fbpx
28 October, 2021, 18:32

Witte schoenen schoonhouden en schoonmaken

Als je witte schoenen hebt, dan draag je ze waarschijnlijk alleen als het buiten kurkdroog is. Je houdt ze goed in de gaten en bij elke veeg krijg je een hartverzakking. Sounds familiar? Witte schoenen zijn prachtig en passen bij elke outfit, maar handig, ho maar! Je moet dus zorgen dat ze om te beginnen niet snel vies worden, en zo lang mogelijk schoon blijven. Zijn ze eenmaal tóch vies geworden, dan wil je ze graag weer blinkend wit krijgen. Ik verzamelde alle handige (en bewezen) tips voor je.

Ik heb zelf al een hele tijd mooie schoenen van Adidas. Nouja. Mooi. Het mooie is er wel af. In het begin heb ik mijn best gedaan om ze niet vies te laten worden, maar er komt een moment van onoplettendheid en dan ben je dus de sjaak. Daarna werden mijn mooie witte schoenen alleen maar viezer. Nu zijn ze een soort van acceptabel semi-wit. Nu heb ik recent nieuwe witte sneakers van Manfield gekregen en nu ben ik wel van plan om die toch een heel stuk witter te houden. Hoe ga ik dat doen?

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Witte sneakers

Witte schoenen wit houden

Om te beginnen, om je schoenen een beetje te helpen met wit blijven, moet je écht een goede spray aanschaffen. Bij elke schoenenwinkel proberen ze je een spray aan te smeren, en natuurlijk zeg je 9 van de 10 keer nee, maar doe het toch maar. Een schoenenspray die een vuilafstotend laagje over de schoen heen legt is echt onmisbaar bij witte schoenen. Let wel even op welke spray je koopt. Niet elke spray is voor elke stof geschikt. Leer vraagt om iets anders dan een suède of een synthetische stof. En soms is er geen spray voor, maar moet je een wax smeren. Vraag gerust even de verkoper in de schoenenwinkel om advies!

Witte schoenen schoonmaken

Zijn ze toch heel vies geworden en heeft de spray maar weinig geholpen? Sukkel, je moet ook niet koken met je witte schoenen aan (tomatensaus, vermijd het!) en niet door de regen lopen ermee. Gooi ze niet weg, ze zijn echt nog te redden!

Select 2021Select 2021

Afhankelijk van het materiaal waarvan je witte schoenen gemaakt zijn, zijn er verschillende opties.

Bij witte leren schoenen

Heb je witte schoenen van leer (kijk wel goed of het geen PU/namaakleer is)? Dan moet je mogelijk met een wax of sponsje aan de bak. Een wax is namelijk niet alleen preventief, maar het kan ook vuil verwijderen. Er bestaat neutrale wax (doorzichtig van kleur). Pak er een microvezeldoekje of stevig sponsje bij en wrijf voorzichtig de vlek(ken) van de schoen af. Ga niet te hard tekeer, anders wrijf je wellicht de witte kleurlaag van je schoenen af.

Tandpasta

Uit de koker van grootmoeder-weet-het-wel komt ook nog deze tip: gebruik vaseline of tandpasta. Die laatste is wel tamelijk agressief, maar werkt wel goed. Wat ook nog zo is, is dat je grasvlekken goed weg krijgt met alcohol. Bij de drogist kun je een flesje alcohol halen. Wel voorzichtig mee zijn, want je wrijft er zo de kleurlaag mee af.

Wondersponsje

Wist je dat er zoiets bestaat als een wondersponsje? Die zijn gemaakt van melamine (je kent dat van het harde plastic) en daarmee kun je de vlek er zo af wrijven vaak, als je een beetje vocht toevoegt. Ook hier geldt weer: boen niet te hard. Een multifunctioneel sponsje, dat ook voor canvas bijvoorbeeld gebruikt kan worden.

Azijn

Een wondermiddel dat iedereen in huis heeft, meestal, is natuurazijn. Behalve dat je het kunt eten, kun je er ook mee schoonmaken (vergelijkbaar met schoonmaakazijn). Pak hiervoor ook een microvezeldoekje erbij, even deppen en beetje wrijven, klaar. Probeer het eerst even uit op een klein plekje, want het kan voor verkleuring zorgen.

Bij witte canvas sneakers

Veel zomerschoenen zijn gemaakt van canvas. Dat draagt lekker, maar trekt ook vlekken aan. Je kunt het eerst eens proberen met het eerder genoemde wondersponsje. Lukt dat niet, dan kun je een redelijk beproefde methode gebruiken, namelijk met een natte afwasborstel en een niet al te agressief afwasmiddel. Ga niet de hele schoen in het sop dopen! Op het moment dat je de hele schoen nat maakt (net als met in de wasmachine doen) en hij gaat drogen, trekt de hele schoen een beetje krom (en krimpt dus). Wat ook nog wel eens wil gebeuren, is dat je een soort vochtplekken krijgt. Dat is moeilijk te voorkomen, behalve door de schoen niet te snel te laten drogen (dus niet op de verwarming of in de zon zetten!). Veters kun je natuurlijk wel in de was stoppen. Een drupje bleekmiddel (of Vanish) wil nog wel eens helpen om ze weer stralend wit te krijgen.

Mesh of kunststof sneakers

Sportschoenen of sneakers zijn vaak van mesh of kunststof gemaakt. Deze kun je in principe vaak wel wassen op lage temperatuur in de wasmachine met wat wasmiddel. Durf je dat niet aan, dan is een borsteltje (tandenborstel werkt prima) en wat schoonmaakmiddel een prima oplossing.

Er zijn wellicht nog veel meer trucjes om je witte sneakers of andere witte schoenen weer wit te krijgen. Deel ze gerust in de comments als jij nog een makkelijke tip hebt! Dit is wat ik weet. Hoop dat je er iets aan hebt!

 

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.