fbpx
21 January, 2022, 17:17

Mijn tips om een lockdown ontspannen en goed door te komen

ontspannen in lockdown

Toen we in maart ineens thuis moesten blijven en het wc-papier nergens nog aan te slepen was, had ik het net als iedereen ook echt wel even zwaar ermee. Behalve wat gepruttel op Twitter en mijn Stories op Instagram heb ik me daar verder niet zo over uitgelaten. Nu zitten we in een vergelijkbare situatie, plus het is typisch zo’n tijd om terug te kijken. Ik wil wat tips met je delen. Dingen die ik toen deed of juist niet, en die ik nu ook weer doe, of juist niet. 

Ik had het in maart ook wel even zwaar. Ik kon tijdelijk niet in mijn woonkamer zitten en werken, want de vloer werd vervangen. Twee weken lang had ik daar geen meubels staan, dus ik was verbannen naar de logeerkamer. Daar was het ook nog eens stervenskoud. De logeerkamer is ook niet heel groot, dus ik vloog na een dag al tegen de muren op.

Mooi en gezondMooi en gezond

Dat is gelukkig nu wel beter. Nu zit ik afwisselend aan mijn eettafel, sta ik aan de bar of zit lekker onder mijn dekentje op de bank. Bovendien is het in de woonkamer wél lekker warm (hoewel ik het alsnog altijd koud heb).

Wees comfortabel

Dus, tip nummer 1 is meteen: maak thuiswerken voor jezelf zo comfortabel mogelijk en doe niet al te ingewikkeld met bureaus, leuke plekjes, en dure accessoires om het maar zoveel op een kantoor te laten lijken. Het is je kantoor nou eenmaal niet. Tenzij je natuurlijk altijd al een echt kantoortje had ingericht, dan is er niks aan de hand. En is een echte kantoorinrichting voor jou het meest comfortabele ever, doe gerust ook je ding. Maar als jij dag in, dag uit, lekker op de bank wilt hangen met je laptop, is er niemand die je tegenhoudt.

op de bank met kat en laptop

Select 2021Select 2021

Ik zat in het begin eigenlijk elke dag aan de eettafel. Dat werkte vrij lang goed, in de zomer bijvoorbeeld. Maar nu is het winter en is dat stilzitten aan de eettafel helemaal niet lekker. Ik krijg koude voeten en daarna is alles koud. Dus ik heb mezelf weer naar de bank verplaatst, met een dekentje over me heen. Heerlijk! Tevens iets dichter bij de verwarming, maar ik heb niet het idee dat dat veel uitmaakt. En nee, ik heb niet merkbaar last van nek, armen of rug. Geregeld even opstaan en wat bewegen of anders gaan zitten, helpt ook al.

Wandelen

Direct in het begin al had ik gelukkig wat vriendinnen die in de buurt wonen, die openstonden voor regelmatig lang wandelen. Behalve dat je dan lekker je hart kunt luchten over alles wat je dwarszit, krijgt je lijf ook even beweging, en je hoofd frisse lucht. Met z’n tweeën over straat mag gelukkig nog steeds, dus ik probeer wel vrij regelmatig even iemand zo ver te krijgen dat we tussen de middag, of aan het eind van de dag, even een poos gaan wandelen. Ook als je geen zin hebt, is het goed om dat te doen.

Nu moet ik zeggen dat het bij mij inmiddels wel wat verwaterd is. De ene vriendin is erg druk met werk en de andere ook en de laatste zit al maanden op Ibiza vast. Dus ik ben iets meer op mezelf aangewezen.

Schrijf op wat je goed vond gaan

Al voor de lockdown(s) kreeg ik als allerbeste tip ooit, van mijn bedrijfscoach destijds, om elke dag, net voor het slapengaan, in een boekje op te schrijven wat ik goed vond gaan die dag. Gewoon 3 dingen. Hele simpele dingen, hele grote dingen, wat jíj goed vindt, is helemaal aan jou.

Vervolgens mocht ik opschrijven waarom ik dat zo goed vond gaan. En tot slot: wat ik daarvoor heb moeten doen. Al na een paar dagen ontdekte ik een paar dingen: dat het heel goed is om het op te schrijven, dat het mijn aandacht even verplaatst van ‘alles is kut’ naar ‘oh er zijn ook dingen best ok’ en dat ik er beter door sliep. Heel mindful. En het leukste: ik kwam tot de ontdekking dat ik voor veel van die goede dingen zelf helemaal niet veel moeite hoefde te doen. Er gebeuren gewoon goede dingen zonder dat je het door hebt!

Ik heb echt een speciaal boekje hiervan gemaakt. Ik schreef er ook elke dag een stukje songtekst bij, van een liedje dat in mijn hoofd zat die dag, en ik krabbelde er een smiley bij, voor de mood van de dag. Je kunt daar natuurlijk je eigen draai aan geven, zodat het echt een bijzonder boekje wordt. Het kost je misschien 10 minuten om te doen elke dag, en het levert superveel op!

Minimaliseer nieuws en social media

Al vanaf het begin van de crisis duikelt iedereen over elkaar heen om maar een mening te geven. Over het beleid, over de maatregelen, over het virus zelf, over het OMT, over wat dan ook. Ik werd daar ontzettend moe van. Het draagt niks bij mij aan mijn welzijn en ik werd er heel onrustig van. Dus ik heb de app van Twitter van mijn telefoon gegooid en opende het alleen nog een paar keer per dag in de browser. Ik heb sowieso al geen lineaire televisie meer, dus nieuws keek ik al niet meer. Ik las 1x per dag even de site van het NRC bij, en dat was het wel ongeveer. Heel rustig. Daarnaast heb ik in Twitter zelf heel veel woorden expliciet op mute gezet. Dus heel veel dingen las ik dan ook niet, zelfs niet als ik op Twitter zit. Gold ook voor alles rondom Amerika overigens. Om gek van te worden.

Ik had er nog wel veel verder in kunnen gaan, maar het moet ook een beetje bij je passen. Ik had ook nog meldingen van Facebook en Instagram uit kunnen zetten, of zelfs de apps helemaal kunnen verwijderen. Maar deze voelden mij niet zo ‘aanwezig’ dus heb ik dat niet gedaan. Maar overweeg het als je steeds een stressreactie krijgt van meldingen. Zet meldingen uit, of deïnstalleer apps. Het klinkt altijd zo cliché, maar het helpt echt. En ik mis alsnog vrij weinig nieuws. Af en toe heb ik de radio aan en dan hoor ik ook wat nieuws. Ook met het lezen van een vrij betrouwbare krant lees je al genoeg om op de hoogte blijven. Vind ik. Doe vooral wat voor jou prettig is, maar laat je niet onder druk zetten door je eigen FOMO (fear of missing out).

Blijf leuke dingen doen

Ja, leuke dingen doen als niks kan of mag. Maar het kan heus, als je creatief genoeg bent. Ik heb me vrijwel de hele tijd aan de regeltjes gehouden (jaja, heel goed, dank je), maar toch echt veel leuks gedaan. Ik ben met iemand naar de Noordoostpolder geweest om te wandelen in een groot bos. Ik heb hier in mijn eigen omgeving gewandeld in de duinen. Ik heb veel motor gereden. Ik heb bij mensen in de achtertuin op 1,5 meter afstand lekker geborreld en gebarbecued. Ik heb ook nog game nights gehad met een aantal maatregelen om dat goed te kunnen doen. Ik heb op een sup lekker rondjes door de grachten gedobberd. En verder veel 1-op-1 met mensen afgesproken en op gepaste afstand lekker gepraat, gewandeld, koffie gedronken, gegeten etc. Ik heb met mensen online via Zoom of Teams geborreld. Iets leuks doen kan ook iets kleins zijn. Het hoeft niet allemaal spectaculair natuurlijk. Stel je verwachtingen een beetje bij en je bent denk ik al snel een tevreden mens. Ik besef uiteraard dat ik hier en daar echt een gezegend mens ben en dat lang niet iedereen dezelfde uitgangspositie heeft in de crisis. En toch ben ik ervan overtuigd dat je al met weinig moeite toch iets leuks kunt doen.

annelies in het bos

Laat jezelf een beetje vrij

Ik denk dat de moeilijkste les voor mij was, en is, om mezelf een beetje meer vrij te laten. Ik heb nog steeds de neiging om van 9 tot half 6 echt door te jakkeren. Zeker toen ik net een nieuwe baan had eind oktober, was het lastig om even pauze te nemen. Maar ook daarvoor al. Ik voelde me snel schuldig als ik even een zwaar hoofd had, of even écht de energie niet had om iets zinnigs te doen. Toch is thuiswerken echt anders dan op kantoor werken. Ik denk dat we dat allemaal wel weten inmiddels. Je brengt je werkstress mee je huis in, je veilige haven in. Je wordt door gestreste collega’s gebeld terwijl je de was op staat te vouwen of terwijl je nét even toch die break voor jezelf neemt. Dat is wezenlijk anders dan wanneer je je werkstress op kantoor hebt en daar kunt laten.

Dus als je een werktelefoon hebt, zet hem af en toe ook even uit. Zet je Teams of Skype geregeld op Afwezig als je je even wilt concentreren (of op Niet Storen, nog beter). Blok je lunchpauze in je agenda, zodat niemand je kan boeken voor die tijd en blokkeer je agenda ook op andere momenten dat je vaak even behoefte hebt aan wat rust. En ga dan even een kwartiertje naar buiten, of zet even een korte begeleide meditatie op, of doe een ademhalingsoefening. Vaak ga je op een drukke dag ook nog eens verkeerd ademen. Ik wel tenminste. En dan knap ik al heel erg op van even 5 minuten gefocust met mijn ademhaling bezig zijn.

Je bent niemand écht verantwoording schuldig over waarom je even niet opneemt. Je had ook op de wc kunnen zitten tenslotte. Als uiteindelijk je werk af is, de resultaten goed zijn en je laat zien dat je er bent wanneer het ertoe doet, dan kun je echt af en toe even tijd voor jezelf nemen. Daar heeft ook je baas meer aan, want zeker in deze tijd (maar eigenlijk altijd) is het niet goed als iemand uitvalt door ziekte (en ja, overspannen is ook ziek!!).

Dus, ik probeer zelf om na elke vergadering (of na elk blok met vergaderingen) even een beetje rust te pakken. De boel te laten bezinken. Niet meteen weer door met mijn to-do-lijst. En ik heb mijn lunchpauzes plus een beetje geblokkeerd in mijn agenda.

Doe spelletjes en knuffel je huisdier

Heb je geen huisdier? Neem er dan 1. Of, als je dat niet ziet zitten, je kunt ook vrijwilliger worden in een dierenasiel. Daar hebben ze echt veel behoefte aan en is heel erg leuk. Hoeft helemaal niet veel tijd te kosten ook. Ze zijn al blij met een ochtendje per maand geloof ik.

Ik heb het geluk dat ik 2 katten hebben. Die vinden deze hele crisis best gezegend want ik ben meer thuis dan ooit. Dus zijn lekker aanhankelijk en dat vind ik ook weer prima, want er kan lekker geknuffeld worden.

katten

Wat mij ook wel helpt om een beetje te relaxen, is spelletjes spelen. Overigens zowel fysieke spelletjes als online. Fysiek speel ik soms met de overburen, die houden ook van bordspellen, en soms met een vriend of vriendin, of mijn (tegenwoordig) vriend. Ik vergeet dan altijd eventjes de wereld om me heen en dat is buitengewoon lekker. Maar op mijn mobiele telefoon heb ik een paar spelletjes die je lang achter elkaar kunt doen en best een tijdje leuk blijven. Peter Rabbit’s Hidden World, Township en Delicious World speel ik al een tijdje. En omdat ik van bordspellen houd wil me ook nog aanmelden op Boardgame Arena, zodat op mijn laptop veel bordspellen kan uitproberen voor ik ze zelf koop. Je kunt ook online spelen tegen anderen, en dat is ook weer goed voor je sociale contacten.

En toch: een buddy

In het begin was het een beetje een running gag, maar, echt, een knuffelbuddy kan enorm helpen. Of seksbuddy, net wat je wilt doen natuurlijk. Uiteraard wel goed afspraken maken samen, zoals gewoonlijk, gevalletje ‘doe het veilig’. Ik hoor van zoveel mensen om me heen dat ze echt huidhonger hebben. Dan draait het niet eens om seks, maar huidhonger is minstens zo vervelend. Als je je ouders niet mag of kan knuffelen, je geen partner hebt, je vrienden ook liever safe than sorry zijn, dan wordt zo’n lange tijd zonder fysiek contact echt heel naar. Dus ik heb ook wel eens knuffeltje gesmokkeld hier en daar, met mensen die ik op basis van goed vertrouwen wel durfde te knuffelen. Risico, zeker, maar soms is een knuffel toch ook heel belangrijk. Het kan zóveel goeds doen voor een mens, mentaal en ook qua blije stofjes in je hersens. Je kunt de wereld weer even beter aan.

Dus als je nog geen buddy had, kijk in je omgeving eens of je iemand kunt vinden met wie je dat veilig aandurft op basis van goede afspraken. Desnoods ga je eerst allebei even 10 dagen in quarantaine, of laat je je testen (ook voor seks geen slecht idee trouwens).

Wees lief

Tot slot, ik kan nog zoveel tips hier neerzetten, maar in essentie komt het erop neer: wees lief voor jezelf en voor een ander. Heb wat begrip voor elkaar, probeer je eens in de ander te verplaatsen. Deze crisis is voor niemand leuk, hoe goed ze er ook doorheen lijken te komen. Ik heb echt een bijzonder OK jaar gehad, afgezien van een paar tegenslagen en ook echt wel even zware weken. Er zijn er ook die het veel zwaarder hebben, of nergens last van hebben gehad. Maar leed is geen wedstrijd, maar een kans om naar elkaar om te kijken. Om naar elkaar toe te groeien. #doeslief

Ik ben trouwens ook heel benieuwd naar wat jou op de been houdt! Deel de tips hieronder in de comments!

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

One Comment

  1. @Belleblabla

    Ik vind het juist wel belangrijk het werkritme erin te houden. Dat werkt voor mij beter, dan is er een duidelijk verschil tussen werk en privé. Zelfs kleding is aangepast. Geen videovergaderingen in jogging broek of vanaf de bank. Wat ergonomisch ook niet vol te houden is, net als die keukentafel. Dat collega’s in toenemende mate in Teams doen alsof ze in gesprek zijn, waardoor ze tussendoor niet meer te bereiken zijn voor een kort overlegje om iets tegen ze aan te houden of samen te testen, maakt alleen maar dat je andere collega’s zich eenzamer gaan voelen.

    Ik was in november vorig jaar al begonnen met Sims Freeplay op de iPad en natuurlijk is Shadowlands uit, dus ik game sowieso veel. Met de guild in Warcraft kan je ook een gezellige avond hebben. Discord, drankje en dungeons. Soms even Facetimen met vrienden.

    Voor de rest is de lockdown een heerlijke ont-moeten. Weg met al die door marketing opgelegde verwachtingen van een ‘vol’ leven (van: volle portemonaie van bedrijven die entertainment verkopen). Wat je allemaal moet doen en hebben en doen om zogenaamd succesvol te zijn. Ik ben veel minder gaan doen. Tijd hoef je niet de hele tijd ‘nuttig’ te besteden om jezelf te verrijken (lees: verrijken van al die bedrijven die diensten en goederen aanbieden waarmee jij je zogenaamd moet verrijken).