fbpx
21 January, 2022, 17:40

Investeren in huisje of stacaravan, is dat een goed idee?

stacaravans

Follow The Money publiceerde begin november een artikel over dat bijna geen enkele camping nog veilig is voor vakantieparkengigant Roompot. Met daarin schrijnende verhalen van mensen die van hun favoriete camping werden weggejaagd. Daar wilde ik toch nog even verder op voortborduren. Want behalve dat de campinggasten weggejaagd worden, is het ook voor de opportunistische mens zoals ik wel een dingetje.

In het kort: Roompot heeft Landal Greenparks gekocht en samen veroveren ze de kust van Nederland. Met alle aandacht voor CO2-uitstoot van vliegtuigen, autorijden en bussen willen de mensen blijkbaar meer op vakantie in eigen land. En er zijn wel meer redenen waarom mensen tegenwoordig liever in eigen land op vakantie gaan. Dus bouwt Roompot aan een heel imperium om te zorgen dat ons volkje op vakantie kan zonder dat het aan iets ontbreekt.

Vervelende is een beetje dat Roompot om te groeien nieuwe ruimte zoekt om vakantieparken te bouwen. En niet zomaar parken, nee, luxe villa’s en chalets moeten er komen, want wij willen glampen en niet meer in een aftands uitgewoond huisje op vakantie. Roompot koopt lekker verder en koopt ook vakantieparken en campings die nu van een familie zijn. En niemand vindt het erg als de parken van Peter Gillis opgekocht en opgeknapt worden, maar het is een stuk vervelender als jouw oude vertrouwde familiecamping ineens gesloten wordt omdat Roompot daar de boel gaat verbouwen.

Dat is samengevat wat er gebeurt, zeker aan de kust. En dan hebben we het over campings waar behalve wat huisjes ook vooral stacaravans en tenten staan. Ok, dan de vraag waarom ik dit schrijf he.

Vakantiepark?

Laten we eerlijk zijn, ik heb niet zoveel met vakantieparken en campings. Ik heb er wél herinneringen aan, en nog leuke ook. Zo gingen we vroegen altijd in een stacaravan op vakantie in Frankrijk en dat waren doorgaans leuke parken, en we gingen ook vaak genoeg in een vakantiehuisje in Duitsland of de Ardennen op vakantie. Met een van m’n vriendjes destijds ben ik in Franeker nog wel eens op een vakantiepark geweest en met het bestuur van mijn studievereniging in een gat in Noord-Holland. Als kind vond ik er niet zoveel aan verder, maar mijn broertjes en zusje wel. Die vonden al snel andere kinderen om mee te spelen en zo werd die hele camping in no-time onveilig gemaakt. Alle ouders wisten van wie de kinderen waren en je was dus altijd wel veilig op het park. En omdat zo’n stacaravan niet supergroot is doorgaans, zit je veel buiten, ook ’s avonds en dan wordt het snel gezellig. Je leert de andere campinggasten kennen en je hebt al snel leuke gesprekken rond een lekker vuurtje.

Select 2021Select 2021

Investeren?

Dus hey, ik snap waarom je op vakantie zou willen op een gezellig park. Maar de reden dat ik met vakantieparken bezig was in mijn hoofd, was eigenlijk om te investeren. Ik ben in de luxepositie dat ik een huis heb gekocht 5 jaar geleden en dat ik nu flink overwaarde heb. Met die overwaarde kan ik precies niks, want verbouwen is nog even niet aan de orde, verhuizen al helemaal niet. Dus ik ben met wat mensen (lees: mijn vader) steeds in gesprek over slimme investeringen. En dan kom je al snel op het hebben van een tweede huisje ergens wat je dan in de verhuur gooit. Of een oud huis kopen en opknappen. Maar helaas, het aanbod huizen wat nog het opknappen waard is, is minimaal en het aanbod huizen wat je zonder veel moeite in de verhuur kunt gooien is zo mogelijk nóg minimaler. Dus van de huizenmarkt moet je het niet hebben.

Buitenland?

Andere overweging is om in het buitenland een huis te kopen en dat te verhuren. Dat is mijn vader nu aan het proberen en ik heb straks 5 maanden per jaar een huis in Spanje om naartoe te rijden 😉 Dat is fijn voor hem, maar ik vind dat een te heftige onderneming. Andere optie die ik ook bekeken heb, is het kopen van een motorboot/jacht en die via een chartermaatschappij in de verhuur doen. Dat was werkelijk een serieuze optie, maar het rendement erop is relatief laag en dus duurt het ook heel lang voor je daar geld van terug ziet. En het moet wel zo zijn dat het meteen vanaf de eerste maand geld gaat verdienen (om de lening die ik ervoor afsluit dan terug te betalen).

Huisje in park?

Wat veel vakantieparken aanbieden is het kopen van een huisje op zo’n park, in beheer bij hen geven en dan met een bepaald rendement verhuren. Nu heeft mijn vader dat ook geprobeerd, maar helaas is ook dat geen vetpot en vaak wordt alles rooskleuriger gemaakt dan het is. Je draait namelijk ook op voor veel kosten. En bijkomend nadeel: de grond is vaak niet van jezelf en ze kunnen dus bij verkoop van het park eisen dat je je huisje weghaalt (net als wat nu gebeurt bij de parken die Roompot opkoopt). Natuurlijk heb je juridisch nog wel haken en ogen, maar al met al wil je dat gedoe niet.

Stacaravan?

Laatste optie waar ik dus aan dacht, is een stacaravan. Een stacaravan kopen is in verhouding niet heel duur, en kan op een goed lopend park toch wel wat geld opleveren. Hoe die constructie werkt moet ik dan misschien eens gaan uitzoeken. Wat wel nog een dingetje is: ik moet dan wel een park zoeken wat niet ook op de nominatie staat om overgenomen te worden door een grote speler in de markt. Die bestaan vast wel. Ik ken zo al een aantal parken die al jaren bestaan, goed draaien, op een mooie locatie zitten en waar Roompot nog niet in geïnteresseerd is (voor zo ver ik weet). Ik weet alleen niet of ik daar dan een stacaravan neer kan zetten en verhuren en hoe dat werkt. Nog zoveel uit te zoeken! Mocht jij weten hoe dat werkt, tip me even.

Ik denk zelf dat een stacaravan wel iets kan zijn. Ook voor mezelf om af en toe even naartoe te gaan. Even de rust van de natuur opzoeken. Boekjes lezen, wandelen. En je kunt ze echt gezellig inrichten. De ouders van een ex hadden er eentje, dat deed niet onder voor een mooi huis. Daar werd ik ook blij van. Op een prachtige locatie ook, waar de wilde zwijnen zo ongeveer in je achtertuintje scharrelen. Op zo’n manier lukt het misschien toch nog om het echt leuk te gaan vinden op zo’n park…

Wat denk jij als je dit leest? Slecht plan? Of nog andere ideeën om de overwaarde van mijn huis in te zetten?

 

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.