fbpx
24 January, 2022, 13:46

113 lanceert “Vraag Maar” app om te helpen gesprek te voeren met iemand die depressief is

Ik heb zelf al sinds mijn pubertijd last van depressies. Voordat ik daar achter was, was ik jaren verder en kon pas toen in therapie. Tot op de dag van vandaag vind ik het jammer dat niemand me echt vragen durfde stellen. Of dat niemand goed wist hoe ze die vragen moesten stellen. Om dat probleem te verhelpen, heeft 113 een app gelanceerd. De “Vraag Maar” app geeft je als omgeving van een depressief persoon houvast om toch het gesprek aan te gaan.

VraagMaar app from Stichting 113 on Vimeo.

De app is bedoeld voor iedereen die zich zorgen maakt of iemand in zijn/haar omgeving misschien denkt aan zelfmoord. De app leert op een laagdrempelige manier hoe je een gesprek over suïcide kan voeren, zodat de ander een uitnodiging krijgt om te praten over zelfmoordgedachten.

Dat klinkt meteen al heel heftig. Niet iedereen die zich down voelt, heeft meteen zelfmoordgedachten. Maar iemand kan zich wel voelen alsof het beter is dat hij/zij er niet meer is. Dat er dan past rust komt. Zo heb ik mij zelf heel vaak gevoeld. “Was het maar voorbij, dan heb ik rust”, of “Als ik er niet meer zou zijn, is er niemand die me echt mist”, of “Als ik nu onder een bus zou lopen, zou dat helemaal niet erg zijn”, of zelfs, wat velen misschien af en toe wel eens denken: “Wat zou er gebeuren als ik nu het stuur van mijn auto omdraai en ik tegen de vangrail knal?”. Het gaat niet per se om de wil om dood te gaan, maar om het niet meer willen leven. Allebei geen goed signaal en allebei een signaal dat er echt hulp moet komen. En dus heel belangrijk om toch het gesprek aan te gaan met iemand waarbij je signalen van depressie oppikt.

Select 2021Select 2021

Elke dag sterven 5 mensen in Nederland aan zelfmoord en 8% van de mensen denkt er weleens aan. Zelfmoord is voor driekwart van Nederland een taboe, maar door erover te praten kunnen we zelfmoord juist voorkomen.

De app stuurt er op aan dat je iemand laat vertellen. Dat je vragen stelt die niet meteen al een oordeel in zich hebben. Wat mensen met depressie namelijk vaak van hun omgeving terug krijgen, is het gevoel dat ze zich aanstellen “want ik voel me ook wel eens down”. En geloof mij, iemand met een depressie weet heel goed dat hij niet zomaar even “down” voelt. Die heeft er meestal al heel wat aan gedaan om zichzelf ervan te overtuigen dat het allemaal wel meevalt. Dan begin je een gesprek al met 1-0 achterstand en krijg je iemand nooit meer zo ver dat hij eerlijk vertelt hoe het nou echt voelt.

Dus als je personen in je omgeving kent die depressief zijn of zouden kunnen zijn, installeer dan de app en kijk eens wat je ermee kunt. Kan geen kwaad!

Heb je zelf gedachten over het beëindigen van je leven? Bel dan 113 en vraag om hulp.

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.