fbpx
24 January, 2022, 14:33

Waar vind je de mooiste stukjes heide van Nederland?

bussumerheide

Als je van de natuur houdt, en je trekt er net als ik graag op uit, dan kan het je bijna niet zijn ontgaan dat zo eind augustus, begin september, de heide overal mooi in bloei staat. Maar weet je wat gek is? Ik kan me werkelijk niet herinneren dat ik ooit op de heide ben geweest. Mijn oom en tante waren laatst in Otterlo, in een van de vele vakantieparken op de Veluwe, en ik moest werkelijk even nadenken of ik daar wel eens ben geweest. Conclusie: wel doorheen/erlangs gereden, maar nooit daar geweest. Zonde! Dus ik heb een nieuw item op mijn bucketlist: meer stukjes heide bezoeken, waaronder die op de Veluwe.

Nu heb ik daar recent tijdens mijn vakantie maar alvast een beetje werk van gemaakt. Ik dacht nog een dag tijd te hebben, en heb via Twitter alvast vast tips verzameld voor gebieden met heide die op mijn toen nog te rijden route lagen. Dus ik kreeg handige tips voor omgeving Bergen op Zoom en Rucphen. Ineens ging ook het lichtje aan met betrekking tot de plaats Hoogerheide…(ja sorry, het is echt nieuw voor mij haha).

ReizenReizen

Helaas regende het die dag en had ik bepaald geen zin om over een vlakte te banjeren, waarbij de druppels vrolijk over mijn bril stromen (zie ik sowieso dus niks).

Heide bij Bussum

Plan B bestond eruit om ook andere tips die ik kreeg eens uit te pluizen. Dus ik toog uiteindelijk naar Bussum, waar ik mijn broertje heb opgehaald voor een wandeling over de heide tussen Bussum en Hilversum, met uitzicht op het kerkje van Laren. De Bussumerheide. Ik heb geparkeerd op de parkeerplaats naast restaurant Heidezicht (inclusief speeltuin overigens!).

Select 2021Select 2021

heide

En wat was het mooi daar! Je kon merken dat de boel al best aan het opdrogen was, maar zeker de helft bloeide nog prachtig. Ik vind het echt heel bijzonder dat je midden in behoorlijk stedelijk gebied toch zo’n enorme vlakte nog hebt, waar verder niks aan gerommeld is. Je hebt er een paar routes die je kunt wandelen, waaronder de niet zo geruststellende Teken-route…van die kriebelbeestjes inderdaad. Die is 2,5 kilometer ongeveer. Maar je kunt natuurlijk ook zelf gewoon wat over de paden dwalen. Af en toe even uitrusten bij een grote boom of koelte pakken onder de bomen van het laantje dat dwars door de vlakte loopt.

uitzicht over hei bij bussum

Nog meer Gooise heide

Je kunt overigens ook aan de andere kant, de Westerheide starten. Dan parkeer je bij de La Place van Laren (vlakbij de Schaapskooi ook) of parkeerplaats Westerheide. Ook kreeg ik als leuke tip om de Hoorneboegse Heide in Hilversum te bezoeken en dan te parkeren bij Villa Zonnestraal. Daar ga ik een volgende keer denk ik even heen.

Best apart. Ik ga dus vrij veel wandelen in de duinen hier bij Haarlem. Daar raak ik nooit op uitgekeken. Maar verder kom ik eigenlijk op vrij weinig andere plekken. Ik had me bijvoorbeeld voorgenomen vaker een Natuurmomenten-bos te bezoeken, maar somehow neem ik de moeite niet. Ik vond het wel bijzonder om te merken dat zo’n heidegebied zijn eigen charme heeft. Sowieso omdat de kleur paars echt wel mijn kleur is en ik daar helemaal zen van word.

Dus, ik denk dat ik vaker naar de hei ga rijden als het in bloei staat. Nu weet ik eigenlijk helemaal niet of dat alleen augustus/september in bloei staat, iemand? Ik ben echt een noob op dit gebied, help a girl out!

Meer tips?

Of, anders, noem in de reacties even een gebied en in welke periode van het jaar dit het mooist is om te bezoeken (en zet er even bij waar ik dan moet parkeren, anders vind ik het nooit). Zet ik die ook op mijn bucketlist. Hoe meer opties hoe beter.

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

ReizenReizen

4 Comments