fbpx
24 January, 2022, 14:07

Hoeveel stress krijg jij van het boeken van vakantie?

nationale vakantieonderzoek

Ik heb dus net mijn vakantie naar Kaapverdië (Santiago) geboekt, maar voordat ik zo ver was, man, je vraagt je toch bijna af of je die stress wel wilt. Hoeveel tijd en energie boekingswebsites ook steken in het makkelijk maken van het boekproces, het helpt gewoon niet bij de keuzestress. Elke keer als je er bijna uit bent, komt er wéér iets wat een dealbreaker is, of er komt een leukere bestemming voorbij. Tot daar ook weer een dealbreaker in zit. En zo sukkel je door tot je dagen later uit pure armoe maar eerst een weekendje weg boekt. Bijvoorbeeld. Mij is het ternauwernood gelukt om door te zetten. Ik ben dus niet de enige die het boeken van een vakantie een crime vindt!

Twee derde Nederlanders krijgt stress van vakantie boeken

Dan ga je dus voor je ontspanning op zoek naar een vakantie. Dat kan dus niet he. Goed, in het verleden heb ik ook wel regelmatig echt op een ontspannen manier een vakantie kunnen boeken. Dus ik weet dat het bestaat. Maar het vraagt wel wat van je. En van de websites die je bezoekt. Uit onderzoek van D-Reizen (het Nationale Vakantieonderzoek) blijkt dat zo’n 66% van de Nederlanders enige mate van stress te ervaren bij het boeken. Dit is keuzestress, maar ook spanning als gevolg van irritaties tijdens het zoeken. Te hoge prijzen (39%) en te veel keuze (25%) zijn de meest genoemde redenen die deze stress veroorzaken. De helft van de Nederlanders geeft verder aan dat een opgeruimd huis net zoveel rust geeft, als het moment waarop de vakantie eindelijk geboekt is. Nou, daar kan ik in komen, maar een vakantie in het vooruitzicht is toch ook wel heel fijn anders.

ReizenReizen

Last minutes zijn niet altijd het meest voordelig

Ruim 64% van de Nederlanders boekt een last minute omdat ze denken dat dit goedkoper is, dan boeken op een ander tijdstip. Maar is dat ook echt zo? Last minutes zijn vaak scherp geprijsd, maar niet altijd gegarandeerd het meest voordelig. Omdat de prijzen in de reisbranche vaak schommelen, hoef je niet perse te wachten tot het last minute seizoen. De prijzen worden mede bepaald op basis van vraag en aanbod, dus de aanbiedingen die je vandaag ziet, kunnen morgen al weer een stuk minder voordelig zijn. Dat is ook mijn ervaring met het boeken van mijn eigen vakantie. Ik ben wel een paar hele goede deals tegengekomen, maar dat was ook met vertrektijden voor na de zomer. Dus last minute of niet, goede deals vind je met een beetje zoeken ook wel voor andere vertrekperiodes.

Toch leeft bij veel mensen wel het idee dat kort voor vertrek boeken het meeste geld bespaart. Zo’n 34% van de Nederlanders boekt 2 weken voor vertrek :O. Dat zou ik echt niet kunnen. Ik wil veel langer van te voren weten waar ik heen ga en wat er te doen is, zodat ik al even voorpret heb en ook zeker ben dat er nog plek is. 20% van de Nederlanders boekt zelfs maar 1 week van te voren! My gosh…hoe dan?!

De meest populaire last minute bestemmingen

Spanje is met 23% van de stemmen de meest populaire last minute bestemming dit jaar, gevolgd door de Griekenland (19%) en de Canarische Eilanden (17%). Andere populaire last minute bestemmingen dit jaar zijn Frankrijk, Portugal, Italië, Turkije, Nederland en de Nederlandse Antillen. Kaapverdië zit er niet tussen ;-).

Select 2021Select 2021

Tips voor een goedkope (last minute) vakantie

  • Zoek eens alleen op prijs, zonder vooraf al een bestemming te kiezen. Vaak kun je dan verrast worden door onverwacht mooie vakantie-deals.
  • Pakketreizen inclusief vlucht en accommodatie zijn vaak erg voordelig, omdat deze vooraf groot zijn ingekocht. Omdat de aanbieder de vliegtuigstoelen en accommodatie toch al vooraf heeft ingekocht, willen ze er graag vanaf tegen een prijs die dicht bij bij de inkoopprijs ligt. Op het laatste moment wordt er dan nog wel eens gestunt met zeer voordelige tarieven. Dat had ik ook met een pakketreis naar Kaapverdië, helaas in een periode dat ik net niet kon, maar dat was korting met extra kassakorting! Heel relaxt.
  • Laat een medewerker van het reisbureau je vakantie uitzoeken, zij kennen tenslotte de weg… Dat scheelt je als consument erg veel tijd en dus ook stress. Reisbureau klinkt een beetje offline, maar online heb je natuurlijk ook wel websites die op basis van je profiel suggesties kunnen doen. Of laat je verrassen door initiatieven als srprs.me
  • Bepaal enkele sites waarop je kijkt. Als je jezelf een beetje kunt beperken in de aantallen websites die je bezoekt om te zoeken naar een ideale vakantie, dan ben je er sneller uit. Mijn grootste frustratie was echt dat ik op een gegeven moment verdwaalde in de aanbieders, daar weer de hele zoektocht moest maken, erachter kwam dat ’t toch niet zo voordelig was allemaal, om daarna ergens anders voor een nog betere deal op dezelfde locatie te gaan zoeken. Zo kom je makkelijk aan 10 websites voordat je een keer een boekingsproces in gaat.

Onderzoeksopzet
Het Last Minute Vakantie Onderzoek is door D-Reizen uitgevoerd door middel van een enquête. Aan het onderzoek deden 385 respondenten mee, waardoor de steekproef representatief is voor alle Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar.

Wat is jouw ideale vakantie? En hoeveel stress ervaar jij eigenlijk bij het boeken?

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

ReizenReizen