fbpx
30 November, 2021, 20:25

De meest onderschatte steden in Nederland die je écht eens moet bezoeken

leuke steden waar niet iedereen komt - goes

Iets wat ik echt te weinig doe en al heel lang écht (maar nu écht) vaker wil doen: leuke steden in Nederland bezoeken die niet zo voor de hand liggen. Eigenlijk ook steden die wel voor de hand liggen, dus sowieso meer stedentrips. De leukste steden zijn de steden waar je niet achter drommen toeristen aanloopt en waar de inwoners echt nog trots zijn op waar ze wonen. Dingetje was wel dat ik niet zo goed weet waar mijn lijstje moest beginnen. Met de hulp van Twitter heb ik inmiddels een aardige wishlist opgebouwd en komende tijd ga ik op zoek naar mensen die mee willen om het lijstje af te vinken!

Nu is het niet zo dat ik helemaal blanco was natuurlijk. Er zijn wel een paar plekken waar ik zelf al geweest ben en die ik zelf ook echt zó zou aanraden. Die staan ook in het lijstje! Ik heb nu al zo’n zin om een aantal van de onderstaande steden te bezoeken. Mocht je daar toevallig wonen en even voor gids willen spelen omdat jij álles weet van jouw stadje, let me know!

ReizenReizen

Onderstaand is zeker geen complete lijst, en ik deel alleen even wat ik aangeraden kreeg (of zelf zou aanraden als ik er wel al geweest ben). Vul in de reacties gerust aan wat ik écht zou moeten bekijken in een van de genoemde steden (of een andere stad).

Gouda

In Gouda ben ik zelf in 2017 geweest. Gecombineerd met Delft (hieronder) had ik daar echt een goeie dag vermaak van. Uiteraard ontkom je niet aan De Goudse Waag, waar je tegenaan loopt in het centrum. Dat vond ik wel echt een imposant gebouw. Vanuit daar zijn we rond de Sint Janskerk gelopen en langs een rechte weg ‘naar beneden’. Daar kwamen we uit bij Molen ’t Slot aan de rand van het centrum waar je in kon klimmen en op een omloop kon rondkijken. Alles draaide nog en dat was echt cool om te zien. Gouda is echt zo’n stadje waar veel te ontdekken is en waar je ook gewoon lekker doorheen kunt dwalen. Ook de winkelstraat is helemaal niet verkeerd.

gouda molen t slot

Select 2021Select 2021

Delft

Nu wil ik niet zeggen dat Delft een onderschatte stad is. Het is een mooi stadje ook en het staat uiteraard nogal bekend om de Technische Universiteit én het Delfts aardewerk. Dat is dan ook overal in het stadje goed terug te zien. Ik was daar ’s ochtends, toen er nog net een beetje mist hing, wat het extra mysterieus maakte. Ik had een (gratis) audiotour gevonden die je kon lopen en die was echt heel goed! Je loopt langs gebouwen die in de geschiedenis van Delft belangrijk waren en je krijgt er dan hele fijne uitleg bij. Zo loop je vrij gemakkelijk langs alle highlights zonder dat je zelf moet lopen zoeken. Een audiotour ga ik dus echt vaker doen als er geen stadswandeling met gids is.

delft

Leeuwarden

Voor Leeuwarden heb ik al een stadsgids aangeboden gekregen 😉 Ik blijk nog best wat mensen te kennen die daar, of in de omgeving, wonen. Ik ben wel eens in Leeuwarden geweest, maar dat was om de hogeschool daar te bezoeken voor een opdracht én volgens mij heb ik in een ver verleden in de buurt van het station eens wat gedronken met iemand. Ook dat is meer een flits in mijn geheugen dan iets anders. Dus het wordt tijd dat ik binnenkort deze stad eens ga bezoeken. Als het over het noorden van het land gaat, denken mensen toch eerder aan Groningen (ook leuk). Ik ben zeer benieuwd naar wat in Leeuwarden mijn dag gaat maken. Je kunt er door de grachten varen, het Fries Museum bezoeken, De Oldehove, Blokhuispoort en er schijnen veel lekkere restaurantjes voor lunch te zijn. Ik heb er nu al zin in!

Schiedam

In Schiedam was ik bíjna geweest. Ik kreeg op een dag een uitnodiging voor een gin-tour van een PR-bureau om meer aandacht voor Schiedam te creëren, vanwege de rijke historie in destilleren van alcohol, maar volgens mij voelde ik me die week niet zo lekker én het ging keihard regenen. Dus ik heb het afgezegd. Vet jammer, want sindsdien staat zo’n tour op mijn lijstje. Je kunt schijnbaar op een fluisterboot langs een aantal destilleerders voor een proeverij. Wie wil dat nou niet? Verder is er een Stedelijk Museum, Jenevermuseum (nu al dorst) en genoeg andere attracties (ben benieuwd). Ook voor Schiedam heb ik al een aanbod voor een persoonlijke stadsgids, dus dat gaat er hopelijk dit jaar nog van komen!

Enkhuizen

Op de een of andere manier, als ik aan Enkhuizen denk, denk ik aan grote oude zeilschepen. Mogelijk correct, want in Enkhuizen zitten een aantal grote scheepwerven die ’s werelds grootste luxejachten bouwen, hoorde ik van mijn vader deze week. Maar ik kreeg de stad ook aangeraden omdat het veel ouder en mooier is dan ik (mogelijk) denk. En ik heb wel een zwak voor oude stadjes, dus daarom staat Enkhuizen nu ook op de lijst. Even googelen leert dat er het Zuiderzeemuseum ligt (is waar ook, nu je ’t zegt) en de toegangspoort van de stad, de Drommedaris, schijnt nogal een ding te zijn. En ook hier een Waag en een Westerkerk.

enkhuizen

Afbeelding van Ertay Hayit via Pixabay

Arnhem

In Arnhem ben ik wel een paar keer geweest. Daar heb ik uiteraard door het bekende Sonsbeekpark gelopen. Gigantisch groot. Bij de grote Stadsvilla wat gedronken. Verder herinner ik me nog een hamburger eten bij de Mac daar en door een lege winkelstraat lopen (het was avond). Ook ben ik tijdens bezoekjes echt wel door wat wijken gewandeld. Maar, echt een goede stadstour heb ik er nog nooit gedaan. Je zou zeggen, wordt wel eens tijd, én ik ken er echt best wat mensen die me er eens langs wat bezienswaardigheden zouden kunnen loodsen. Als ze willen (hint).

Thorn

Thorn ken ik helemaal niet, maar werd in één adem genoemd met Sittard en Roermond. Roermond ken ik dan wel een klein beetje, wie heeft nou niet de Designer Outlet bezocht…? Ook daar heb ik destijds wat gedronken (en dacht ook gegeten) op de markt. Nu schijnt Limburg sowieso erg de moeite te zijn. De meeste toeristen gaan natuurlijk naar Maastricht of Valkenburg. Maastricht heb ik in een ver verleden dan ook wel eens bezocht, maar verder is geen provincie waar ik vaak ben geweest. Eind september ga ik al naar Beesel, in de buurt van Roermond. Een dorpje van amper iets, maar wel met een leuke historie met betrekking tot de legende van Sint Joris en de draak. Ik ben dan ook best benieuwd wat Thorn voor stadje is, staat bekend als ‘het witte stadje’, meer weet ik ook niet. En Sittard stond in de top-5 vestingsteden van de ANWB, dus dan moet het wel wat zijn ;-).

thorn witte stad

Afbeelding van Sonja Kalee via Pixabay – Witte stad Thorn

Gorinchem

Gorinchem kreeg ik van meerdere mensen aangeraden. Deze stad is blijkbaar uitgeroepen tot mooiste vestingstad van Nederland. Vind ik als Haarlemmer vrij pijnlijk uiteraard, maar ere wie ere toekomt. Ik moet dus een keer naar Gorinchem. Daar was ik vorig jaar bijna heen gegaan, voor de Tattoo Convention, maar die ging niet door helaas. Anders had ik daar misschien nu wel al mijn hart verloren…

Harderwijk (Kampen/Elburg)

Ook Harderwijk is één van de Hanzesteden. Net als Kampen, Doesburg, Hattem, Zwolle en Hasselt bijvoorbeeld. De Hanzesteden waren verspreid door heel Europa en handelden in de 14e en 15e met elkaar. Afijn, Google maar als je geschiedenisles wilt. In Harderwijk ken je misschien het Dolfinarium. Als kind ben ik daar wel eens geweest. Maar het stadje zelf ken ik verder niet. Als ik de tipgevers moest geloven, is het best heel hip tegenwoordig. En het Marius van Dokkum Museum schijnt superleuk te zijn. Dus mocht iemand zich geroepen voelen om mij Harderwijk te laten zien in al zijn glorie, laat me weten!

Dordrecht

Dordrecht kreeg ik ook van meerdere mensen getipt. Ik ben zelf niet verder dan het station geweest voor zover ik me kan herinneren. Toch hoor ik van velen dat het erg leuk is. En aangezien Dordrecht het Venetië van Nederland is (het schijnt nogal onder water te gaan lopen), moet ik er natuurlijk wel een keer heen voor het helemaal onder water verdwijnt (insert dramatisch muziekje). Je kunt er vanuit Rotterdam heen met de waterbus, wat mij ook een erg fijn ritje over de Maas lijkt. Mocht iemand nog meer concrete tips hebben om in Dordrecht te doen, gooi ze naar me!

dordrecht

Afbeelding van David Mark via Pixabay

Den Bosch (sorry, ‘s-Hertogenbosch)

Dit is typisch zo’n plek waar iedereen wel eens is geweest, maar dan vooral omdat je trein was omgeleid via dit station. Ik ben er zelf een keer naar een heel vaag feest geweest in een krakershol en ik ben er met de auto een keer doorheen gereden omdat ik in het Noordbrabants Museum moest zijn. Dat was trouwens best een tof museum! Dus dat weet ik dan in elk geval. Verder komt Jheronimus Bosch er vandaan (fun fact: in de serie Bosch op Prime Video komt daar ook nog een behoorlijk accurate verwijzing heen voor) en kun je er naar het JB Art Center. Wil ik! Verder hoor ik dat de Verkadefabriek geen koekjes meer maakt maar nu een heel hip centrum voor film en theater is. Oja, en als ik er toch ben wil ik Bossche Bollen vreten. Misschien moet deze stad iets naar boven op mijn lijstje…

Goes

Als je denkt aan Zeeland, denken de meesten aan Middelburg. Of tegenwoordig ook Zoutelande. Ook komt Renesse (lekker zuipen op de camping) vaak naar voren. Zwaar onderschat maar zó leuk is Goes. Een heerlijk oud stadje, en ik ben geboren onder de rook ervan. Ik kwam er vroeger als kind vaak en toen was het nog niet zo leuk als nu. Het historische oude centrum met de twee kerken tegenover elkaar is top om te winkelen en om heerlijk te lunchen, er zit een mooi modern theater, een hele mooie oude jachthaven met heel knusse straatjes eromheen en net buiten het centrum kun je naar een heel grote kinderboerderij met midgetgolfbaan, een Ambachtscentrum waar je nog kaarsen kunt maken of dingen in elkaar kunt knutselen (leuk voor jong en oud) en een zwembad met golfslagbad en glijbanen. Vergeet er ook de botanische tuin niet….Goes is echt ideaal voor een dagje (of weekendje) weg. En je kunt op zeehondensafari over de Oosterschelde vanuit de jachthaven. Bedoel, dat heb zelfs ik nog nooit gedaan, lijkt me wel echt de bom!

haven goes - door johan vd heijden

Fotograaf: Johan vd Heijden – met toestemming van Bureau Goes Marketing

En verder….

Ik kreeg echt zo belachelijk veel leuke plekken getipt! Volgens mij kan ik nog wel een paar jaar uittrekken om al deze leuke plekken een keer te bezoeken. Echt zo fijn om al deze inspiratie te hebben! Onder andere deze steden kwamen ook nog voorbij, maar het ging me te ver om daar ook nog een verhaaltje bij te tikken: Naarden, Zierikzee, Middelburg, Ootmarsum, Hilversum, Amersfoort, Zwolle, Zutphen, Leiden. Hier heb je de link nog naar mijn Twitter-draadje, daar kun je ook zien waarom deze steden nog werden aangeraden. Misschien haal jij er ook nog inspiratie uit! Welke wil jij bezoeken?

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

ReizenReizen

2 Comments