fbpx
24 January, 2022, 13:30

Het leven na je dertigste, slapen, ritme en alles op orde?

blij met 30+ zijn

Ik ben 32 sinds 2 maanden. Waar 31 nog voelde als een soort extra-volwassen, voelt 32 soms gewoon alsof ik echt moet opschieten met m’n leven op orde krijgen omdat ik anders te laat. Maak plaats, maak plaats, maak plaats, want we hebben ongelofelijke haast 😂 Daarbij vergeet ik geregeld te kijken naar wat ik al heb. Een slechte gewoonte, want daardoor voelt het soms deprimerend dat ik al over de 30 ben en nog zoveel niet gedaan en bereikt heb. Hoe komt dat toch? 

Dertigersdilemma

De generaties boven ons noemen het onbestemde haastige gevoel rond je 30e ook wel dertigersdilemma. Je wilt wel rustig aan doen en voor jezelf kiezen, maar je bent ook net lekker op dreef in je carrière, je wilt nog veel doen en het gevoel dat je energie niet meer eindeloos is, begint ook hardnekkig de kop op te steken. Ik ben ook niet de enige in mijn omgeving die af en toe verzucht dat ie “echt oud” wordt.

Keuzestress

En dan nog de keuzestress, wil ik wel een carrière, of vind ik het wel best? Moet ik gewoon tevreden zijn? Of nog juist even hard knallen? Er wordt wel van je verwacht dat je het zo rond je 30e toch wel eens bedacht hebt voor jezelf allemaal.

Relatiedruk

Waar ik de laatste tijd het meest over struikel, is dat ik blijkbaar een relatie moet hebben. Hoewel er meer singles zijn dan ooit, meer scheidingen zijn dan ooit, krijg ik te pas en te onpas vragen over mijn relatiestatus. Die is al 4 jaar ongewijzigd, grotendeels door eigen keuze, en een beetje omdat het er qua persoonlijke omstandigheden even niet in zat. En nog steeds hoeft het van mij niet zo nodig. Dat wordt dus stof voor een nieuwe blogpost.

Voor- en nadelen van 30+ zijn

Dertigplus zijn, brengt dus net als elke significante leeftijd wat uitdagingen met zich mee. Ik voel die uitdaging soms behoorlijk. Omdat ik het in eerste instantie vrij lastig vond om te verwoorden wat nou echt hoort bij 30+ zijn, besloot ik het te vragen op Twitter. Klik op de tweet om het draadje met antwoorden te lezen.

Select 2021Select 2021

Voordelen van 30+ zijn

Uit alle antwoorden kon ik voorlopig deze conclusies trekken, waar ik het 100% mee eens kan zijn. Dus, hier, de voordelen van 30+ zijn:

 • Na bijna 10 jaar werken is het leuk om de jonkies te coachen. Dat geeft toch het gevoel dat je wel echt wat gedaan hebt met je leven.
 • Ik heb een huis gekocht, in m’n eentje en dat voelt heel volwassen. Het voordeel is dat ik nooit meer een zakkerige huurbaas heb en absurde huurverhoging.
 • Ik weet inmiddels wat ik kan en leuk vind en lekker vind. Dat communiceert in veel gevallen makkelijker.
 • Omdat ik zo’n millennial ben, heb ik tenminste kennis in huis waar ik de komende tig jaar nog wat aan heb. Qua werk.
 • Ik weet mezelf inmiddels beter te beheersen qua ongeplande aankopen en ander maf shopgedrag. Uitzonderingen op de regel daargelaten 😎
 • Ik ben nog jong genoeg te gaan stappen zonder problemen en enorm los te gaan, maar oud genoeg om een weekend cocoonen ook enorm te waarderen en daar zelfs regelmatig bewust voor te kiezen #selfcare.
 • Geen fomo meer!
 • Je weet: de gekke dingen die ik nu doe ben ik op m’n 58e echt vergeten (waar je in je pubertijd nog denkt dat alles en iedereen en voor jijzelf voor eeuwig alles zult herinneren met schaamrood op de kaken).
 • Je weet wanneer het tijd is om een mening te hebben en wanneer je beter even kunt luisteren en/of je mond houden. Nuance bestaat ineens. En mildheid ook. Uitzondering wederom daargelaten.
 • Ik weet wie mijn beste vrienden zijn en aan welke soort mensen ik iets heb en aan wie niet. Trust me, dat heeft echt tijd gekost en op dat vlak zal ik nog lang niet uitgeleerd zijn.
 • Ineens vindt niemand het gek als je een coach of psycholoog ziet.
 • Je hebt (meestal) meer besteedbaar inkomen. Hoewel ik me aan het eind van de maand nog steeds afvraag waar het allemaal heen is…
 • Mensen je nemen doorgaans serieuzer.
 • Je hoeft je, meestal, niet meer te legitimeren bij de slijterij.
 • Meestal ben je niet meer afhankelijk van je ouders (hoewel dat wederom nogal uitzonderingsgevoelig is).
 • De mening van anderen (hoewel ze die vaker lijken te hebben) doet er ineens geen ruk meer toe.
 • Dankbaar voor de kleine dingen en meer waardering voor wat er al is.
 • Het besef: je hebt het ergste gehad.

Ik had net zo goed redelijk moeite om echt flinke nadelen te benoemen. Gek genoeg vind ik 30+ zelf wel aardig lukken tot op heden, maar het blijkt na wat onderzoek toch wat genuanceerder te liggen.

Nadelen van 30+ zijn

Uiteraard zijn er ook wel nadelen van boven de dertig zijn:

 • Iedereen van boven de 50 denkt dat je alleen werk hebt omdat je alles van internet af weet.
 • Iedereen van boven de 50 vraagt altijd of ik verstand heb van hun pc, laptop, smartphone of ander elektronisch apparaat, want “jij bent er mee opgegroeid”.
 • Iedereen met een relatie, van boven de 30, vindt het raar als jij die niet hebt en ook niet wanhopig aan het daten bent. Dan moet er wel iets raars aan je zijn.
 • Iedereen van beneden de 30 denkt dat je niks meer kan en durft en dat je no fun meer bent. Try me bitches.
 • Mannen (en eventueel vrouwen) denken altijd dat je al bezet bent. Ik dus ook over jou. Waardoor je mogelijk veel gesprekken en kansen op daten misloopt. Wij dertigers zijn blijkbaar echt slecht in signalen en daten.
 • Tja, rotfeitje: we worden wel oud, want we herstellen minder snel na het sporten. En na een avond stappen.
 • Heb je eindelijk wat beter leren koken, heb je nooit meer tijd en zin om normaal te koken, dus al dat besteedbaar inkomen gaat op aan Thuisbezorgd of eventjes buiten de deur eten.
 • Shit, bijna 40, dat hangt als een soort zwaard van Damocles boven je hoofd.
 • De eerste grijze haren en ze komen er in rap tempo bij.
 • De realisatie dat je ouders niet onverwoestbaar zijn. Serieus, mijn ergste nachtmerrie is dat mijn vader plotseling overlijdt (hoewel hij nog relatief jong is (58 in mei), maar toch).
 • Er zijn weinig dingen nog opwindend en nieuw.
 • You’re just not there yet. Nog steeds doe je dezelfde dingen die over je grenzen gaan en lijk je nog steeds je eigen negatieve gedachtenpatronen niet te kunnen veranderen.
 • Je moet voor elke afspraak je agenda trekken. Want als je denkt dat jij ’t al druk hebt, een ander heeft nog meer hobby’s en niet te vergeten: kinderen, schoonouders, date night of netwerkborrels.

Elke 30’er hetzelfde?

Het is best grappig dat veel generatiegenoten altijd tegen dezelfde dingen aanlopen. Geen wonder natuurlijk dat er voor elke groep wel een magazine of blog is. Ik vind dat soms heel geruststellend. Dan weet ik dat ik niet de enige ben die tegen bepaalde dingen aanloopt. Vroeger wilde ik dat nooit zo weten. Ik ben immers uniek en niemand maakt helemaal hetzelfde mee. Lekker eigenwijs. Ik denk wel dat het ook met de leeftijd komt dat je soms toch wat vaker even wilt kijken hoe anderen het oplossen. Even de schaamte voorbij. Weten dat je kunt leren van een ander en soms moet toegeven dat je het alleen niet kan.

Alles wordt (nog) beter

Grappig wel, ik kreeg ook als reactie (op Twitter) dat de voordelen ook zijn dat je vanzelf 40 wordt en alles wat nu een voordeel begint te zijn, dan nog meer voordelig zijn geworden. In andere woorden: voorlopig wordt het alleen maar beter. Behalve dat sporten en stappen, dat wordt alleen maar erger.

30 is eigenlijk heel OK

Het deprimerende gevoel wat ik beschreef, komt eigenlijk vooral voort uit alle nadelen van deze leeftijd. De druk om te presteren ligt vrij hoog. Het beeld bestaat dat je alles voor elkaar moet hebben. Ik persoonlijk wil heel graag meer erkenning voor mijn (harde) werk op diverse vlakken. Het gevoel dat anderen op mijn leeftijd, of jonger, soms al een managementfunctie hebben of bij onwijs gave A-merken hebben gewerkt, frustreert soms.

Toch is dertigplusser zijn eigenlijk ook wel geruststellend. Hoewel ik er nog lang niet ben (waar? geen idee) voor mijn gevoel, begint ook langzaamaan het besef te komen dat het allemaal heel OK is. OK om het niet te weten nog, OK om meer schijt aan dingen te hebben, je eigen pad te volgen, OK om soms vriendschappen op te zeggen, OK om toch gewoon lekker naar de yoga te gaan (want f*ck jou met je mening over yoga-zweefteven) en OK om gewoon lekker mezelf te zijn. En OK om nu nog even wat langer door te moeten leren en werken om later een veel gavere functie te hebben. Geduld is een schone zaak. Als ik dat nou eens had geweten toen ik 27 en overspannen was…

Handjes in de lucht voor 30-plus! 🙌

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.