3 June, 2020, 04:02

Veel thuis? Pimp je huis met deze interieurtrends voor 2020

interieurtrend 2020 aqua menthe

Nu we massaal thuiswerken, vallen er ineens dingen meer op aan je huis. Of, misschien vielen je ze wel eerder op, maar had je nog niet de zin of de noodzaak om er iets aan te doen. Stof op de plinten, krassen in het laminaat, vale gordijnen, spinrag langs het plafond. Hoe heb je zo lang in deze bouwval kunnen leven? Let me tell you, gebrek aan tijd lost magisch een hoop klusjes op. Zo had ik zelf geen keurig afgekitte plinten en dat boeide me ook weinig tot ik er dag in dag uit tegenaan zat te kijken. Afgezien van deze verslonzing, kan het ook gebeuren dat je ineens meer dan anders uitgekeken bent op je interieur. De kleuren, de accessoires, je meubels wellicht. Maar in crisistijd is zuinig zijn ineens een deugd. Dus hoe geef je toch je interieur een opfrisser zonder dat het kapitalen kost? Daar schreef ik eerder al een blog over gelukkig. In deze blog neem ik je even mee in de interieurtrends voor 2020, zodat je in elk geval inspiratie hebt om je interieur weer een beetje te pimpen. Dat werkt toch net even lekkerder (thuis).

Btw, de kleur op de muur in de foto hierboven is een van de trendkleuren van 2020, aqua menthe. Ik vind alles aan deze opstelling zo tof. Ik zou het zo in mijn huis willen. Dat terzijde dus.

Kleur: warm, warmer, warmst

Een interieurtrend kan niet zonder een kleur die eruit springt. Voor 2020 is warmte wat we nodig hebben. We wanen ons het liefst in de Mediterrane sferen. Het bohemische van Ibiza of het kruidige van Marokko, dat geeft dan verder niet zo, maar warm zullen we het krijgen. Dus, begin met een likje verf op de muren of een groot vloerkleed, zolang het maar een warme kleur heeft. Denk aan terracotta tinten, of warme geeltinten, of ‘nudes’. Met deze kleuren hoef je niet naar buiten om toch een vakantiegevoel te hebben.

interieurtrends 2020 kleur moodboard

Speel met daglicht

Als je vaak in het Middellandse zeegebied bent geweest, dan weet je dat raambekleding een grote rol speelt. Immers, de zon schijnt er fel, en het kan behoorlijk warm worden. Heb je een raam op de zonkant van je huis, dan is een verduisterend rolgordijn misschien geen overbodige luxe, als je die nog niet had. Rolgordijn, hoor ik je denken. Dat zijn toch van die lelijke dingen? Welnee, tegenwoordig zijn er echt mooie rolgordijnen te krijgen. Je kunt er nog een mooie in-betweens overheen hangen, voor de ochtenden, waarin je toch ook een fijne sfeer wilt in huis.

Helemaal mooi, en bovendien al tijden een van de populaire interieurtrends, zijn lamellen. Daar schreef ik al eens over, met tips over hoe je lamellen goed kunt schoonmaken. Met lamellen bedoel ik jaloezieën. Horizontale houten jaloezieën bijvoorbeeld. Ja, ik verzin het ook niet, maar de interieurmarkt is een beetje typisch. Niemand weet precies hoe het zit, maar iedereen bedoelt hetzelfde. Ik denk bij lamellen altijd aan de hangende verticale plastic lelijke versie, maar dat is tegenwoordig niet meer hoe het werkt. Afijn, wat voor raam je ook hebt, iedere interieurspecialist maakt voor jou lamellen op maat, zodat je overal in huis met licht kunt spelen. Ze zijn er in hout, PVC, wit, zwart, andere kleuren, brede lamellen, smalle, ze passen al snel tussen of over elk kozijn en in elk interieur. Wat helpt bij het warme gevoel is ofwel om de houtkleur echt naar voren te laten komen, of om ze bijvoorbeeld zwart te maken. Ik ben persoonlijk erg fan van hoe blogger en influencer Leonie ter Veld dit heeft gedaan in haar huis:

Ik ben echt jaloers op haar skills om een huis echt zo mooi te maken dat het Instagram-waardig is. Dan heb ik nog een lange weg te gaan. Ben allang blij dat mijn nieuwe tegelvloer zo goed matcht met mijn meubels…

Hoi plantjes!

Wie mij kent, weet dat ik gék ben op planten. Menig vriend/vriendin die bij mij thuis komt, telt af en toe de hoeveelheid planten en moet dan lachen. Ik ben gestopt met tellen. Mijn buurvrouw heeft er meer, dus ik vind mezelf nog best normaal. Neemt niet weg dat iedereen met liefde zijn miskleunen bij mij dropt, in de hoop dat ik er nog wat leven in kan blazen. Doorgaans orchideeën, want dat zijn m’n lievelings.

Oja, planten. In 2020 hoort groen, dus planten, nog steeds tot de interieurtrends. Zolang niet iedere woonkamer groen ademt, zal dat ook wel even blijven. En het mooist is natuurlijk grote opvallende planten. Heb je het niet zo heel op groen, dan kun je ook volstaan met een groene muur natuurlijk, en groene meubels, groene accessoires. Het totaal van de kleur groen. Toch doet écht groen veel voor het warme gevoel in je huis. Eén plantje kan al een groot verschil maken! Het voelt meteen als thuis. Plus, momenteel zijn er heel veel kwekers die het vanwege gebrek aan export heel zwaar hebben, dus planten worden goedkoper nu. Bestel ze wel even online als het kan, want tuincentra zijn drúk!

Goed voor de natuur

Groen mag dan een trend zijn, maar dat beperkt zich niet tot de kleur. In 2020 geven met z’n allen meer om het milieu en dus om duurzaamheid. Om die reden is het in je interieur ook de bedoeling dat je rekening houdt met duurzaamheid. Daarbij kun je denken aan het recyclen of upcyclen van spulletjes (koop eens tweedehands), maar ook het gebruik van eco-materialen (biokatoen kussens) en eco-vriendelijke schoonmaakmiddelen. Ontspullen is al even een trend, maar ook die zet door. We hebben liever een paar eyecatchers in huis, dan een huis vol spullen die we niet meer kunnen waarderen. Heb je tijd over deze maanden, kijk dan nog eens goed op en in je kasten (en naar de kasten zelf) en aan de muur, of je alles nog wel mooi vindt of nog wel nodig hebt. Gooi het niet zomaar weg, kijk of je iemand anders er gelukkig mee kunt maken. Ik heb recent een kastje weggedaan dat sowieso al in een lastig hoekje stond, en gelijk even alle spulletjes die erin zaten gecheckt. Scheelt enorm, ook qua gevoel! Je verzamelt in de loop van de tijd ongemerkt een hoop ‘wat als’ spulletjes die je ook van iemand kunt lenen als het echt moet.

Ook goed voor de natuur, is nadenken over isolerende materialen. Nu kun je dat groots aanpakken en meteen dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en weet ik wat niet al niet gaan aanbrengen, maar het kan ook makkelijker. Meteen ook leuker voor je interieur. Heb je een schuifpui, dan kun je isolerende schuifpui raambekleding aanbrengen. Bijvoorbeeld velours overgordijnen. Ziet er mooi uit, maar is ook goed tegen voorkomen van onnodig stoken. Hoe dikker en dichter de stof, hoe beter. De ruimte moet dat wel toelaten, maar het kan zo’n enorme toffe toevoeging zijn aan je interieur om juist te kiezen voor opvallende dikke gordijnen. En velours hoeft niet donker te zijn, het is er ook in mooie lichte tinten! (Ik heb zelf altijd zo’n beeld in mijn hoofd van donker paars fluweel, maar dat is een beetje onzin).
velour gordijnen

Printjes

Nog een laatste interieurtrend en dan zijn we er wel hoor. No worries. Wel meteen de leukste! Want, printjes! Het mag, het kan, het is tof. Het vraagt wel wat lef en uitstekende behangskills. Die ik niet heb. Dus heb je skills, behang dan wat muren met de gaafste prints die je tegenkomt. Zo niet, dan volstaat een printje op kussens en meubels ook. Ik zag al tijden meubels met toffe printjes verschijnen hier en daar, bijvoorbeeld bij onze grote blauw met gele woonwinkel, maar het is nu ook echt wel een trend en niet meer een eenmalige gimmick. Mijn buurvrouw wist dit al, die heeft al eeuwen een muur met geweldige bloemenprint en I LOVE IT. Ik zou willen dat ik zoiets kon verzinnen en dat de uitwerking dan ook zo tof was. Maar ik laat het aan jou. Deel gerust in de comments hieronder een linkje naar jouw Insta-post met jouw invulling van de interieurtrends hierboven. Vind ik leuk!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bianca Valent (@bianca.valent.thuistuintje) op

Dit artikel kwam mede tot stand door een samenwerking. Dan weten jullie dat eventjes.

Share
Annelies Verhelst

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

autoverzekering
WonenWonen