fbpx
21 January, 2022, 16:36

Of je de kerstboom al hebt staan…

Ja mensen, komt het dan. Ik heb niks met kerst. Niks. Nul. En dan zit je ineens in een wereld die dit jaar, en vorig jaar ook al, per se iets gezelligs wil maken van de donkere dagen. Snap ik wel, maar ik word er moe van joh! Ik ben al sinds m’n 18e bezig om kerst alsnog leuk te gaan vinden en het lukt toch niet. Hoezo, hoor ik je denken, lichtjes, boom, mensen, eten. Ja maar nee.

Ok, moet ik eerst even uitleggen waar de aversie vandaan komt. Ik ben streng gereformeerd opgevoed en ondanks dat kerst de belangrijkste periode in het leven van een gemiddelde Christen is, is het niet ook de gezelligste dag. Want het hield in dat je op kerstavond naar de kerk moest, op Eerste Kerstdag 2x en ook nog minstens een keer op Tweede Kerstdag. En ik kan je vertellen, dan heb je het echt wel weer even gehad met de kerk. Anderhalf tot twee uur aan een stuk op je reet zitten op verschrikkelijk oncomfortabele banken is geen pretje. Op Tweede Kerstdag kregen alle kinderen uit de kerk dan weliswaar een zakje snoep en mandarijntjes en een boek uit een (christelijke) boekhandel cadeau, maar dat maakt precies niks goed.

WonenWonen

Een kerstboom in huis was overigens ook bij de wet Gods verboden. Protserig en vooral bedoeld om af te leiden van waar het echt allemaal om draait. Je zou denken: dan zet je een boom op zodra je op jezelf woont toch? Nee, daar was dan ook weer geen plek voor de eerste zoveel jaar (karige kamers). Tegen de tijd dat het eindelijk kon had ik er allang geen zin meer in. Plus, nog een reden: ik was nooit thuis met kerst want tijdens die dagen bezocht ik m’n familie.

Smoesjes smoesjes, je kan toch voor die tijd ook al genieten van de gezelligheid? Klopt, daarom probeer ik elk jaar opnieuw het weer allemaal gezellig en leuk te gaan vinden. Ik heb een tasje vol met lichtjes voor in de vensterbank inmiddels. En we hebben met de familie inmiddels ook wat verandering doorgemaakt dat we nu doorgaans nog iets lekkers met eten kunnen doen met z’n allen. Dus helemaal kut is het niet meer.

Enige waar ik dus nu al een paar jaar over twijfel is een boom. Ik twijfel, omdat ik een échte boom, met naalden die uitvallen enzo, een beetje zonde vind voor de boom. Dat wordt gekapt enzo. En dan na een maand mag ie op de brandstapel. Kan iemand me uitleggen hoe dit niet enorme verspilling is milieutechnisch? Misschien dat ik het met goede argumenten nog aandurf om een klein boompje (holy shit zelfs die zijn al duur 😱) te kopen. Maar kunststof moet je bewaren, en daar heb ik geen plek voor. De bergruimte is m’n huis is vrij beperkt en daar past echt niet zo’n ding meer bij. Ik ben juist afgelopen jaar zo lekker bezig geweest weer eens wat spullen te verkopen of naar de kringloop te brengen. Dan wil ik niet weer gelijk alles volstouwen. Oja, want, zo’n boom moet ook versierd worden en dat spul moet ook ergens blijven.

Select 2021Select 2021

Zie je, dit werkt gewoon niet. Kan je zo’n ding niet inclusief versiering huren voor twee tientjes ofzo? Of is dat een nieuw businessmodel? (You read it here first, dat je t ff weet).

Help me out. Als jij vindt dat ik de komende weken de boel in kerstsfeer moet brengen, geef tips over hoe ik dat kan doen zonder dat ik veel extra bergruimte moet vrijmaken of het milieu extra pijn moet doen. Ok? Dit was mijn spreekbeurt over waarom ik kerst ingewikkeld vind. Dank voor het lezen.

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

WonenWonen

2 Comments