fbpx
24 January, 2022, 13:57

Lekker in de schaduw in je tuin of op je dakterras – 5 opties

plataan als schaduw

De zomer is nog volop “bezig” en hoewel het niet de beste zomer ooit is, is het wel een flink aantal dagen al snikheet geweest. De hele dag zon, en weinig verkoeling. Het jammere daarvan is dat het lastig genieten is. Waar veel mensen met dat soort weer ineens achter komen, is dat ze bizar weinig schaduw in de tuin hebben! Ik zag dat bij mijn beide ouders ook. Beiden hebben ze een heel ander soort huis, en een verschillend formaat tuin, maar in beide is van nature geen schaduw aanwezig. Ik heb even wat research gedaan, en hier zijn 5 opties om snel schaduw in je te creëren, zodat je toch nog lekker buiten kunt zitten.

Een parasol

Nu is de snelste en makkelijkste oplossing nogal voor de hand liggend: een parasol kopen. Maar er zijn ook meer permanente en leukere oplossingen natuurlijk. En misschien heb je geen plek om een parasol op te bergen, of vind je parasols gewoon niet mooi. Kan allemaal he! Dus daarom hier nog wat andere ideeën voor schaduw in je tuin.

WonenWonen

Span een laken

Buiten dat je ook een soort laken kunt kopen met echte haken en stokken, kun je zelf ook een keer creatief doen en zelf een laken proberen te spannen. Een oude dekbedhoes (leuke kleurtjes!) volstaat ook prima natuurlijk. Maak touwtjes rond de punten vast en bind de touwtjes bijvoorbeeld aan de bovenkant van een schutting aan de ene kant, en aan een haakje in de muur aan de andere kant. Of sla een lange paal in de grond en maak aan de bovenkant (wederom met haakje) het laken vast.

Plant bomen

Heb je nou een vrij grote tuin en ligt die tuin grofweg vol met gras, tegels of een combinatie? Dat hoeft niet he! Sterker nog, ik vind dat je je verantwoordelijkheid voor het redden van de uitstervende insectenpopulatie moet nemen en meer echte planten moet neerzetten. Planten met bloemen eraan. Goed, los daarvan, als je de ruimte kun je ook bomen neerzetten. Hoeven er natuurlijk niet heel veel te zijn! Eentje is al genoeg om lekker onder te kunnen zitten. Is wel een langetermijninvestering, want een boom is niet heel snel groot genoeg natuurlijk. Tot die tijd moet je wellicht even een andere optie proberen. Leuke bomen voor in de tuin: een prunus (wie kent hem niet), plataan (ken je vast ook wel) of moerbei (bekt lekker). Je kunt er meer vinden onder de naam ‘dakbomen’. Die heten zo omdat de takken als een soort dakje geleid worden. Die laatste geeft nog eetbare vruchten ook!

schaduw in de tuin

Select 2021Select 2021

Afdak bouwen

Een wat meer kostbaar geintje, maar eentje die veel mensen nog wel acceptabel vinden, vanwege het weinige onderhoud: bouw een afdakje voor de schaduw. Dat kun je met een hele hoop video’s op Youtube prima zelf als je van klussen houdt (vriend van me heeft dat ook gedaan). Voordeel: als het eenmaal staat, is het multifunctioneel. Je kunt er ook fietsen onder kwijt, hout voor de kachel, de bbq. Dan kun je ook lekker buiten eten als het een beetje regent. Je kunt het ook laten bouwen door de gemiddelde aannemer. Kost wat, heb je ook wat.

Maak een pergola

Wederom een groene oplossing die meerdere doelen dient. Een pergola is niet moeilijk te maken. Je haalt palen bij de bouwmarkt, je volgt ook hiervoor weer instructies van een leuk filmpje op Youtube of de website van de betreffende bouwmarkt, en dan heb je het in een middag voor elkaar. Je plant daar bijvoorbeeld druiven tegenaan, maar je kunt ook kiezen voor klimplanten waar bijen en andere insecten op af komen, zoals kamperfoelie, clematis, passievrucht (lekker ook!) of klimrozen. Blauwe regen kan ook nog. Zorg ervoor dat je goed weet hoe je ze moet snoeien en bemesten om voor een dikke volle bedekking te zorgen. Ook dit kost weer even tijd, maar binnen 2-3 jaar heb je met wat geluk al wat schaduw ervan.

pergola met wisteria

Met deze 5 opties om schaduw in je tuin te creëren heb je hopelijk wat inspiratie opgedaan. Zoals gezegd zijn niet alle opties à la minute toepasbaar, maar soms moet je ook aan de lange termijn denken ;-). Groen is goed, dus als je nu begint dan ben je klaar voor een betere toekomst.

Wat doe jij om schaduw te creëren in je tuin?

 

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

WonenWonen