fbpx
30 November, 2021, 21:49

Je tuin of balkon zomerklaar met deze tuintrends voor 2021

Het lijkt er nog niet echt op, met al deze regen, maar toch is het zomer en dat betekent: lekker in de tuin of op je balkon, bbq’s, borrelen met vrienden of gewoon even lekker met een boekje genieten van de zon. Tenminste, als je tuin of balkon daar wel klaar voor is! Ik ben zelf al een paar weken bezig met mijn tuin zomerklaar te maken en keek daarom ook even wat dit jaar hip en happening is. Niet dat mijn tuin per se heel hip moet zijn, maar inspiratie opdoen is altijd fijn. Dit zijn de trends voor je tuin in 2021!

Extra woonkamer

Een trend die al een tijdje aan het opkomen was, is die van de woontuin. In de huidige huizenmarkt moeten velen genoeg nemen met een kleiner huis, en soms ook met een kleine tuin. Als je de mogelijkheid dan hebt om je tuin meer bij je huis te betrekken, voelt zowel de tuin als je woonkamer groter. Openslaande deuren laten installeren kost tegenwoordig niet eens de wereld meer en een serre laten plaatsen valt ook nog best te overzien. Heb je dat eenmaal, dan is de trend om echt een soort huiskamergevoel te creëren in de tuin. Dus een comfortabele tuinset, gezellige accessoires zoals een buitenkleed, een warmtelamp om ook in de avond nog lekker buiten te zitten en gezellige verlichting. Deze mogelijkheid heb ik zelf helaas nog niet, maar het lijkt me wel heerlijk om openslaande deuren te hebben. Tot die tijd plaats ik gezellig solar lampjes en richt ik mijn hoekje met bankje zo prettig mogelijk in. Met citroenmelisse plantjes tegen de muggen ;-).

WonenWonen

Groen, groener, groenst

Er is tuintrend waar ik écht épisch blij mee ben. Omdat ie goed is voor de insecten. Maak je tuin zo groen en kleurig mogelijk. Dus hoe klein je tuin ook is: zorg voor veel bakken met planten, een strookje gras (overigens niet alléén maar gras), een rommelhoekje in de tuin en vooral heel veel insectvriendelijke bloemen en struiken. Zorg daarbij wel dat de planten die je neerzet biologisch opgekweekt zijn en met zo min mogelijk (of geen natuurlijk) schadelijke chemicaliën zijn bespoten (want die blijken echt meer schade aan te richten dan je denkt, en blijken op meer planten te zitten dan je denkt, dus controleer dit goed!). Je kunt zelfs op dit moment nog aan de slag met mooie herfstbloeiers en uiteraard groenblijvende planten voor de winter.

Stop met barbecue op kolen of gas

Goed, hier moet ik zelf ook nog even mee aan de slag. Ik heb een hele kleine barbecue staan, maar het is er wel eentje voor briketten/kolen. De trend voor 2021 is dat alles in en rond de tuin steeds duurzamer wordt, dus ook wát je doet in de tuin. Een buitenkeuken of simpele barbecue op elektriciteit is dan een stuk beter dan koken op gas of kolen. Volgens velen maakt het voor de smaak niet eens heel erg uit, en het is mogelijk ook nog gezonder. Daarnaast breng je normaal gesproken met kolen ook extra fijnstof in de lucht, heel vervelend voor je longen (specifiek voor mensen met een luchtwegaandoening) en ook dat is een stuk minder als je barbecuet op een elektrische barbecue.

Vang regenwater op

Zeker in de stad, maar ook daarbuiten, is wateroverlast een steeds groter probleem. Waar veel tegels zijn, kan water moeilijker weg. Daarnaast wordt het weer steeds extremer, dus regenbuien worden heftiger en heftiger. De andere kant daarvan is dat het ook steeds vaker gortdroog is buiten en dat je plantjes daaronder lijden. Het komt nu al geregeld voor dat er watertekorten ontstaan in steden. Handig als je de ruimte hebt: koop een goede regenton en koppel hem aan je regenpijpen. Dan kun je eerst vele liters water opvangen voor eigen gebruik, voordat het het riool in loopt. Ik heb helaas maar echt een heel klein tuintje en daardoor is het moeilijk een goede plek te vinden voor een regenton (if any), maar het zou wel echt een goed idee zijn. Ik vang met mijn regenpijpen het water van ruim 2 daken op en bij heftige regenbuien kan de buitenste pijp dit niet goed aan dus overstroomt het opvangbakje. Zou ideaal zijn om eerst een paar 100 liter op te vangen. Dat wordt dan wel even knutselen met regenpijpen, maar ik heb een handige buurman, misschien die maar vragen tegen de tijd dat ik er plek voor heb gemaakt. Maar echt, als je een ongebruikt hoekje in je tuin heb: zet een regenton neer!

Select 2021Select 2021

regenton

Natuurlijke materialen

Waar het qua interieur al een tijdlang de trend is om veel natuurlijke materialen te gebruiken, is dat nu ook voor buiten het geval. Zo min mogelijk plastic of metaal, alles lekker van hout, bamboe, rotan, linnen, wol en bio-katoen. Ook de kleuren zijn in die zin natuurlijker van aard. Dus aardetinten zoals terracotta of beige. Nou, top, want dat heb ik! Ik had mijn keukenmuur al terracotta geverfd voordat het hip was 😉 en ik heb een bankje van oud boothout, een salontafel van een pallet en een soort pergola van bamboestokken. Volgens mij bén ik deze trend haha.

Hoe krijg je nou met weinig moeite toch wat van deze trends nog in je tuin? Want het is al juli inmiddels, en je moet maar hopen op een lekkere nazomer. Sommige dingen zijn vrij makkelijk te vervangen. Een buitenkleed zo gekocht, plantjes aanschaffen en al dan niet vervangen van oude planten is even een klusje, maar wel de moeite waard. Steeds meer aanbieders van planten hebben een speciale categorie met bij-vriendelijke planten. Kussens en accessoires maken ook al snel een verschil in je tuin. Maar echt, als je íets wilt doen, maak dan je tuin groener en regel een regenton. Gevalletje ‘wees onderdeel van de oplossing, in plaats van het probleem’.

Maar ik heb alleen een balkon?

Ook als je een balkon hebt, gelden veel van de trends. Een groen balkon waar het heerlijk ontspannen aanvoelt, met natuurlijke materialen in accessoires en meubels. Specifiek voor balkons geldt natuurlijk wel dat je goed moet balanceren met het formaat van alles. Als je bijvoorbeeld kiest voor een kleine bistroset, is het ter balans goed om juist een paar hele grote planten neer te zetten. Ook op een balkon hoort tegenwoordig een buitenkleed, zodat het lekker zacht aanvoelt onder je voeten als je spontaan even naar buiten loopt met je kopje koffie. Zoek je een creatieve en goedkope manier om iets neer te zetten, dan kun je denken aan kratten om te stapelen. Eventueel kun je nog plankjes maken in de kratjes. Zo kun je én spulletjes opbergen én plantjes enigszins beschut neerzetten. Oja, wel goed om even te kijken waar de zon precies zit, voordat je allerlei plantjes lukraak aanschaft.

Heb jij nog andere tuintrends gespot voor dit jaar?

 

 

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

WonenWonen