fbpx
24 January, 2022, 15:01

Je houten tuinmeubels onderhouden: zo moet het

tuinmeubelen onderhouden

Struggles. Een eigen tuin, een plek onder de zon, en altijd iemand in de buurt die je helpt met het onderhoud van je tuinmeubels? Nee, was het maar zo leuk. Heb er compleet nul op tegen om Lodewijk over de vloer te krijgen om mijn ene houten bankje even te schuren en in de beits te zetten. Helaas zal ik het zelf moeten doen. Ik zag laatst meerdere kennissen op Instagram ineens bezig met hun houten tuinmeubels en ik dacht: hoe werkt dat eigenlijk? Kan ik daar zomaar beits op kwakken? Ik weet dus eigenlijk praktisch niks van hoe dat moet. Kortom, uitzoekwerk te doen.

Ik toog aan het internetten en gelukkig is er geen klus of er wordt over geschreven. Nu nog zin en tijd maken om daadwerkelijk mijn houten bankje even te schuren en oliën. Voor wie ook aan de slag wil met het nieuw leven inblazen van houten tuinmeubelen: hier de tips.

WonenWonen

Voordat je aan de slag gaat, moet je even onderzoeken of je houten tuinmeubelen niet toevallig geölied zijn. Punt met olie is namelijk dat lak en beits er niet op pakken. Dat geintje heb ik een keer bij mijn keukenwerkblad niet in de gaten gehad, met ellendige gevolgen van dien. Check it before your wreck it! Meestal zijn teakhouten meubels al geölied. Gelukkig dat ik dat nog even heb gelezen, anders had ik dus vrolijk mijn restje beits op mijn bankje gesmeerd…

Geöliede tuinmeubelen onderhouden

 • Stap 1: regel schoonmaakmiddel voor tuinmeubelen
 • Stap 2: maak schoon met zachte borstel en laat 24 uur drogen
 • Stap 3: bij hardnekkig vuil harde borstel in alle richtingen gebruiken
 • Stap 4: verwijderd lelijke (schimmel) vlekken met schuurpapier
 • Stap 5: met een doek de olie inwrijven en 15 minuten laten intrekken
 • Stap 6: met een droge doek afwrijven en laten drogen

Als ze inderdaad geölied zijn moet je ze ongeveer 2x per jaar in de olie zetten. Best even rot als je net zo lui bent als ik. Je kunt het in elk geval doen na het zomerseizoen. Er is genoeg olie speciaal voor houten tuinmeubelen beschikbaar, ook met kleur om de kleur in de meubels weer terug te krijgen. Bij elke bouwmarkt te vinden.

Uitleg oliën

Maak van te voren eerst de tuinmeubels goed schoon met een zachte borstel en water met zeep, of speciaal schoonmaakmiddel voor tuinmeubelen. Ook dat bestaat. Daarna zeker 24 uur goed laten drogen! Zijn de meubels erg verweerd, dan kun je een harde borstel gebruiken. Wrijf dan vet (haha) goed in alle richtingen, zodat elke centimeter echt goed schoon wordt. Heb je lelijke plekken (zoals zwarte schimmel), gebruik dan schuurpapier eerst om dat weg te krijgen.

Select 2021Select 2021

Daarna kun je met een doek de meubels royaal inwrijven. Er is goddank ook een spray beschikbaar, voor al die gekke hoekjes. Dus raad eens wie dat gaat doen…#grotestappensnelthuis

Niet geölied? Beitsen of lakken

Zijn je tuinmeubels niet geölied of zit er al beits of lak op? Dan kun je ze uiteraard simpelweg opnieuw lakken of beitsen. Klinkt wel heel makkelijk, maar ook hier moet je dus blijkbaar even goed nadenken van tevoren. Pff, leven van een doe-het-zelver is niet makkelijk.

 • Stap 1: koop een goede ontvetter
 • Stap 2: gebruik een harde borstel bij hardnekkige vlekken
 • Stap 3: vul gaten en scheuren met vulmiddel
 • Stap 4: schuur het hout met fijn of middelgrof schuurpapier
 • Stap 5: maak het stofvrij met een zachte doek
 • Stap 6: breng een laag grondlak aan indien onbehandeld hout
 • Stap 7: breng 1 of 2 lagen lak of beits aan

moeilijke hoekjes bankje opknappen

Uitleg beitsen of lakken

Ook nu begin je met de grote schoonmaak. Regel een goede ontvetter, en boen je meubels daar goed mee. Wederom, bij hardnekkige plekken even een harde borstel gebruiken. Kijk daarna of er nergens gaten of scheuren zitten. Vul ze anders eerst op met vloeibaar hout bijvoorbeeld.

Heeft het hout een laklaag die nog vrijwel intact is? Gebruik dan fijn schuurpapier om alles helemaal te schuren. Alles ja. Vet leuk klusje. Slimme klusser gebruikt voor de grote stukken even een schuurmachine natuurlijk, of een blok waar je het schuurpapier tussen wurmt en dan een stuk makkelijker met de hand kunt schuren. Alleen die rottige hoekjes blijft gepruts. Sterkte!

Bij onbehandeld hout kun je volgens de geluiden beter een middelfijn (ik zeg, standaard, 180p bijvoorbeeld) gebruiken. Vraag het anders even in de bouwmarkt, of zoek het op, er staan van die kaarten met uitleg over de grofheid van schuurpapier bij de verfafdeling heb ik gezien…

Daarna moet je de boel natuurlijk even stofvrij maken. Je hebt immers net geschuurd. Zachte doek of borstel! Microvezelsdoekjes zijn echt de bom kan ik je vertellen. Echt niet vergeten, want het wordt een lelijk zooitje als je het laat zitten.

Er is voor het vervolgklusje een grondverf nodig. En ja, er is transparante grondverf voor lak. Dat heb ik even gecheckt. Het scheelt een hoop dure lak als je eerst even royaal grondverf gebruikt op onbehandeld hout. Sla deze stap over als je ondergrond dus al gelakt is.

Lekker laten drogen, nu met heel fijn schuurpapier even opschuren en daarna de lak erop. Tussendoor weer met fijn schuurpapier schuren en weer lakken. Een dubbele laag zorgt in elk geval voor zoveel dekking dat je hopelijk hierna even een paar jaar rust hebt.

Hulp nodig!

Best even een klus he? Ik gooi er maar gewoon gekleurde olie tegenaan, dat bespaart me in elk geval op de korte termijn een hoop tijd. Heb alleen nog een ander bankje waar ik wel echt op moet schuren en lakken. Wie komt me helpen? Pfffff….Het resultaat zal ik binnenkort in mijn Terugkiek’n weekoverzicht laten zien!

houten bankje schuren en lakken

Onderhoud jij je tuinmeubels keurig of laat je ze ook gewoon langzaam wegteren buiten? Ben wel even benieuwd…Of heb jij een andere geniale tip om tuinmeubelen te onderhouden?

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

WonenWonen