fbpx
21 January, 2022, 17:38

Hoe maak je shutters schoon? Met deze 4 tips natuurlijk!

shutters schoonmaken tips

Mijn vader heeft mooie houten jaloezieën. Laatst scheen het zonnetje daar heel mooi op en zag een klein beetje stof erop liggen. Dus ik zei daar wat van, gaf ‘ie aan dat ze pas gepoetst waren…oeps. Nu zijn houten shutters en ook houten jaloezieën natuurlijk hartstikke prachtig, maar elk stofje zie je liggen als de zon schijnt. Dus ik ging eens uitzoeken hoe je shutters nou eigenlijk het beste kan schoonmaken. Misschien dat ik mijn vader nog de gouden tip kan geven.


Heb je nog geen shutters, maar ben je wel benieuwd of ze iets voor jou zijn? De Shutterkoning shutters zijn er in veel varianten en passen ongetwijfeld ook in jouw interieur. Ik schrijf deze blogpost in samenwerking met hen.

WonenWonen

Nu blijkt eigenlijk dat houten shutters best makkelijk schoon te maken zijn. Ik had eigenlijk in mijn hoofd dat je ze stuk voor stuk moest afvegen, en dan ben je wel even bezig. Misschien is dat ook wel de beste manier om ze écht stofvrij te krijgen, maar dat lijkt me gewoon niet iets voor het snelle schoonmaakrondje op zaterdagochtend.

Hoe je ze ook gaat schoonmaken: het handigst is om te beginnen met ze dicht te doen. Je doet dan eerst de voorkant, daarna de achterkant en dan draai ze nog eens volledig de andere kant op en herhaal je het.

Tip 1: gebruik een duster

Waarom een duster? Daar zit een dikke laag fluffy spul aan, die ervoor zorgt dat er ook een stukje onder de laagjes van de shutter komt. Als je een gladde doek pakt, mis je net 1 of 2 millimeter waar de shutter overlap heeft. Daar wil je net een beetje onder kunnen met een zachte doek of duster.

Select 2021Select 2021

Tip 2: gebruik een stofzuiger met borsteltje

Ik heb zelf een handige stofzuiger waar ik een kleine borstel bij heb. In plaats van een stofdoek of duster, die toch altijd weer wel stofjes achterlaten, zuigt die elk stofje op. Ook zo’n borsteltje komt goed onder de randjes van de shutters als je een beetje je best doet.

Tip 3: maak shutters regelmatig schoon

En met regelmatig bedoel ik toch echt wel één keer per maand. Als je ziet wat er in een week al blijft liggen, dan is het na een maand zeker de moeite waard om de shutters een keer schoon te maken. Wacht je langer, dan heb je kans dat het vuil en stof gaan vastzitten en dan heb je wel echt even ander werk eraan.

Tip 4: maak ze schoon met een vochtig doekje

Hangen je shutters bijvoorbeeld in de keuken of in de badkamer, dan blijft stof sneller plakken vanwege vet of vocht. Dan kom je er niet met alleen even afstoffen. Dus haal er eerst de duster overheen, en maak daarna een microvezeldoekje vochtig met heet water. Eventueel kun je nog een ontvettend middel gebruiken dat ook geschikt is voor hout (als je houten shutters hebt). Het is belangrijk om eerst alle niet-klevende stofjes eraf te halen, omdat je anders van die hoopjes opgerold stof krijgt en die zijn nog lastiger te verwijderen. Ik maak die fout met andere oppervlaktes ook wel eens, gedoe man. Maak ze ook wat vaker schoon dan 1x per maand als ze in de keuken of badkamer hangen. Daar heb je serieus profijt van!

Eigenlijk ligt het best wel voor de hand, toch? Een voor een shutters schoonmaken is dus niet nodig. Dat kun je doen als je een keer echt grote schoonmaak houdt en zeker wilt zijn dat je ook die laatste millimeters meepakt. Voor luie schoonmakers zoals ik, kom je hiermee volgens mij een eind. Heb jij nog andere tips voor het schoonmaken van shutters?

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

WonenWonen

One Comment

  1. Marie de Jonge

    Meestal stof ik mijn shutters af met een droge doek, om zo stof te verwijderen. Wanneer ze vies zijn, gebruik ik een beetje allesreiniger en spons. Ik maak ze daarna weer droog met een natte doek. Op deze manier blijven ze er netjes uitzien.