fbpx
21 January, 2022, 16:51

Help, ruimtetekort in je kledingkast, wat nu?

inloopkast

Ik heb al eens geschreven over mijn slaapkamer, over de restyle en makkelijk je hele stijl omgooien zonder het in de papieren te laten lopen. Laatst bedacht ik ook dat het tof zou zijn om ruimte te gaan besparen in mijn kledingkast. Hij puilt inmiddels uit van de kleding en dat is om meerdere redenen niet goed. Zo weet ik niet altijd goed meer wat ik nog heb, en ik weet dus nooit zeker of iets in de was zit, of dat ergens in de kast ligt. Zo waardeer ik mijn kledingstukken natuurlijk ook niet helemaal lekker. Tijd voor een actieplan.

Ik moet het nog gaan uitvoeren, maar voor mij begint het altijd met eerst een plannetje maken. En dus als ik toch bezig ben, doe ik jullie er misschien ook wel een lol mee. Sure, sommige dingen zullen wellicht enorm voor de hand liggen, maar doe het maar eens. Succes!

WonenWonen

Eerst opruimen

Kijk, dat is nou de meest voor de hand liggende oplossing ever. Ruim je kledingkast op. Makkelijk, maar niet heus. Ik doe ongeveer twee keer per jaar een rondje opruimen. En ook als ik een tijdje niet veel koop, wordt het toch weer een rommeltje. Dus er is meer nodig dan alleen opruimen. Maar als opruim, doe ik dat best wel volgens de Marie Kwondo methode: word ik nog blij van dit kledingstuk? Daarbij vraag ik me ook af of ik het de afgelopen 2 jaar nog gedragen heb, of ik een gelegenheid kan verzinnen waarbij ik het zou kunnen dragen in de komende 2 jaar. Zo niet, dan mag het alleen blijven als het echt een bijzonder stuk is. Twijfel ik nog steeds, dan kijk ik of ik het inmiddels zou kunnen combineren met andere kleding, waardoor het weer leuk wordt om te dragen. Doorgaans valt er echt heel wat af en gaat er een vuilniszak vol richting kringloopwinkel of Gratis Af Te Halen groepen. Verkopen heb ik allang opgegeven (story for another time).

Opnieuw indelen

Nadat ik weet hoeveel kleding ik over heb, kijk ik of het nodig is alles opnieuw in te delen. Soms kunnen twee stapels prima naast elkaar op de plank, soms niet. Ik wilde eerst 1 stapel per plank, voor het overzicht, maar nu heb ik zoveel kleding dat op de meeste planken 2 stapels achter elkaar of naast elkaar liggen. Dan heb je duidelijk teveel, dat klopt.

En nu heb ik het nog niet gehad over de lade met sokken en ondergoed. Daarbij is het vooral de vraag of het niet te oud is geworden om nog te dragen. Te oud = weg. En ik heb dus een hele losse lade voor ondergoed en sokken in mijn kast, van een meter breed, onder mijn hangende kleding. Heb je dat niet, of je wilt hem liever inzetten voor andere kleding, dan kun je natuurlijk sokkenmandjes aan je planken hangen. Zeker bij de planken waar de stapels niet heel hoog zijn. Al die loze ruimte in je kast kun je benutten!

Select 2021Select 2021
kledingkast indeling

Ik zou willen dat mijn kledingkast er zo netjes en overzichtelijk uitzag! #lifegoals

Slimme oplossingen

Wat ik wel slim vind, en zag bij een vriendin van mij, is van die vacuümzakken. Je stopt daar kleding in die je niet vaak nodig hebt, bijvoorbeeld je winterkleding tijdens de zomer en zuigt alle lucht eruit. Daardoor wordt het volume dusdanig minder, dat je veel kleding kunt opslaan. Bijkomend voordeel is dat je deze zakken niet per se in je kledingkast hoeft te laten, maar elders kunt opslaan, bijvoorbeeld op zolder of in een plastic box in de schuur als je die hebt, of onder je bed. Op het moment dat je die kleding in je kast gaat leggen en je zomerkleding gaat verpakken, kun je ook direct alles weer kritisch bekijken.

Een andere slimme oplossing is gewoon aanwezig op de slaapkamerafdeling van de gemiddelde woonwinkel. Offline of online, kan allebei. Maar meestal hebben woonwinkels allerlei slimme accessoires die je kastindeling gunstiger kunnen maken. Zo zijn er zakken om schoenen in te steken, die je aan je deur kunt hangen (behalve bij schuifdeurkasten) of boxen die je kunt dichtritsen om bijvoorbeeld beddengoed in te stoppen.

Uitbreiden

Als het toch echt niet meer lukt met je bestaande kledingkast, ondanks allerlei andere indelingen of trucjes, dan kun je nog uitbreiden. Her en der worden losse rekken verkocht, die je op een strategische plek in je slaapkamer, logeerkamer of inloopkast kunt neerzetten. Daar kun je dan in elk geval je hangende kleding aan kwijt, waardoor je op die plek in je kast weer planken kunt installeren. Pak het creatief aan en het lijkt net alsof je gewoon je modieuze uitstraling wat meer de ruimte wilt geven. Er zijn vaak ook hoezen voor die rekken te krijgen, zodat je niet elke paar weken het stof eraf hoeft te wapperen.

Wat veel studenten nog wel eens neigen te doen (ok, ik ook) is het droogrek misbruiken als extra kledingkast. Drogen moet het toch, en als het droog is, kun je het ook direct aantrekken in plaats van het eerst op te vouwen en in de kledingkast te leggen, toch? Het droogrek staat er toch, want je was moet drogen. Superefficiënt ;-).

Dat waren vooralsnog mijn tips om mijn kledingkast eens te herzien en meer ruimte te creëren voor mijn kleding. Heb jij nog briljante tips, dan hoor ik ze graag voordat ik aan de slag ga!

Deze blog is geschreven in samenwerking met Slaapkamerweb, waar je behalve toffe kledingkasten ook boxsprings en beddengoed en eigenlijk alles voor je slaapkamer kunt vinden.

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

WonenWonen