fbpx
21 January, 2022, 16:35

Goedkope manieren om je huis koel te houden (met of zonder airco)

huis koel houden

Ik heb een huis uit 1906 en dat is oud. Zo oud dat de isolatie ruk is en het nog wel even gaat duren voordat ik alles ongeveer zo heb geïsoleerd dat het ook echt scheelt. Dakisolatie: check. Radiatorfolie: check (lol, helpt maar net niks). Vloerisolatie: ik weet niet eens of ik een significante kruipruimte heb onder de vloer. Spouwmuren: heb ik niet. HR++ glas en goed geïsoleerde kozijnen? Kost me een nier, dat kan ik pas over 5 jaar doen (hoewel ik het boven wel al heb). Kortom: in de zomer is fors warm en in de winter al snel kouder dan de bedoeling is. Airco kopen? Of toch iets anders?

Ja, dat is een flinke uitdaging. Iets wat gek genoeg helpt, is dat ik keramische tegels heb nu door mijn hele woonkamer en keuken. Die houden heel lang de koelte van onder het huis vast en zorgen dus ook dat het minder snel opwarmt binnen. Dat zie ik aan de katten die dan lekker languit zich uitstrekken over de tegels haha.

WonenWonen

Even tussendoor: in mijn zoektocht naar alles wat helpt, stuitte ik op Knibble. Daarmee kun je, pun intended, beknibbelen op kosten voor elektronica, dus ook op airco en mobiele ventilators. Wil je dus een airco kopen, omdat je net als ik ook moeite hebt om je huis koel te krijgen en je toch wilt werken of slapen zonder duizend doden te sterven, dan moet je hier kijken. Knibble vergelijkt alle prijzen voor populaire producten voor je. Je kunt een wekker zetten, zodat je een melding krijgt als een bepaald model in de aanbieding gaat of als de prijs onder jouw ingestelde budget komt. Daarnaast hebben ze ook adviezen over hoe je voor jou de beste airco kiest.


Behalve de keramische tegels, die overigens helemaal niet goedkoop waren, maar natuurlijk wel een diepte-investering zijn, heb ik nog wat andere middelen in mijn arsenaal om te zorgen dat ik het hoofd een beetje koel hou.

Sluit ramen en deuren

Het klinkt natuurlijk een beetje tegenstrijdig, en ik moet eerlijk zeggen, in een oud huis als dit helpt het ook maar matig, maar als je de ramen en deuren sluit voordat de temperatuur binnen oploopt, kun je het opwarmen van je huis best een beetje uitstellen. Alles zo donker mogelijk maken en zo min mogelijk zonlicht binnen laten, helpt daarbij het meeste. Zonlicht is immers warm. Zelfs indirect licht kan al een verwarmend effect hebben. Ik heb zelf vrij veel reflectie van de ramen van de buren en dat voel je ook echt. Tip: zet ’s morgens alles tegen elkaar open tot het binnen ook weer op begin te warmen. Daarna dus alles dicht doen.

Select 2021Select 2021

Overigens als je wel een airco hebt, moet je ook alles zo dicht mogelijk maken. Anders lekt alle koude lucht meteen weer naar buiten. Dus echt alleen een gat maken voor de luchtslang….ECHT! Hoe vaak ik dit niet anders zie…

Voeten koel = hoofd koel

Soms zijn het de kleine dingen die het doen. Als je voeten warm zijn, heb jij het ook warm. Daarom zijn warme sokken in de winter zo geweldig. Maar andersom geldt ook: koude voeten is ook een koel lichaam en koel hoofd. Maak dus een lekker fris voetenbadje voor jezelf als je het echt even te warm krijgt. Doe er een drupje pepermuntolie of eucalyptus in voor de geur en extra fris gevoel, en je haalt het wel weer tot eind van de dag. Herhaal zo vaak als nodig. En je hoeft niet eens extreem koud water te gebruiken. Met deze tip heb je echt geen airco meer nodig en zo’n voetenbadje kun je overal goed neerzetten, ook onder je bureau (wel uitkijken met snoeren enzo).

voetenbad koud

Foto door Jeroen Roding

Koelelementen

Koelelementen in je vriezer leggen is echt een heel goed idee. Je kunt ze namelijk voor meer gebruiken dan het koelen van eten in een koelbox. Joh. Echt. Heb je echt een tandje meer koelkracht nodig, dan is een koelelement dat je in een theedoek wikkelt uitstekend om even op je buik te leggen als je gaat slapen, of leg een koelelement onder je hoofdkussen.

Als variant daarop deed ik vroeger zelf een nat washandje op mijn voorhoofd of borst. Vocht blijft ook lang koel aanvoelen, en hoeft het maar net lang genoeg om in slaap te vallen. Lijkt allemaal voor de hand te liggen deze tips, maar je weet maar nooit wie de reminder nog eens nodig heeft…

Vuilniszak

Wat ik dus heb met mijn ramen beneden is niet zo slim. Ik heb alleen witte vouwgordijnen, licht doorzichtig en vrij dun. Die houden de zon en bijbehorende warmte bepaald niet tegen en dat is eigenlijk niet slim. Ik ben nog aan het sparen voor dure zonwering, maar zolang dat er niet is, moet ik het op extreme dagen anders aanvliegen. En dan lijkt het misschien rigoureus en lelijk, maar vuilniszakken doen de truc nogal. Nagenoeg lichtdicht en ze kunnen behoorlijk goed tegen de hitte. Hiermee moet je wel uitkijken dat ze niet teveel hitte absorberen. Mijn normale dubbele beglazing kan het wel aan, maar op sommige soorten glas kan dat vrij snel te heet worden. In plaats van vuilniszakken kun je ook dikke handdoeken of een dekbedovertrek proberen, als je manieren hebt om ze vast te maken. Het ziet er niet uit, maar het is bijzonder effectief.

Ventilator met ijs

Huh? Als je al een goedkope ventilator hebt staan en je denkt: die verplaatst alleen lucht en het helpt niet, dan zijn er uiteraard trucjes voor. Je kunt een koelelement erop vast tapen, of een flesje water dat je hebt laten bevriezen. De koud die daar af komt, blaast de ventilator mee je kamer in. Is wel een klusje om steeds te vervangen als het weer opgewarmd is, maar in elk geval goedkoop. Daarmee boots je het effect van een luchtkoeler na.

Luchtkoeler

En dat is het laatste punt: ik heb een luchtkoeler gekocht omdat je dan met een bak koud water (inclusief koelelementen) frisse lucht je huis in blaast. Vaak zit er ook een optie in om vocht mee te blazen, want hogere luchtvochtigheid helpt ook om het koeler te maken. Vinden je plantjes ook fijn trouwens. Ik overwoog echt sterk een airco, maar tot nu toe vind ik het redelijk onnodig met alle bovenstaande maatregelen. Als je gemak wilt en bijvoorbeeld kinderen hebt die al moeten slapen terwijl de zon nog volop schijnt of je hebt echt fysiek heel erg last van de hitte (flauwvallen, hoofdpijn, duizelig, overmatig zweten) dan zou ik wellicht ook eerder een airco kopen. Maar ik ben gezond en jong en ik trek het wel eventjes voor die paar warme dagen. Luchtkoelers zijn nét iets goedkoper dan een airco. Ook voor luchtkoelers vergelijken kun je trouwens bij Knibble kijken. Heb geen aandelen, wel krijg ik betaald om ze even te noemen, maar het zijn dan ook een paar sympathieke jonge gasten uit Noord-Holland die toch echt iets leuks hebben gedaan, dus he.

En nu voor de hamvraag: wat is jouw ultieme cooling down tip?

Featured image door Bruno /Germany from Pixabay


Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

WonenWonen

2 Comments

  1. Ramon Fincken

    Vaak vergeten: electrische apparaten UIT. Dus niet standby, maar echt UIT, stroom er af.

    In dat kader kun je beter ook niet warm koken binnen (dus buiten koken of afhalen).