fbpx
24 January, 2022, 14:45

Goedkoop en snel je badkamer opknappen

droom badkamer

Het afgelopen jaar heeft bij mij in het teken gestaan van het mooier en beter maken van mijn huis. Ondanks dat ik hier nog maar 3,5 jaar woon, rammelt er vanalles en is nog lang niet alles af. Wanneer wel? Nooit natuurlijk, het is een eigen huis, daar is nooit iets echt af. Iets wat al lange tijd stoorde, was de badkamer. Deze is helemaal verbouwd toen ik hier kwam wonen, maar zoals dat gaat, waren er nog veel details niet goed. Maar na de verbouwing was mijn geld vrij structureel op (nouja, het ging naar andere belangrijke dingen zullen we maar zeggen) en moest ik creatief worden. Niet alle onderstaande tips had ik nodig, maar wellicht helpen ze jou!

Bij mij in de badkamer was er iets heel belangrijks behoorlijk mis, namelijk de douchedeuren. De installateur heeft op het laatst behoorlijk haast gehad, en ik had de douchecabine van Marktplaats. Moet je ook niet doen natuurlijk, goedkoop is in zo’n geval duurkoop. Of de installateur is gewoon een flapdrol, dat kan ook. Het kwam erop neer dat de douchedeurtjes niet helemaal waterpas op de douchebak stonden en dat binnen de kortste keren begonnen door te hangen. Dat zorgde ervoor dat de deurtjes niet meer dicht konden. Treurig natuurlijk, want elke keer als je doucht komt er een plasje water op de grond. Best irritant. Daarbij komt dat ook de rollertjes waar de deurtjes op lopen behoorlijk kapot waren. Gemaakt van goedkoop plastic, dus het viel uit elkaar. Niet dat ze het niet meer deden, maar het rammelde en ze liepen steeds uit de rails aan de onderkant. Deels ook doordat de deurtjes scheef hingen natuurlijk, maar toch. Was de enige optie dan om nieuwe douchedeurtjes te bestellen? Ik dacht van wel. Dus ik zocht me helemaal suf naar douchedeurtjes die wat duurzamer waren. Klapdeurtjes in plaats van schuifdeurtjes. Dat lukt dan nog wel, maar mijn plafond is niet zo hoog. Oud Haarlems huisje en alles. Dus mocht het ook maar 190 hoog zijn maximaal, zodat de hoogte van douchebak er nog net onder paste. Met 205cm tot het plafond was dat alsnog krap. En ik kan je vertellen dat er weinig douchecabines zijn van die hoogte maximaal in totaal. Dus dat werd een uitdaging. Uiteindelijk wel wat opties gevonden, maar inclusief installatie bepaald niet goedkoop! Gelukkig heb ik een ONTZETTEND LIEVE papa die dit soort dingen gewoon kan. Die had al beloofd om te komen helpen installeren. Maar, opperde hij, misschien hoeft het niet zo ingewikkeld. Ik moest even de maten van de rollertjes opmeten en doorgeven, en dan kwam het goed. En warempel, een paar weken later kwam hij langs met nieuwe rollertjes. Wij de douchedeurtjes uit elkaar gehaald, helemaal schoongemaakt (als je toch bezig bent), en weer waterpas teruggezet. Nog wat extra versteviging tussen de randjes tegen het doorhangen, en douchedeurtjes ALS NIEUW! De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Anyway, waarom dit verhaal? Omdat als je creatief bent, je niet de hele badkamer opnieuw hoeft te verbouwen als er iets kapot gaat of als je de stijl zat bent.

WonenWonen

Vervang de kranen

Zowel de kranen van de douche als van een bad of wastafel kun je eenvoudig vervangen. Tenminste, je moet even weten wat je doet, of een handige vader, oom, schoonvader, buurman of iets hebben, maar over het algemeen is het installeren van een andere kraan wel te doen. Dat lijkt misschien niet mega impact te hebben, maar moet jij eens opletten als je je glimmende chromen kranen vervangt door mooie zwarte kranen. Dat merk je echt wel!

Wat hier ook bij hoort is nadenken over de doucheset. Ik heb gewoon een standaard doucheset met handdouche aan zo’n stang. Maar je kunt natuurlijk een regendouche kopen, of een combinatie met handdouche en regendouche. Het is er allemaal. Is ook niet meteen goedkoop, maar je hoeft ook niet je hele badkamer te verbouwen om het gevoel te hebben dat je iets nieuws hebt. Ja toch?

Zet plantjes neer

Wat ik zelf heb gedaan en echt heel leuk vond, is plantjes plaatsen. Ik heb dat vroeger nooit gedaan, zelfs niet in andere badkamers waar ik gewoon een raam, en dus daglicht, had. In dit huis kreeg ik ineens de geest. Ik heb een paar plankjes opgehangen en daar behalve wat mooi uitziende flessen met body lotion en dergelijke ook een paar plantjes neergezet. Dat doet dus best veel voor de sfeer! Ik had dat idee van een interieurstyliste op Instagram. Die heeft echt een badkamer om van te dromen.

Select 2021Select 2021

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door FINNTAGE (@_finntage) op

Pas je textiel aan

Ik heb de handdoeken in een open kast in het zicht liggen. Dat maakt dat je het best wel ziet als daar in de kleuren veranderen. Vroeger had ik altijd een ratjetoe aan oude en nieuwe handdoeken in allerlei kleuren. Grootste deel nog van mama meegekregen toen ik meer dan 15 jaar geleden op mezelf ging wonen. Toen ik de badkamer ging inrichten, heb ik daarom besloten dat ik eenheid wilde. Dus toen de Etos een actie had om handdoeken te sparen, heb ik mijn collega’s, vrienden en familie aan het werk gezet om stickertjes te sparen voor me, zodat ik handdoeken in dezelfde stijl voor niet te veel geld kon kopen. Zelfs via Facebook groepen heb ik nog stickers gekregen. Echt heel tof. En nu heb ik alleen maar grijze handdoeken. En nog 2 handdoeken die ik ooit van mijn oma heb gekregen, die doe ik niet weg. Het maakte best wel een groot verschil qua hoe de badkamer overkwam.

Doe een ander kleurtje op de muur

Deze tip heb ik zelf nog niet toegepast omdat ik het niet nodig vond, maar als ik de wit met grijze combinatie zat ben, gaat er op zeker een tof kleurtje op de muur. Het is niet zo’n grote badkamer, dus ik ben ook zo klaar als het moet. Wel is het even uitkijken juist daarom. Een donkere kleur maakt de badkamer meteen veel kleiner op het oog. Dus denk even goed na over de kleur. Als je overigens tegels hebt op alle muren, tot aan het plafond, kun je nog even kijken naar tegelverf. Dit is een makkelijke manier om iets gaafs met je tegels te doen, zonder dat ze er allemaal af moeten.

Deurtjes wrappen

Heb je badkamersmeubels, dan kun je de deurtjes eenvoudig een nieuwe kleur of zelfs een gave print geven, door ze te ‘wrappen’ met folie. Mijn eerder besproken lieve papa deed dat in zijn eigen badkamer, en het resultaat is heel mooi geworden. Je kunt de folie ervoor tegenwoordig op veel plekken kopen en zelf wrappen kan met de juiste instructies supergoed.

Andere sfeermakers

Ik ben niet van de tierelantijnen en “sfeer”. Ik vind dat altijd iets magisch. Als mijn buurvrouw accessoires gebruikt, ziet het er tof uit. Als ik dat doe is het in mijn ogen een rommel. Dat geldt in de rest van mijn huis in elk geval wel. Dus ik twijfel nog. De badkamer zou wat mij betreft wel net even wat meer sfeer mogen hebben. Dus een iets betere lamp bijvoorbeeld en misschien moet ik gewoon standaard bij het douchen een lekker geurkaars aansteken. Omdat ik vooral ’s ochtends douche, een opwekkend geurtje. Mijn shampoo en douchegel zijn bijna geurloos, dus dat effect moet ik dan ook merken denk ik. Daarnaast kun je ook een andere spiegel ophangen. Ik heb er nu eentje zonder lijst, rechthoekig, met een lampje erboven. Er zijn echter spiegels in allerlei vormen, al dan niet met een lijst eromheen of lampje erboven, onder of naast. Ook dat kan echt een megaverschil maken! Voor de rest heb ik geen idee wat ik nog meer aan sfeer kan doen in de badkamer. Ik ben wat dat betreft echt ideeënloos. Dus als je nog tips hebt, gooi ze zeker in de comments hieronder!

Al met al zijn de bovenstaande tips niet zo duur als het helemaal eruit slopen van tegels en badkamermeubels en dan weer nieuwe kopen en installeren. Dat zou ik zelf alleen doen als mijn badkamer weer echt oud en lek begint te worden. Tot die tijd lekker met losse accessoires aan de slag.

Wat zijn jouw tips om de badkamer goedkoop op te knappen?

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

WonenWonen