3 June, 2020, 04:01

Dromen over de ideale tuin

droomtuin

Ik ben op de kop af nu 4 jaar eigenaar van mijn eigen stukje aardkloot. Voor zo ver je daar ooit echt eigenaar van bent, maar dat is wellicht te filosofisch. In die 4 jaar heb ik vooral de binnenkant grondig opgeknapt. Hoewel, het dak en de kozijnen tellen ook als buitenkant op zich. De tuin echter, blijft een beetje geklungel. Dus ik droom vooral van iets mooiers, beters, groeners, vrijers. Lees maar even mee.

Mijn tuin nu

Ik heb in de loop van de jaren echt wel wat opgelapt hoor. Een halfbakken constructie van bamboestokken, gered uit handen van gemeente Goes (don’t ask), geeft nu structuur aan een kamperfoelie. Die, inmiddels, bloemen begint te geven ook nog. Aan de andere kant van mijn vierkantje (want zo groot is het niet) groeit tegen eenzelfde constructie wat jasmijn. Die doet het dan nog niet zo spectaculair, maar wat niet is kan nog komen. Alles in potten, want mijn achtertuintje is betegeld. Om reden dat er in de linkerachterhoek een stuk beton ligt wat ik natuurlijk niet even weg krijg. Dat moet dan echt met zwaar materieel weggehakt worden. Laat ik daar nou nog even geen zin in hebben gehad. Ik weet ook niet wat dat stuk er doet, waarom het daar ooit is gestort. Mijn huis staat er ook al ruim 100 jaar. WC-hokje? Wie weet.

Ook heb ik in die jaren een tof bootbankje neergezet (gemaakt van een oud bootje uit Indonesië, over deze toffe Indonesische meubels schreef ik al eens een blog) en een tafeltje van een pallet gemaakt. Een zaaibak neergezet, wat hibiscus, mijn frambozen en nog wat willekeurige insectenvriendelijke planten. Het aftandse muurtje van mijn keuken heb ik enigszins laten herstellen en met een kleurtje overschilderd, en de scheidingsmuur tussen mij en mijn buren heeft een gezellig houten geval gekregen (lees ook dat blog).

Mijn droomtuin

Maar mijn droomtuin is het zeker nog niet. Mijn postzegeltje heeft zo zijn uitdagingen, en dat is niet erg, maar ik wil ooit, later, als ik geld als water heb, iets anders, namelijk het volgende:

Schuifdeur

Dat muurtje van mijn keuken dat ik met veel moeite opgelapt heb, gaat eruit. Inclusief de keukendeur. In plaats daarvan moet wat mij betreft een dubbele glazen schuifdeur komen. Wat heerlijk licht moet dat zijn! Niet dat ik te klagen heb, want mijn keuken is al vrij licht. Maar dat ik dan mijn eigen achtertuintje kan zien, dat moet toch heerlijk zijn!

Veranda

Stap je dan naar buiten, dan moet daar eigenlijk niet mijn motor staan (staat er nu ook nog, beetje klein allemaal, maar nouja). Maar, dan stap je op een veranda. Al is het maar een kleine veranda van precies zo breed als de deuren en een meter de diepte in, het idee dat je een soort podium hebt, lijkt me hemels. Met van die houten vlondertegels. Weet je wel? Zoals dit:

Foto van Pixabay

Overkapping

Zo’n veranda wordt in mijn huidige tuin te klein om echt een overkapping erboven te maken, maar als ik een grote tuin had, liet ik echt een mooie glas-met-aluminium overkapping erboven maken. Zodat je op je veranda kunt zitten, ook als het regent. In zo’n heerlijke hangstoel met een dikke deken en een kop koffie. Zoiets is toch geniaal? Ter inspiratie, ik bedoel dus zoiets als een Verasol terrasoverkapping, want die hebben dus precies dat wat ik in mijn hoofd heb, voor jeweetwel, als ik ruimte ervoor heb.

terrasoverkapping

Eigenlijk een tuinkamer omdat het dicht kan…Foto van Verasol, dat mede dit blog mogelijk maakt #samenwerking

Pergola en borders

borders

Afbeelding van Norbert Werner Fleissig via Pixabay

Ok, terug naar mijn kleine tuin, want zo’n grote tuin zit er nog even niet in helaas. Idealiter laat ik op een gegeven moment dus dat stuk beton weghalen, zodat ik eindelijk goede diepe borders kan maken. Die komen dan tegen de zijkant van een ander huis (ik woon op een hoek), dus wordt een stuk muur lekker aan het zicht onttrokken door prachtige planten die ik daar in ga zetten. Probeer ik nu dus al met mijn kamperfoelie. Behalve die borders wil ik dan ook een echte pergola laten maken, die loopt van de muur boven mijn poort rechts, naar de scheidingsmuur, over de borders heen dus. Flink hoog, zodat de kamperfoelie (die ik wel echt wil houden) nog meer ruimte heeft. Misschien wel een stukje groen gaas nog ertussen timmeren.

Hoekje met meubels

En links komt dan een fatsoenlijk getegeld stukje, in plaats van het schots en scheve stuk van nu. Daar komt dan nog een bankje en tafeltje, mogelijk hetzelfde bankje als nu, maar wel even een hipper tafeltje. Pallets zijn wel hip, maar het ziet er inmiddels niet meer lekker uit. Wellicht is er dan nog net plek voor een kleine opbergbak, voor wat kussens en hoezen.

Mooi rommelhoekje

Blijft alleen nog de lelijke kant rechts naast de deur over. De kant waar ook de poort in zit. Die is op zich prima. Maar er staat een groenbak van de gemeente en een grijs plastic kastje met al mijn plantenpotjes en schepjes etc. Wellicht wil ik daar een mooie houten constructie van maken, een houten kast met een soort overkapping voor de container. Zodat het er allemaal wat beter uitziet. Zoals dit:

Afbeelding van Ulrike Mai via Pixabay

Keep on dreaming…

Oh, wat baal ik dat ik geen Photoshop-expert ben. Ik zou dit zo graag voor jullie willen uittekenen visueel. Nu hoop ik maar dat mijn beschrijving in jullie fantasie tenminste nog iets prikkelt. Damn, ik zou zo willen dat er één of ander tuin- en bestratingsbedrijf ofzoiets dit allemaal even regelde voor mijn huidige tuin. Maar nouja, nog even een paar jaar blijven dromen en hopen dat ik nog eens budget ga hebben om deze droom werkelijkheid te laten worden. Misschien verhuis ik wel eerder naar een huis met tuin waar dit allemaal al grofweg in zit…

Dit is dus mijn droom voor de tuin. Mijn eigen postzegeltje. Wat is jouw droom voor jouw tuin? Ik ben echt megabenieuwd waar jij van droomt! Share in de reacties hieronder!

Share
Annelies Verhelst

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

autoverzekering
WonenWonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.