fbpx
28 October, 2021, 16:46

De juiste gordijnen voor elke kamer kiezen

gordijnen

Nu ik zelf een huis heb, met meer ramen dan slechts die van mijn studentenkamer, heb ik goed moeten uitzoeken welke gordijnen ik waar ging hangen. Behalve dat de kleur nogal een ding is, is ook het soort gordijn nog lastig om uit te kiezen. Er zijn zoveel soorten raambekleding! Van shutters en jaloezieën tot de hippe velours hanggordijnen tot de grond. Wat kies je nou waar?

Shutters, jaloezieën, rolgordijnen, vouwgordijnen, in-betweens, overgordijnen, allemaal ook nog in verduisterende variant. En allemaal ook nog zoveel opties qua kleuren en eventueel printjes. Ga dat maar eens combineren met het interieur dat je op het oog hebt. We hebben helaas niet allemaal een soort VT Wonen gen in ons lijf 🙁

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Dus hoe ben ik dan te werk gegaan, toen ik voor 2 slaapkamers en 4 ramen beneden raambekleding moest uitzoeken? Ik heb mezelf een aantal vragen gesteld:

  1. Wat voor muur of plafond heb ik? Past daar een rails aan, of een roede? Of is mijn muur of plafond daar niet stevig genoeg voor?
  2. Welke soorten gordijnen gaan wel en niet goed samen met een huisstofmijtallergie?
  3. Wil ik op mijn slaapkamer 100% verduisterd of is 80% donker ook al voldoende?
  4. Wil ik gordijnen volgens de laatste mode, of is gewoon standaard ook goed?
  5. Moet het er vanaf buiten ook tof uitzien, of is de look vanuit binnen prima voldoende?
  6. Hoeveel inkijk wil ik in mijn woonkamer? En in mijn keuken?
  7. Is het erg als de voorste ramen andere raambekleding hebben dan achter?

Toen ik dat voor mezelf iets helderder had, wist ik al wat meer. Ik hoefde geen hanggordijnen, en zeker geen dubbele met in-betweens ervoor. Dat zou niet goed zijn voor mijn allergieën. Dus voor zowel boven als beneden vielen de standaard hangende gordijnen al af. Plus, mijn plafond boven was van gips en ik zou een rails moeten ophangen met stevige plafondpluggen. Teveel gedoe vond ik (luie klusser).

in-betweens met overgordijnen

Select 2021Select 2021

Slapen

Voor de slaapkamer dacht ik eerst 100% verduisterende gordijnen te willen, maar ik slaap op andere plekken ook prima als het iets lichter is. Het voorkomt tevens dat ik in het weekend veel te lang uitslaap. Gordijnen van een dichte stof waren voor mij dus afdoende. Kun je echt niet slapen als er nog een streepje licht langs je ramen schijnt, dan moet je dus sowieso 100% verduisterende gordijnen hebben.

Stijl

Als je geen hanggordijnen wilt, heb je dus nog steeds veel keuze. Hou je van strak, maar wel een beetje aangekleed, dan zou je shutters of jaloezieën kunnen kiezen. Nu vond ik zelf het gedeelte waar ik die elke maand moet afstoffen een beetje veel werk, dus shutters en jaloezieën vielen af voor mij. Dan blijven er nog rolgordijnen en vouwgordijnen over. Rolgordijnen had ik vroeger thuis op mijn slaapkamer. Vond ik nou niet bepaald sfeerverhogend. Maar, heb je een hobbykamertje, zolderkamertje of ander rommelkamertje waar je eigenlijk nooit komt, dan is een rolgordijn natuurlijk prima. En tegenwoordig heb je ze ook met leuke prints, dus saai hoeven rolgordijnen zeker niet te zijn. Voordeel is daarbij ook dat de verduisterende rolgordijnen naar verhouding goedkoper zijn dan verduisterende varianten van andere soorten gordijnen.

Eenheid

Voor mij bleven er dus nog vouwgordijnen over. En daarbinnen was nog genoeg keus! Ik heb beneden uiteindelijk op alle 4 de ramen hetzelfde stofje gekozen. Je kunt er nog iets doorheen kijken, dus ’s avonds kun je vanaf buiten wel wat schimmen zien binnen, maar binnen heb je wel het gevoel dat je redelijk privé zit. Doordat ze allemaal hetzelfde zijn, heb ik eenheid gecreëerd in mijn woonkamer en open keuken. Als je nou een gesloten keuken hebt, is het natuurlijk prima mogelijk om daar iets anders op te hangen. Op de slaapkamer heb ik na lang overwegen een vouwgordijn van redelijk dichte stof gekozen. Je kunt er vanaf buiten net zien dat er licht brandt, maar je ziet verder niks. Het is donker genoeg om ook in de zomer bij in slaap te vallen, maar licht genoeg om te zien wanneer het tijd is om op te staan ;-). Wilde ik daar 100% verduisterend van maken, was ik 2x zoveel geld kwijt geweest. Dat moet je het maar net waard vinden en dat vond ik het nu niet.

Gemak

Vouwgordijnen en rolgordijnen zijn heel makkelijk op te hangen. Rolgordijnen en jaloezieën zijn daarbij ook nog eens heel makkelijk zelf op maat te maken. Voor de mensen met 2 linkerhanden goed om mee te nemen in de overwegingen 😉 Een roede is daarbij ook net weer makkelijker dan een rails, als je toch hanggordijnen wilt. Ik vond zelf de manier om de vouwgordijnen op te hangen ideaal. Gaatje voorboren, schroef erdoorheen en de gordijnen vastklikken.

Dat is een beetje hoe ik dus door het uitkiezen van raambekleding heen ben gegaan. Hoe heb jij de gordijnen voor jouw huis uitgekozen? Waar heb jij op gelet?

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

WonenWonen