fbpx
21 January, 2022, 18:29

6x voordelen van kunstplanten

Bij kunstplanten kreeg ik altijd een beetje een vervelend gevoel in mijn buik. Kunstplanten? Dat is toch vet ongezellig en nep? Best kans dat jij daar ook zo over denkt. Toch zijn er echt wel goede redenen om toch kunstplanten aan te schaffen. Zowel voor binnen als buiten. En je hebt tegenwoordig kunstplanten die niet van echt te onderscheiden zijn. Dat maakt het misschien al wat beter? Lees maar even mee over de voordelen van kunstplanten. 

Ik ben echt 100% voor échte planten. Echte planten nemen CO2 op en geven soms zelfs extra zuurstof af. Ik heb dan ook onwijs veel planten in mijn huis staan, en ook rond mijn huis vind je genoeg planten. De bijen en andere insecten moeten immers ook wat eten krijgen. Toch kan ik me zo voorstellen dat je geen echte planten in huis wilt of kunt nemen. Dus daarom hier de voordelen van kunstplanten.

WonenWonen

1. Je hoeft ze geen water te geven

Deze ligt wel erg voor de hand natuurlijk. Maar zelfs ik als plantenliefhebber laat nog wel eens per ongeluk een plantje doodgaan door te veel of te weinig water. Met kunstplanten hoef je nul komma nul rekening te houden met water. Je zet ze neer en je hoeft er (bijna) niet meer naar om te kijken.

2. Je kunt ook donkere ruimtes opfleuren

Kunstplanten zijn er niet alleen als groene plant. Je hebt ook kunstplanten met bloemen er in bijvoorbeeld. Wat je ook wilt, je kunt er in elk geval ook in donkere ruimtes alle kanten mee op. Zo heb ik in de wc een kunstplantje neergezet en het heeft meteen wat extra cachet. Voor die 2-5 minuten dat je erop zit misschien wat overdreven, maar wellicht heb je meer ruimtes in huis die vrij donker zijn, omdat er of maar een heel klein raam zit, of geen. Hoe tof is het om, zodra je het licht aan doet, een oase van groen te hebben?

kunstplantje in de wc

Select 2021Select 2021

3. Bijna geen onderhoud

Waar je echte planten nog wel eens moet verpotten, en dus een grotere pot moet kopen en met potgrond lopen knoeien, hoeft een kunstplant niet elk jaar in een grotere pot. De wortels groeien er niet uit aan de onderkant, de blaadjes vallen niet uit. Je moet ze misschien af en toe even afstoffen om de laag stof die erop komt even te verwijderen. That’s all. En zorgen dat ze niet in direct zonlicht staan, tegen het verbleken. Hoewel er inmiddels ook buitenkunstplanten zijn met UV-filters. Moet lukken toch?

4. Je huisdieren kunnen ertegen

Zowel binnen als buiten zijn kunstplanten uitermate geschikt als je huisdieren hebt die nogal graag van planten snoepen. Sommige planten zijn giftig voor huisdieren, en bovendien worden je planten lelijk van dat geknaag eraan. Daar heb je met kunstplanten geen last van!

5. Niet van echt te onderscheiden

Er komen steeds mooiere kunstplanten op de markt. Ik kom ook wel eens in hotels of andere ruimtes waar kunstplanten worden gebruikt voor de aankleding, en soms moet ik echt de blaadjes voelen om te controleren of ze echt zijn. Ik heb zelf een nep-vetplantje van Maxifleur. Nu weet ik wel dat vetplantjes doorgaans het makkelijkst na te maken zijn, maar het is wel bijna echt. Die kwaliteit kost even wat, maar voordeel is dus (zie boven) dat ze ook niet lelijker worden wegens uitvallende bladeren of vergeten water te geven. Elke soort plant die je kunt bedenken hebben ze. Ook voor buiten! Als het om wat voor redenen dan ook niet mogelijk is om buiten échte planten en struiken neer te zetten (ik kan zo snel niks bedenken, maar be my guest) dan heeft Maxifleur in elk geval heel erg mooie kunstplanten voor buiten.

6. Je bent er (waarschijnlijk) niet allergisch voor

Nog een allerlaatste voordeel: kunstplanten bevatten geen pollen of andere allergenen die ineens in de lucht gaan zitten als ze gaan bloeien. Dus van die mooie grassen in een bak? Kun je als kunstplant gewoon neerzetten zonder dat je de hele zomer zit te proesten zodra je buiten komt. Geldt voor veel soorten bloeiende planten uiteraard. Staat wel tegenover dat je dan weer niet allergisch moet zijn voor plastic, maar daar zijn een heel stuk minder mensen allergisch voor.

gras zonder allergisch te worden

Bron: Facebookpagina Maxifleur (met toestemming)

Tot zo ver mijn redenen om kunstplanten best ok te vinden. Heb jij nog een goede reden voor de aanschaf van kunstplanten? Let me know in de comments hieronder!

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

WonenWonen