Huawei Band 4 Pro: review en handleiding
In deze review van de Huawei Band 4 Pro ga ik in op een aantal functies van deze activity tracker en geef tevens de juiste installatiehandleiding. De bijgeleverde handleiding klopt namelijk niet helemaal. Lees hoe deze tracker mij bevalt!
Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
- Draagcomfort
- Functionaliteiten
- Installatie
- Accuraatheid
- Mogelijkheden
Samenvatting
Als je een activity tracker wilt die goed zit, en veel meet, dan is dit een uitstekende voor wat je betaalt. Hartslagmeting, GPS, zelfs zuurstof in je bloed kan worden gemeten. Dat zie je niet andere trackers in deze prijsklasse terug. Daar staat tegenover dat je wel een hoop extra software van Huawei moet installeren. Dat is iets om rekening mee te houden.
In deze blogpost lees je mijn uitleg over waarom ik een Huawei Band 4 Pro activity tracker heb gekocht. Maar, dat niet alleen! De installatie van deze activity tracker had even wat voeten in de aarde, dus ik leg jou uit hoe je zelf de Band 4 Pro kunt installeren zonder problemen. Tot slot laat ik ook van een aantal functies even weten of ze echt goed werken. Overweeg jij om een activity tracker zoals de Huawei Band 4 Pro te kopen? Lees dan vooral even verder en hopelijk ben je hierna overtuigd (of juist niet, en dan heb ik nog paar alternatieven voor je opgesomd).
Nu ik net als bijna iedereen thuiswerk, zit ik veel meer binnen dan voorheen. Waar ik eerst dagelijks mijn wandeling naar het station en terug maakte en ook rond kantoor nog wat beweging had, is het loopje van de eettafel naar de keuken en naar de wc het enige wat ik heb, als ik niet bewust naar buiten ga. Na een week of 3 merkte ik dan ook dat ik echt een extra stimulans nodig had om aan mijn beweging te komen. Want ook na werktijd is het makkelijk om de laptop dicht te klappen en direct te beginnen met koken.
Dus ik ging op zoek naar manieren om meer te bewegen. Helaas werkt sporten met behulp van video’s niet zo goed voor mij. Ik ben A. nog steeds binnen en B. het is te makkelijk om niet te doen, niemand die het weet. Dus het blijft bij af en toe een keer een half uurtje yoga.
Ik zag op Twitter en Instagram steeds meer mensen een activity tracker aanschaffen. Eerst dacht van: jemig, moet dat nou? Maar na de eerder genoemde 3 weken en het feit dat een vriendinnetje van me ook aangaf er best wel baat bij te hebben, was ik om en ging ik ook op zoek naar een activity tracker. Geen sporthorloge, want dat is dan weer te groot en opzichtig. Het verschil ertussen leg ik in een andere blog nog wel eens uit. Ik had nog allerlei activity trackers liggen uit de periode dat ik nog een eigen gadgetblog had, maar helaas bleek dat die niet meer werkten met de huidige Android-versie. Heb een halve dag geprobeerd de Sony Smartband (SR10 geloof ik) nieuw leven in te blazen, maar de firmware-update waar het over bleef zeuren, wilde maar niet doorkomen en na 80 keer reconnecten en opnieuw proberen, was ik het wel beu. Dan liever wat geld uitgeven, toch.
Redenen om te kiezen voor de Huawei Band 4 Pro
Binnen het budget wat ik mezelf had gesteld (onder de 100 euro), waren er een aantal kandidaten die ik serieus overwoog. De Samsung Galaxy Fit-e (lekker goedkoop met 39 euro), zijn grote broertje zonder -e, de Fitbit Inspire HR en deze Huawei Band 4 Pro. Deze is het uiteindelijk geworden omdat:
- er een goed kleurenscherm op zit (Fitbit Inspire HR is zwart/wit)
- hij hartslag zowel bij training als continu kan meten
- hij eigen GPS heeft (dikke pre!)
- hij muziekbediening heeft
- hij verkrijgbaar is in absoluut hele toffe kleuren!
- en met ongeveer 70 euro dus een prima prijs-functieverhouding heeft.
Met name de eigen GPS vind ik wel prettig, want daarmee kun je ook zonder je telefoon op pad als je zou willen. Dat leek me in de toekomst, als ik eindelijk mijn Hardlopen met Evy programma voorbij ben, wel prettig.
Dus ik koos de rose-goud Huawei Band 4 Pro en nu na 2 weken proberen heb ik mijn mening hierover gevormd en kan ik bevestigen dat deze activity tracker zijn 70 euro echt wel waard is. Maar, wel nog een paar mitsen en maren! Lees daarom even verder.
Huawei Band 4 Pro installatie
Voor de installatie van de Huawei Band 4 Pro moet je namelijk best even wat trucjes uithalen, en dat stond maar op weinig plekken vermeld. Niet bij de webwinkels en op het internet moest ik ook even zoeken. In de Quick Installation Guide die je bij de Huawei Band 4 Pro krijgt, staat namelijk een vrij simpele versie met uitleg, en die klopt niet (meer) als je een andere telefoon dan een Huawei telefoon hebt.
Heb je een Android-telefoon die geen Huawei, zoals ik met Sony, dan moet je namelijk het volgende doen om je Band 4 Pro te installeren:
- Ga naar https://huaweimobileservices.com/appgallery/ met je telefoon en klik op Download AppGallery
- Er wordt dan een .apk gedownload; om die te kunnen installeren moet je bij Instellingen op je telefoon onder Apps eerst Installatie uit onbekende bron toestaan. Op zich geven de meeste telefoons vanzelf aan dat je dit moet doen, zodra je de .apk opent, maar toch.
- Installeer vervolgens de AppGallery. Als het goed is krijg je daarna een melding dat je nog een core-programma van HMS (Huawei Mobile Services) moet installeren om gebruik te kunnen maken ervan. Krijg je die melding niet, ga dan in AppGallery naar het zoekveld en tik HMS Core in. Installeer deze ook.
- Als het goed is krijg je hier en daar (ik weet uit mijn hoofd niet precies meer wanneer) de melding dat je een Huawei ID moet aanmaken. Dit moet je sowieso aanmaken om straks Huawei Health te gebruiken. Deze kun je eenvoudig maken door in te loggen met je Google-account en te koppelen. Zo heb je maar 1 wachtwoord nodig.
- Heb je dit achter de rug, dan kun je via de AppGallery, of via Google Play, Huawei Gezondheid (of Huawei Health in de Engelse versie) downloaden en je Huawei Band 4 Pro koppelen en instellen.
- Hang je bandje even aan de lader tot de batterij goed vol is
- Als het goed is, start hij vanzelf op en kun je de taal instellen en hem aan je telefoon gaan koppelen. Let op: je kunt alleen Engels kiezen! Maar na installatie is een groot deel van het menu alsnog in het Nederlands beschikbaar als je telefoon ook in het Nederlands staat ingesteld (geen idee waarom, maar zo is het nou eenmaal).
- De rest van het proces wijst zichzelf wel redelijk, dus daar ga ik ook niet verder op in.
Privacy
Even een overweging: de reden dat je AppGallery van Huawei moet installeren, is omdat Huawei niet meer afhankelijk wil zijn van Google. Ze hebben daarom hun eigen app-store ontwikkeld, en dat is dit. Veel apps komen nu dus ook voor deze app-store beschikbaar. Wat je moet bedenken is dat Huawei Chinees is, en dat China niet al te tof omgaat met privacy. Nu zal het voor Nederlandse staatsburgers allemaal niet zo spannend zijn, tenzij je van plan bent naar China te gaan op een dag. Jouw data wordt mogelijk (en ik weet niet of dat helemaal bewezen is) gedeeld met Chinese overheidsinstanties, ook al zegt Huawei van niet. Aangezien het wel om jouw gezondheid gaat en om jouw data waar deze apps toegang toe krijgen (denk ook aan foto’s en video’s en audio), moet je bedenken of je dat wilt. Neemt niet weg dat ook Google en Facebook over genoeg van jouw data beschikken om het je knap lastig te maken als je pech hebt, dus bedenk dit even voor jezelf. Verder geen complottheorieën hier, maar gewoon een overweging.
Huawei Band 4 Pro review
Nu heb ik de Huawei Band 4 Pro zo’n 2 weken gebruikt en ik heb ermee hardgelopen, door mijn huis bewogen, mee gewandeld, mee geslapen, muziek mee bediend. De hamvraag is voor jou natuurlijk: “bevalt ‘ie en moet ik hem ook hebben?”. Kort antwoord: ja, hij bevalt.
Draagcomfort
De Band 4 Pro komt met een scala aan kleuren. De bandjes zijn niet 123 uitwisselbaar en zitten dus best vast. Je krijgt dus ook maar 1 bandje, one size fits all. Gelukkig klopt dat wel. Ik heb namelijk extreem dunne polsen en heb in het verleden bandjes gehad die echt niet pasten, evenals het gemiddelde horloge. Dit verstelbare bandje past goed. Ook het apparaatje zelf is nét goed genoeg qua maat. Het had geen millimeter langer moeten zijn, want dan had ik echt teveel ruimte gehad aan de zijkanten en zat het niet lekker.
Het bandje zelf is relatief zacht en ik vind het tot nu toe vrij comfortabel. Wel krijg je in je velletje lekkere afdrukken van de gaatjes en de uitstulping van de hartslagmeter, maar dat zie je alleen als de band verschuift. Uiteraard is het wel net als met elk horloge even wennen voor je huid, dus wat irritatie ontstaat toch wel. Bij mij valt het tot nu toe mee, ik heb geen last van rode plekken of jeuk tot nu toe. Na het hardlopen maakt ik wel even mijn pols en het bandje schoon, vanwege het zweet. Dat scheelt ook wel qua irritatie natuurlijk.
Functies
De functies die op de Huawei Band 4 Pro aanwezig zijn, zijn onder andere, en nogal veelomvattend, maar hier de lijst:
- Stappenteller (voorzien van % van je doel bereikt)
- Bewegingsstimulator (elke 2 uur een nudge)
- Calorieteller op het homescreen
- Klok en datum (duh)
- Hartslag (ad hoc meten, maar ook tijdens training of continu, met mogelijkheid tot instellen van meldingen als je hartslag boven of onder een bepaald punt komt)
- Training (flinke lijst aan trainingen, waaronder indoor/outdoor hardlopen, wandelen, fietsen en zwemmen, roeimachine en ‘overige’)
- Bloedzuurstofverzadiging (SpO2)
- Berichten lezen (sms)
- Slaapmeting (basis en TruSleep)
- Timer, stopwatch
- Find my phone
- Muziekbediening op je telefoon
Voor zo’n klein apparaatje best een heel lijstje aan functies!
Accuraatheid
Uiteraard, er zijn altijd functies die niet helemaal werken zoals de maker het bedacht had en dat geldt hiervoor ook. De meeste functies werken echter echt goed.
Hartslag
Of mijn hartslag superaccuraat gemeten wordt kon ik helaas niet verifiëren. Ik had ooit een Medisana hartslagmeter, maar die wil het niet meer doen. Ik ga dus voor het gemak er maar vanuit dat als ik het bandje op de goede plek draag, mijn hartslag ook vrij OK gemeten wordt.
Slaap
Wat niet zo accuraat is, is mijn slaap. Ik heb twee nachten TruSleep aangezet, waarmee Huawei claimt zo’n 6 slaapstoornissen te kunnen opsporen en kunnen aangeven hoe goed jouw slaap is geweest. Beide nachten had ik zelf het idee dat ik best aardig had geslapen, hoewel ik laat in slaap viel. Voordat ik naar bed ging echter, lag ik een beetje op de bank te suffen. Gek genoeg vond TruSleep dat ik toen ook sliep, en dat ik even wakker was toen ik uiteindelijk echt naar bed ging. Hetzelfde geldt voor wanneer mijn wekker gaat. Ik blijf nog eventjes snoozen, en doorgaans ben ik dan wakker, maar TruSleep vond van niet. Nu kan het natuurlijk dat mijn hartslag echt nog laag was op die momenten en mijn ademhaling rustig en mijn bewegingen nog niet heel spannend. Toch vraag ik me af hoe zo’n polsbandje dat doorgaans onder mijn dekens zit, bepaalt hoe mijn slaap is. Want ik kreeg maar een 23% score op 1 van de nachten, en dat is wel dusdanig veel slechter dat ik twijfel aan de methode. Andere trackers die ik in het verleden had, hadden de optie dat je zelf kon aangeven met een lange druk op een knopje wanneer je ging slapen. Dat had hiermee misschien ook wel handig geweest. Dan gaat die tijd op de bank en ’s ochtends bij het snoozen niet in de weg zitten van de accuraatheid.
Training
Wel accuraat is het trainingsverloop. Ik ben nu een paar keer gaan hardlopen ermee, en door de accurate GPS weet ik tenminste nog veel beter hoe mijn rondje is geweest. Doorgaans scheelt het zo’n 300 meter met mijn telefoon, in positieve zin. Je krijgt tevens in de Health app vet toffe grafieken en een mooi kaartje met je route.
Bloedzuurstofverzadiging
SpO2, de bloedzuurstofverzadiging, zegt iets over de zuurstofopname in je bloed. Die moet altijd boven de 90% zijn. Is het dat niet, dan is er iets niet in orde. Als je de Huawei Band 4 Pro heel strak om je pols trekt, kan dit gemeten worden. Het kostte wel even 3 pogingen, maar daarna gaf deze meting aan dat het 97% was. Prima dus. Ook hiervan heb ik geen methode om te testen of dit echt klopt. Het lijkt me bijzonder lastig te meten, dus ik vroeg me af hoe dit werkt. Hieronder de korte uitleg:
The pulse oximeter works out the oxygen saturation by comparing how much red light and infra red light is absorbed by the blood. Depending on the amounts of oxy Hb and deoxy Hb present, the ratio of the amount of red light absorbed compared to the amount of infrared light absorbed changes.
Ongeveer vergelijkbaar zal dus de Band 4 Pro dit ook doen. Toch denk ik niet dat je hier blind op moet afgaan, dus als je het zeker wilt weten, kun je beter een medisch getest apparaat kopen dat dit voor je meet. Afijn, wel een leuk feature.
Voor de rest is de accuraatheid prima, als je nog van specifieke functies wilt weten hoe en wat, gooi je vraag in de comments. Dan kijk ik even of ik het kan toelichten.
Huawei Band 4 Pro kopen
Al met al is de Huawei Band 4 Pro een prima activity tracker, met best veel functies die je gaan helpen om actiever te zijn op een dag. Stel je eigen doelen in qua aantal stappen en training, en het apparaat stimuleert je om het te gaan doen. Elke twee uur een melding dat je even moet bewegen, als je lang stilzit, is daarbij een extra handige bijkomstigheid. Twee uur vliegt om kan ik je vertellen, en soms word ik best moedeloos van hoe lang ik dus achter elkaar stil zit. Als je daarentegen je doelen haalt, geeft je bandje wel weer blije nudges en een beker in beeld met vuurwerk. Word ik toch ook wel blij van en ik loop graag een extra blokje om daarvoor.
Ben jij na het lezen van dit verhaal ook overtuigd van de Huawei Band 4 Pro? Zie hieronder de Bol.com linkjes, daarmee kun je supersnel de Band 4 Pro kopen (help je mij ook nog aan een zakcentje als dank voor deze review), met tevens de noemenswaardige alternatieven. Overigens heeft Bol.com momenteel echt wel de betere deals hiervoor (geloof dat er maar 1 of 2 kleinere webshops nét iets goedkoper zijn), plus een snelle levertijd, had de mijne een dag later in huis.
Kleine kanttekening: “omdat Huawei niet meer afhankelijk wil zijn van Google”, is niet de reden dat zij de AppGallery zijn gestart., hoewel het goed mogelijk is dat Huawei dat zo presenteert.
Google mag van de Amerikaanse overheid geen zaken meer meer Huawei doen. Huawei gebruikers – zoals ik – van de nieuwe P40 modellen, hebben daardoor geen toegang meer tot Google Play. De AppGallery ontbeert overigens zeer veel belangrijke apps, bijvoorbeeld Tikkie en ABN-AMRO app.
Andere telefoonmerken hebben wel toegang tot de AppGallery. Met de nodige tussenstappen, zoals je gemerkt hebt.
Wat de privacy betreft, dat blijft inderdaad de vraag. Aan de andere kant weten we dat Google het daar ook niet zo nauw mee neemt.
Dat is inderdaad hoe ze het verkopen 😉 Dank voor deze toelichting!