fbpx
24 January, 2022, 14:55

Wat is er nieuw aan smartphones anno 2019?

Weten jullie nog dat ik vroeger iets met gadgets deed? Als je nieuw bent op dit blog niet natuurlijk. Tot 2016 schreef ik de helft van mijn blogs over de nieuwe smartphones, speakers en allerhande accessoires met nieuwe snufjes. Ik ben toen gestopt omdat het me veel tijd kostte om er helemaal in te duiken en zo’n ding te reviewen, maar ook omdat er op een bepaald moment weinig nieuw meer aan was. Nu zijn we 2,5 jaar verder en ben ik wel eens benieuwd of er nu meer nieuws aan smartphones zit. Ben je net als ik ook benieuwd of er afgelopen jaren iets nieuws bij is gekomen, lees dan vooral even verder.

Afgelopen week was het Mobile World Congress in Barcelona. Dat is elk jaar en fabrikanten van smartphones en accessoires tonen er hun nieuwste snufjes. De grote smartphone-fabrikanten introduceren er meestal nieuwe vlaggenschepen (de toptoestellen voor het komende jaar) die dan later in het jaar uitkomen (sommige ook al direct overigens). Zo introduceerden Samsung, LG en Huawei al nieuwe toestellen.

Wat nieuw is wat mij betreft, is dat de meeste merken niet meer zo sterk lijken te reageren op de nieuwe iPhone van Apple. Voorheen werd elk nieuw Android-toestel vergeleken met het topmodel van Apple, maar tegenwoordig lijken de Android-toestellen genoeg concurrentie voor elkaar te vormen om een categorie apart te zijn. Daarbij zijn de toestellen van Apple nog duurder en exclusiever geworden, waardoor ze niet meer zo gangbaar zijn. Alleen Samsung lijkt nog steeds Apple van de troon te willen stoten. Samsung produceert ook kneiterdure toestellen. Of ze dat waard zijn, betwijfel ik nogal, net als bij die van Apple. Huawei daarentegen lijkt steeds stabieler goede toestellen te maken die door steeds meer mensen worden gewaardeerd. LG maakt ook wel mooie toestellen, maar lijkt toch beter thuis op de televisie-afdeling. Sony maakt ook nog steeds consistent goede toestellen, zelf heb ik al jaren een Sony en vooralsnog blijf ik daar bij wat mij betreft.

Hoe is het met de specs?

Wat betreft de specificaties van de toestellen, ben ik er echt een tijdje uit geweest. Voorheen kon ik aan de specs al zien of een toestel een goede camera ging hebben, of hij snel zou zijn en of het scherm wel top zou zijn. Nu moet ik daar toch veel meer moeite voor doen. Nu denk ik zelf dat het nu allemaal wel goed genoeg is, en dat de verschillen steeds kleiner worden. Wat me wel opvalt, is dat van bijna alle fabrikanten de toestellen groter worden. Vroeger was een 5,5 inch scherm haast een mini-tablet en nu lijkt het bijna de standaard. Ik heb zelf een Compact-versie van een telefoon gekozen, omdat het scherm dan een acceptabeler formaat had. Terwijl dat scherm enkele jaren geleden ook groot zou worden gevonden. Ik heb nog een paar toestellen van een paar jaar oud, die lijken echt klein nu.

5G toestellen

LG introduceerde met de V50ThinQ een toestel dat al klaar is voor 5G. Terwijl dat nog lang niet is uitgerold, kun je er dus al klaar voor zijn.

Select 2021Select 2021

Bijzondere schermen

Wat ook wel bijzonder is, is dat de mogelijkheden voor de schermen echt enorm zijn toegenomen. LG heeft een soort dual screen, dat dient als een soort hoesje, maar dus ook als extra scherm. Je kunt dit onafhankelijk van je smartphonescherm gebruiken! Huawei introduceert een opvouwbare telefoon, waarbij je de telefoon kunt opvouwen tot een stuk smaller. Zonder dat dit de kwaliteit van het scherm in de weg zit! Het nut ervan daargelaten is het wel bijzonder goed gelukt.

Draadloos opladen

Hoewel de batterijcapaciteit nog niet zo hard is gegroeid als ik had gehoopt, is de technologie om ze op te laden wel verbeterd. Veel adapters en smartphones hebben nu beveiligingen tegen ‘overladen’. Ook is draadloos opladen hard aan een opmars bezig nu en lijkt het in steeds meer toestellen standaard te worden. Wel zo handig. Dat gekloot met kabeltjes, en dan precies die ene vinden die past. Want helaas is usb-c nog steeds niet zo standaard dat iedereen daar wel kabeltjes voor meeneemt in zijn tas. De iPhone XR bijvoorbeeld kan al draadloos opladen.

Vingerafdrukken

De eerste toestellen met vingerafdrukscanners waren nog niet heel best. Tegenwoordig zijn ze supergoed en niet makkelijk te omzeilen. Bij sommige toestellen is de scanner ook geen apart vlakje meer op de achterkant of een duidelijke knop op de voorkant. Bij de Huawei Mate20 Pro van KPN bijvoorbeeld zit de vingerafdrukscanner in het scherm verwerkt. Zie je dus niks van.

Specialistische camera’s

Omdat geen enkele camera alles goed kan, lijken de merken zich nu meer en meer te specialiseren. Waar een iPhone XR bekend staat om de portrait-modus die echt goede portretten maakt, doet de gemiddelde Huawei-smartphone het prima voor elke landschapsfotograaf. Samsung en Sony lijken iets meer te gaan naar het perfectioneren van de selfie-modus. Overigens wel echt mijn eigen indruk, of het zo is, weet ik niet. Ik heb al in geen tijden smartphones getest, dus ik kijk nu vooral naar de specificaties en wat fabrikanten er zelf over zeggen.

Wat me ook opvalt is dat veel meer toestellen nu triple-camera’s hebben. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het kunnen bereiken van meer detail, filmen in 4K en betere scherptediepte. Samsung heeft zelfs een toestel met quad-camera en was naar eigen zeggen ook de eerste met zowel de triple als quad camera.

Voor het overige vind ik de specificaties van de smartphones niet enorm verbeterd. De processors zijn maar minimaal beter geworden, zo lijkt, en de batterijcapaciteit kan nog steeds maar amper op tegen de hoeveelheid zware applicaties die de energie eruit zuigen. Ik vind het jammer dat de meeste topsmartphones zo onwijs groot zijn van formaat, anders zou ik er best weer eens eentje willen testen. Ik heb liever klein maar fijn.

Ik heb natuurlijk maar van een paar grote merken de toestellen grofweg op hun specs beoordeeld nu. Ik ben wel benieuwd of er nog verrassende nieuwe features zijn die ik over het hoofd heb gezien. Wat vind jij de beste feature van de smartphones van de laatste paar jaar?

*dit artikel kwam tot stand middels een samenwerking (opinions still my own)

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.