fbpx
21 January, 2022, 18:19

Tot 31 juli doen in Haarlem: Klim naar het licht! #klimnaarhetlicht

loopbrug van klim naar het licht

Ik hou ervan om bijzondere dingen die je kunt doen in Haarlem met je te delen. Eerder al schreef ik een blog over alles wat je in Haarlem kunt doen met vriendinnen. De komende maanden kun je nog iets anders leuks doen in Haarlem: de torens van de Koepelkathedraal (basiliek Sint Bavo) beklimmen en over een loopbrug gaan die ertussen is gehangen.

De Klim naar het licht zoals het heet, is een bijzondere klim tot 60 meter hoogte. De loopbrug hangt tussen de twee torens van de basiliek in. Je klimt langs de gewelven van de kathedraal, gaat door nauwe gangetjes en bukt voor de zware balken. Je ziet veel van de kerk, voordat je eindelijk boven in 1 van de torens komt. Je klimt haast letterlijk naar het licht. Halverwege maak je mooie tussenstops, als je wilt, bij het klokkenspel, de wijzerplaten van de uurwerken en nog een paar verrassingen.

De gewelven van de koepelkerk

Foto door Rob Blaauboer

Ben je eenmaal boven, dan kun je genieten van een prachtig uitzicht over Haarlem en omgeving. Bij helder weer kun je echt ver kijken. Hoogtevrees is niet handig als je de brug over wilt. Het kan er behoorlijk waaien en dat maakt het voor mensen met de kriebels wel erg uitdagend. Toch voelt de hele constructie erg stevig en de relingen zijn goed hoog, dus je hoeft absoluut niet bang te zijn dat je per ongeluk wegwaait.

Harde wind op de basiliek

Foto door Rob Blaauboer

Select 2021Select 2021

Ben je weer terug beneden, dan kun je nog door de kerk dwalen en in de kelders het museum bezoeken. Hier kun je de progressie van de renovatie bekijken. De voltooiing ervan is de reden dat deze Klim naar het licht nu is georganiseerd. Erg mooi om te zien wat er allemaal is gedaan. Wist je al dat de basiliek 1 van de 5 belangrijkste kerken ter wereld uit zijn bouwperiode is? Samen met de Sacre Coeur en Sagrada Familia onder andere. Best hip! Dat leer je dus in het museum.

Ik was erg enthousiast en wil heel graag nog eens naar boven!

Vrijwilligers gezocht

De organisatie van Klim naar het licht zoekt overigens nog vrijwilligers. Ik heb mezelf aangemeld en ben benieuwd wanneer ik iets kan gaan doen. Als je ook geïnteresseerd bent: je kan ook als je hoogtevrees heb gewoon meehelpen, dan zetten ze je beneden lekker aan de kassa bijvoorbeeld.

Je kunt naar boven tot en met 30 september 2019. Pak je kans! De weekenden zitten al grotendeels vol. Je boekt een tijdslot waarin je boven mag. Bekijk de tijden op de website.

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.