fbpx
24 January, 2022, 14:01

Amsterdam Light Festival 2018 – The Medium is the Message

Het is alweer de 7e editie van het Amsterdam Light Festival. Dit jaar begonnen op 29 november en ik mocht erbij zijn bij de opening! In een gezellige salonboot met toute vloggend en bloggend Nederland werden we de grachten over gevaren om de geweldige kunstwerken te zien. Wat ik heb ik er weer van genoten! Ik vertel je in het kort wat er zoal te zien is dit jaar.

Nog tot en met 20 januari 2019 kun je in Amsterdam ruim 30 kunstwerken en installaties bewonderen van kunstenaar, ontwerpers en architecten uit de hele wereld. Een kaartje om een rondvaart te doen is helemaal niet superduur, dus boek nu alvast!

Elk jaar heeft het Amsterdam Light Festival een thema. Dit jaar is dat “The Medium is the Message”. Als je een beetje een marketingcommunicatie-achtergrond hebt, dan heb je deze uitspraak vast vaker gehoord. Hij is afkomstig van de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan. Hij wilde daarmee zeggen dat niet alleen de boodschap belangrijk, maar ook de manier waarop je de boodschap brengt. Licht speelt in dit geval een belangrijke rol.

amsterdam light festival 2018 kunstwerk

Ik heb ongetwijfeld niet alle 30 kunstwerken gezien. Als je getrakteerd wordt op hapjes en drankjes en je hebt goed gezelschap, dan mis je er wel eens eentje. Vorig jaar heb ik daarom zelfs 2x het Amsterdam Light Festival bezocht.

Select 2021Select 2021

Het meest opvallende kunstwerk vond ik zelf The Spider on the Bridge. Deze is gemaakt door een Frans gezelschap genaamd Groupe LAPS. Tachtig spinnen vormen samen de grote spin die je al van heinde en verre kunt zien. Deze spinnetjes zijn elk 2 meter breed! De ledlampjes zijn zo geprogrammeerd dat het soms lijkt alsof ze echt een beetje bewegen. Heb je een spinnenfobie, dan ga je het zwaar hebben ermee ;-).

amsterdam light festival kunstwerk 2018 spinnen

Een andere die ik echt prachtig vond, is Light a Wish. Toen ik zag hield ik onbewust even mijn adem in. Je ziet de bekende pluisjes van een paardenbloem, alsof die net zijn weggeblazen. Gemaakt van een bijna feeëriek soort licht, waardoor je je even in een andere wereld waant. Het creëert vrij terecht het gevoel dat de kunstenaars van de OGE Group (de Israëlische Merav Eitan en de Duitse Gaston Zahr) een wens hebben gedaan toen ze deze lichtjes de lucht in stuurden.

Helaas een mock-up, de foto’s die ik had waren bar slecht helaas. Je moet dus eigenlijk gewoon zelf gaan kijken…

Een ander kunstwerk dat behoorlijk opvallend was, was A.N.N. Toevallig de eerste letters van mijn naam, maar niet daarom. Wat je namelijk ziet is een soort neuraal netwerk boven de gracht, dat oplicht alsof je er hersenactiviteit in ziet. De letters staan dan ook voor Artificial Neural Network. Gemaakt van een rood textiel is het een kunstwerk dat echt niet over het hoofd ziet. Het is gemaakt door Koros Design uit Hongarije. Leuk feitje: het licht dat erdoorheen gaat, verandert van kleur als de windrichting verandert.

ann koros group

Ik kan nog wel even doorgaan over alle opvallende kunstwerken die ik heb gezien, maar je moet er zelf echt heen. Een gemiddelde rondvaart duurt ongeveer een 1-1,5 uur, afhankelijk van de drukte op de grachten. Je kunt de standaard Amsterdam Light cruise boeken waarbij je gewoon lekker met anderen rondvaart in een gezellige salonboot, zoals ik heb gedaan, of je kunt een arrangement boeken voor een groep die je zelf meeneemt. Opties genoeg! Ze vertrekken meestal allemaal in de buurt van het Centraal Station, dus voor iedereen handig.

De kunstwerken zijn verlicht tussen 5 uur ’s middags en 11 uur ’s avonds. Op Oudejaarsavond gaan ze om 8 uur uit.

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.