fbpx
24 January, 2022, 14:44

Dat is bijzondere thee: Yerba Maté – Zuid-Amerikaans theedrinken doe je zo

yerba mate kalebas

Nu drink ik graag thee en ik ben ook wel aardig op de hoogte van de bijzondere theesoorten die er zijn, maar deze kende ik nog niet. Waar ik al even moest wennen aan Matcha bijvoorbeeld, met zijn specifieke zetmethode, moest ik hier ook even inkomen. Maar ben je net als ik dol op thee, dan is Yerba Maté wel iets wat jij zeker ook eens moet proberen!

Wat is Yerba Maté precies?

Hoewel de beschrijving ook op Wikipedia staat, wil ik het nog even goed voor je samenvatten. Scheelt weer een klik.

Mooi en gezondMooi en gezond

Maté wordt ook wel ook wel chimarrão (in Portugal), cimarrón (Spanje) of paraguaythee genoemd, is een drank die vooral in Zuid-Amerika gedronken wordt. Dan moet je denken aan het zuiden van Brazilië en omringende landen als Paraguay, Chili, Bolivia, Uruguay en Argentinië. Van het laatste land is het de nationale drank.

Het wordt gemaakt van jonge blaadjes en knoppen van de mateplant (in mooi Latijn: ilex paraguariensis). Deze plant heet in het Spaans Yerba Maté en dan snap je ook waar de naam als geheel vandaan komt. De blaadjes worden traditioneel bij open vuur gedroogd, maar wat je tegenwoordig koopt wordt gewoon in grote droogovens gedroogd en versneden. Afhankelijk van de rijpheid en fijnheid krijg je steeds een andere smaak.

Zo smaakt Yerba Maté

Mate heeft een bitterzoete smaak. Afhankelijk van de kwaliteit van de yerba mate kan het bittere of zoete overheersen. Ik vond het zelf vrij bitter. De smaak leek een beetje op absint alsem. Dat kun je ook als thee drinken (tegen buikproblemen). Wel is de Maté in veel verschillende smaken verkrijgbaar. Je moet een beetje denken aan groene thee die heel sterk is gezet en lang heeft getrokken. Behoorlijk wennen als je normaal al niet van sterke thee houdt.

De thee is verkrijgbaar in veel smaken, zoals bosvruchten, sinaasappel, munt en appel. Speciaal om een beetje te wennen aan de smaak van Yerba Maté. Gewoon eens proberen dus!

Select 2021Select 2021

Yerba Mate smaakjes

Gezondheidsvoordelen van Yerba Maté

Net als groene thee en kruidenthee, en zelfs koffie, heeft ook deze Maté gezondheidsvoordelen. Pin me er niet op vast, ik heb het van horen zeggen, maar ze drinken het natuurlijk niet voor niks op zoveel plekken 😉 Het wordt gedronken om het immuunsysteem en het zenuwstelsel sterker te maken. Ook kan het je bloed zuiveren, vermoeidheid tegen gaan en het is een natuurlijke oppepper (zie volgende alinea). Het kan je eetlust remmen (handig als je wilt afvallen en moeite hebt met minder eten) en het helpt ook nog eens tegen stress en slapeloosheid. Afijn, als het dus niet om de smaak is, dan misschien om de gezondheidsvoordelen toch maar regelmatig drinken 😉

Yerba Maté versus koffie

Er zit een goede hoeveelheid cafeïne in Yerba Maté. Het kruid wordt ook gebruikt in energiedrankjes als Club-Mate. Je kunt het daarom ook drinken als je even behoefte hebt aan een flinke oppepper. Vind je koffie óók al niet lekker, dan kun je in elk geval deze thee proberen. Je kunt het ook koud drinken, door er geen warm, maar koud water op te gooien. Je kan er natuurlijk nog wat zoetstof bij doen om het bittere wat tegen te gaan. Dan is het een soort ijsthee. Ook lekker in de zomer, als koffie je tegenstaat.

Yerba Maté in Zuid-Amerika

Wat ik er wel leuk aan vind, is dat Yerba Maté eigenlijk heel sociaal is. Van oorsprong drink je het samen met de man of vrouw des huizes, uit een kalebas (cuia). Je drinkt eruit met een soort rietje (bomba). Je giet er water op van pakweg 80 graden en laat het even trekken. Eerst drinkt de man of vrouw des huizes het leeg, giet daarna nieuw water erop, en geeft het door aan de volgende. Die drinkt het ook weer leeg en zo gaat het verder tot iedereen aan de beurt is geweest. Het staat voor vriendschap en gemoedelijkheid tussen degenen die het drinken. Best fijn lijkt mij! Lijkt me best leuk om mijn visite eens voor te schotelen. Ben benieuwd of iedereen dat zo leuk vindt als ikzelf…

Je kan de Yerba Maté vinden bij Evans & Watson in heel veel verschillende smaken. Laat je weten wat jij ervan vond?

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

Design en lifestyleDesign en lifestyle KokenKoken