fbpx
21 January, 2022, 16:49

Brood bakken in een gietijzeren pan

Mijn hemel, wat heb ik me vergist in hoe makkelijk het is om een gietijzeren pan (Dutch oven) een brood te bakken zeg. Laat mij even met je delen hoe het tot nu toe is gegaan. Want echt, wat mij betreft sla je het allemaal over en koop je je brood beter gewoon weer bij de supermarkt. Tenzij je het écht leuk vindt om het allemaal te weten.

How it started

rendang in gietijzeren pan Afgelopen december was ik jarig en ik had op mijn verlanglijstje een gietijzeren pan gezet. Eigenlijk vooral met de bedoeling om daar boeuf bourgignon in te maken of rendang. In elk geval een soort stoofpotje. Leek me geweldig. Nou, dát is ook gelukt, ik heb echt mega lekkere rendang gemaakt. Ik kreeg namelijk, weliswaar pas maanden na mijn verjaardag, een prachtige gietijzeren pan van Sola. Best wel tof, bedacht mij ineens dat ik ook mijn bestekset van Sola heb. Ik probeer al een tijdje te achterhalen van welke serie die is, zodat ik hem kan aanvullen, maar ik ben een beetje bang dat die serie al uit de roulatie is. Ik hou dan weer niet van gemengde setjes. En ik ontdekte dat er ook vet mooie pannensets van Sola zijn. Even sparen nog… Ok, terug naar mijn punt. Die mooie gietijzeren pan kun je dus ook gebruiken om brood in te bakken, zo leerde ik. Vraag me niet hoe, het internet heeft mysterieuze wegen.

How it’s going

Ik ben begonnen met een vrij simpel recept om een witbrood te bakken. Zo’n gezellige bol zou dat moeten worden en je zou er niet aan hoeven kneden en wachten en meer moeilijks. Ik deel het recept ook expres niet, zodat jij het niet ook gaat maken. Het was een recept met instant gist, dus van die korreltjes die je in van die zakjes in de supermarkt koopt. Mengen, even laten rijzen en hoppekee, de hete pan in. En dat zou dan een prachtig brood moeten worden.

Fail.

Ten eerste werd het brood al niet zo mooi als op de foto. Goed, vorm kan verschillen. De smaak was best wel aan de zoute kant, nu moet er sowieso veel zout in brood, zo blijkt. Alleen leek ik het ergens qua mengen toch niet helemaal netjes gedaan te hebben. Leren we van. Dus ik denk: ziet er niet onaardig uit, ik snij wat plakken en eet ze op met wat kaas. Vijf uur later enorme buikpijn en diep ongelukkig. Waar het precies door kwam weet ik niet, ik eet vaak genoeg witbrood, dus ik vermoed toch de instant gist. Ik wéét dat ik moeite heb met gistende producten en hoe compacter de gist, hoe erger. Dus de helft van het brood weggemieterd, en voorlopig weer even uitgeschakeld.

Select 2021Select 2021

brood zelfgebakken

How it ended

Na de eerste poging heb ik een paar week geleden toch weer inspiratie ingewonnen. Een kennis van mij is fanatiek broodbakker en ik heb natuurlijk Twitter als thuissupporters. Dus ik vroeg overal om recepten, en uiteindelijk ben ik begonnen aan dit recept voor zuurdesem brood. Een volkoren brood dit keer en dus van eigengemaakt gist. Ik hou wel natuurlijke processen en experimenten, dus dat leek me top.

Je begint dus met het bouwen van een starter. Het geinige van een starter is dat je hem (het leeft) eeuwig levend kunt houden als je hem op tijd voedt. Je creëert je eigen goedje en kunt het ook doorgeven aan anderen die daar dan weer mee verder kunnen, want je schept bij het voeden ook elke keer een hoeveelheid weg. Die starter is de basis en gebruik je daarna om je brood te laten rijzen.

N00b als ik ben heb ik de eerste pot met starter halverwege weggegooid. Er kwam namelijk een soort uitgedroogde korst op, omdat hij wat warm stond en dus veel te snel ging. Ik had hem wat eerder moeten voeden om hem lekker bezig te houden. Alleen weggooien had niet gehoeven. Als ik de korst eraf had geschept en daarna de boel even geroerd had en weer gehalveerd en aangevuld, was er niks aan geweest. Het idee is namelijk dat het lekker actief moet zijn allemaal. Jaja, zo’n natuurlijk rottigsproces is maar vreemd. Dus ik begon weer opnieuw, dit keer in 2 potten tegelijk, omdat ik zeker wilde zijn dat het nu wel goed zou gaan. Nu moet ik 2 potten elke week voeden. Gefeliciteerd, u heeft een tweeling…

Anyway, uiteindelijk was dit recept ook echt een lang verhaal. Dan staat er dat je moet ‘stretchen & folden’, nou ik kan je vertellen dat dat bij mij niet eruitzag als in de video’s en maar plakkerig bleef. Dus in plaats van 1x heb ik dat een paar keer gedaan met een paar uur ertussen en nog in de koelkast. Tot ik het zat was en dacht, nou, nu lijkt het goed genoeg op een bolletje, ik pleur het in de pan en ik zie het wel.

Eetbaar brood!

Goed, ik heb mezelf verrast. Warempel was het brood eetbaar en smaakvol én ik kreeg geen buikpijn ervan! (insert party smiley). Weliswaar was weer niet zo’n perfect bolletje met zo’n mooi ingesneden bovenkantje geworden, maar de binnenkant was eigenlijk heel prima. Geen hele grote gaten, alles goed gemengd, niet te zout. Een tikkie te vochtig wellicht, maar niet storend voor het eten. Dik tevreden met poging 2 dus!

En zoals mijn bakkende kennis dan zegt: als je een recept hebt dat werkt, kun je gaan optimaliseren. Aangezien ik mijn tweeling in de koelkast alleen levend wil houden als ik ze ook kan gebruiken, moet ik dus de rest van mijn leven elk weekend brood bakken 😉 Maar hey, dan wordt die mooie gietijzeren pan in elk geval helemaal benut.

Ben alleen wel benieuwd: wat is jouw favoriete recept om brood te bakken?

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

KokenKoken