fbpx
21 January, 2022, 17:44

Waarom ik boeken lezen altijd nog fijner vind dan luisteren

luisterboeken

Een paar jaar geleden kon je luisterboeken nog bijna nergens krijgen. Nu ook podcasts in populariteit toenemen, zie je dat steeds meer geschreven tekst ook voorgelezen te consumeren valt. Artikelen op websites kunnen vaker voorgelezen worden en een boek wordt al bijna niet meer gepubliceerd zonder dat er ook een luisterboek van wordt gemaakt. Soms door de auteur zelf voorgelezen, soms door iemand het gelukkig wel echt goed kan, voorlezen.

In dat laatste zinnetje zit een beetje pijn, dat klopt. Ik heb een tijdje geleden een luisterboekenapp gedownload en mocht een aantal gratis luisterboeken uitproberen. Dus ik dacht, weet je wat, ik kies een paar relatief populaire boeken uit. Dat zijn dan boeken die door de auteur zelf worden voorgelezen. Hoe bijzonder. Dacht ik. Helaas blijkt dat een schrijver niet noodzakelijkerwijs ook een goed voorlezer is. Je eigen boek met lekkere intonatie en gevoel voorlezen blijkt een gave op zichzelf te zijn. Die ervaring heeft voor mij wel de luisterboeken voor me verpest.

BoekenBoeken

Mijn eerste ervaring met naar een verhaal luisteren was overigens de vertelling van The Hitchhiker’s Guide Through the Galaxy met Stephen Fry als verteller. Man, wat kan die man goed vertellen! Deze versie is trouwens ook beschikbaar in een aantal apps. Het zou zo onwijs tof zijn als elk boek veel meer als een vertelling wordt gezien dan als puur voorlezen wat er in de tekst staat. Ik begrijp wel dat een beetje lekkere productie geld kost, maar echt, een klein beetje meer gevoel en enthousiasme had echt gemogen in die bewuste boeken. Hier een klein voorproefje daarvan:

Een ander ding met luisteren naar een verhaal vind ik dat ik ofwel snel afgeleid raak ofwel ik val ervan in slaap. Ik vergeet gewoon te luisteren. Ik heb het laatst weer geprobeerd met een app die samenvattingen van boeken voorleest. Die duren niet lang en zijn heel erg to the point. Dat hielp al een beetje. Ik zat in de trein of ik liep van de trein naar kantoor, of naar huis, en ook dan merk ik dat ik snel afgeleid ben. Mijn hersens blokken het geluid van die stem in mijn oren net even te makkelijk. Wat dus wel helpt als je gewoon met een goed boek in slaap wilt vallen, dan dient het als een soort ruis. Maar daar staat tegenover dat ik dus amper iets meekrijg van de inhoud van het boek. Dus dat schiet niet op.

Select 2021Select 2021

De beste luisterboekenapp

Ik ben wel benieuwd welke luisterboekenapp jij gebruikt als je naar audioboeken luisteren. Ik las bijvoorbeeld deze Nextory review, en die app kende ik zelf nog niet. Ik heb Storytel volgens mij geprobeerd toen het net uit was en ik ben ook nog altijd benieuwd naar Audible omdat dit samenwerkt met Kindle en je dus op je Kindle je boek ook kunt laten voorlezen als je je oortjes er in plugt. Dat heb ik dus nog niet getest, maar ben wel benieuwd hoe dat zou bevallen. Volgens de beschrijving kun je dan wisselen tussen lezen en voorlezen. Handig als je vermoeide ogen hebt?

Toch liever papieren boek

Ik vind lezen dus heel fijn. Het liefst een papieren boek. Het lukt me beter om me te concentreren op een papieren boek. Kindle is ook wel fijn, maar het is en blijft een scherm. Enige aan een papieren boek is dat je er niet heel veel tegelijk mee kunt nemen. Op vakantie gaat dus wel alsnog de Kindle mee. Zo tussen een papieren boek en Kindle zie ik dus nog niet helemaal het nut van luisteren naar boeken. Maar iedereen is zo gek op luisterboeken (en podcasts) dat ik me afvraag of het dan aan mij ligt.

Is er een neurologische reden dat sommige mensen liever lezen dan luisteren? Is dat verklaarbaar? Iemand die dit weet? Het is écht niet alleen maar nostalgie ofzo (hoewel het gevoel van een echt boek echt wel onweerstaanbaar is). Kun je het oefenen? Dat ik er beter in kan worden om luisterboeken aan te horen. Zou wel fijn zijn, want al met al hoop ik komend jaar toch wel meer in de trein te zitten of nog meer rondjes te gaan wandelen. Gooi tips op mij!

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

BoekenBoeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.