fbpx
28 October, 2021, 17:30

Waarom kosten grote borsten zoveel geld?

grote maten bh's

Ja, vandaag gaan we het over borsten hebben. Mannen mogen meelezen, weten die ook meteen dat we er niet vanzelf zo geweldig uitzien, maar dat we daar kosten noch moeite voor sparen. Wisten jullie stiekem wel. Waar we het over gaan hebben is het volgende: grote borsten kosten geld. Meer geld dan kleine. Dat is behalve oneerlijk ook verrekte onhandig en zorgt voor veel frustratie. Voor grote borsten is er ook nog eens minder keuze. Ik heb het over bh’s. 

BH’s voor grote borsten zijn niet in elke standaard winkel goed te krijgen, meestal flink veel duurder en vaak minder sexy. Het is alsof designers collectief bedacht hebben dat grote borsten niet in hun beeld van mooi passen en daarom het idee van grote borsten maar links laten liggen. Dus zijn wij, vrouwen met grote borsten, aangewezen op dure exemplaren van de enkele merken die er wél wat om geven. Niet genoeg om ze betaalbaar te maken, maar toch.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Wanneer hebben we het over grote borsten? Als ik zo gemiddeld eens in een lingeriewinkel kijk, dan is groot vanaf cup D. En dan zijn er meestal bh’s tot cup F te vinden. Nu vind ik dat persoonlijk wel redelijk groot, maar echt groot wordt het daarna pas. En daarvoor vind je nagenoeg niets in normale lingeriewinkels.

Behalve dat je dus met grotere borsten moeilijk aan leuke bh’s kunt komen, geldt dat nog meer voor leuke bikini’s en badpakken. Maar, ook niet onbelangrijk, voor sexy setjes, body’s en bustiers. Wil je er een keer op je paasbest uitzien voor date night, ook in je onderkleding, dan moet je zowat een fortuin uitgeven en naar gespecialiseerde winkels. Jammer toch?

zwart leren bh

Select 2021Select 2021

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat wel steeds meer lingeriewinkels meer grote maten in de winkels leggen. Er komt langzamerhand meer aandacht voor de diversiteit in maten en vooral voor het feit dat de gemiddelde borstomvang groeit. Zo heeft ook de Hunkemöller gelukkig steeds meer bh’s voor grote maten, tot en met cup H! Die zijn dan in elk geval nog betaalbaar. Ik zie ze gelukkig ook steeds vaker nog in mijn ingewikkelde smalle maatje (met grote cup) hangen (👊) in de uitverkoop en tijdens acties, dus er is nog hoop. En zelfs de beroemde Doutzen Kroes collecties hadden toch al fijne bh’s tot cup F.

Toch zou het de lingeriezaken en kledingwinkels sieren als ze meer rekening hielden met de vrouwen met een grotere cupmaat. We hebben er (meestal) niet om gevraagd om met grote borsten rond te lopen, en het is dus knap oneerlijk dat wij gemiddeld 90 euro voor een goede bh betalen, terwijl iedereen met cupje C en lager voor 15 euro een bh kan kopen. Ja, meer stof kost meer geld, maar smeer dat dan uit over je hele product range.

Ik weet ook dat er onwijs veel echt goede merken zijn die mooie, sexy en stevige bh’s verkopen. Af en toe heb ik daar ook wel even wat extra geld voor over. Toch zou het fijn als je gewoon bij elke kledingzaak waar lingerie wordt verkocht, ook makkelijk bh’s kunt vinden met een grotere cup.

Waarom zijn grote maten bh’s zo duur?

Het komt doordat een bh bestaan uit zo’n 50 onderdelen, die min of meer met de hand in elkaar moeten worden gezet. Ook de stof lycra (veel gebruikt in bh’s) is erg duur, want het moet rekbaar zijn en weer goed terug in model vallen. Daarnaast zijn veel bh’s zo ontworpen dat de patronen links en rechts op de cups moeten matchen (gespiegeld) en dat zorgt voor veel snijafval van de stof. Tot slot komt het ook nog door de grote hoeveelheid verschillende maatcombinaties die allemaal verwerkt moeten worden. Anders dan bij een gemiddelde spijkerbroek waar de stof makkelijker machinaal te snijden en wassen en bewerken is, is dat bij een bh dus veel moeilijker.

Allemaal veel begrip voor, en helaas zitten hier de belangen van de ‘industrie’ de belangen van de dames met grote borsten een beetje in de weg. Maar nu snap je in elk geval waarom ze meestal een stuk duurder zijn, zeker als ze ook nog chique of sexy moeten zijn.

Dus, even holla at yo big boobs! Change is coming. Het gaat alleen niet zo snel als ik zou willen 😝

 

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

2 Comments

  1. Janine

    Amen! Ik loop nu al een jaar of 3 in dezelfde 2 bh’s omdat het zo’n duur gedoe is om een goede maat te vinden :p Tijd voor wat nieuwe. En voor een sport-bh die écht goed past en waar ik geen 2 pannenkoekjes van krijg… 😀

  2. Annelies Verhelst Post author

    Haha, ja sportbh’s zijn ook een categorie apart inderdaad. Ik heb de bekende Shock Absorber en hoewel ik daar blij mee ben, is het niet heel sexy nee. Ik had tot voor kort net als jij inderdaad ook een paar bh’s die elkaar al jaren afwisselen, maar tijdje terug de hele Hunkemöller binnenstebuiten gekeerd en toen meteen 3 stuks nieuwe gekocht. Scheelt weer.