fbpx
24 January, 2022, 14:47

Lekker in de zon? Denk om je haar!

haar verzorgen met olaplex

Volgens mij het meest vergeten onderdeel van je lichaam in de zomer: je haar. Ik generaliseer even, hoor. Ik weet van mezelf in elk geval dat ik gedurende de zomer mijn haar vaak grandioos verwaarloos, tot het haast een bosje stro is. Komende maanden schijnt het zelfs in Nederland flink heet te worden, dus beter hou je nu al rekening met die mooie lokken van je. Ik verzamelde wat tips om voor, tijdens en na het zonnebaden (prachtig woord) je haar te beschermen.

Eigenlijk is het ook allemaal een goede herinnering voor mezelf vooral. Als je nog extra tips hebt om goed voor je wilde manen te zorgen, gooi ze even in de reacties helemaal onderaan deze blog. Ik, en anderen, zijn je eeuwig dankbaar.

Mooi en gezondMooi en gezond

Voor het zonnen je haar verzorgen

Nu is het ook zonder zon, zee en strand (dus zout) belangrijk om goed voor je haar te zorgen natuurlijk. Dus zorg voor een shampoo en conditioner die goed bij je haar passen, was het niet te vaak (dat droogt uit) en doe er zo nu en dan een masker in. Probeer ook om het niet te vaak te stylen. Als je dat dan toch doet, zorg voor beschermde spray. Specifiek voor het zonnen geldt: er zijn goddank sprays die je er van te voren in kunt spuiten om je haar extra te beschermen. Je moet dan even zoeken op haarspray met UV-filter. Er zijn ook shampoo’s en andere verzorgende middeltjes met UV-filter. Ik heb hier verder nooit bij stilgestaan eigenlijk, maar nu ik weet dat het bestaat, gaat er de volgende keer dat ik echt een stranddag heb zo’n spray door m’n haar. Overigens ook heel erg aan te raden als je sowieso vaak buiten bent, bijvoorbeeld voor (water)sport.

Tijdens het zonnen je haar beschermen

Goed, je hebt er misschien een spray in zitten, maar zoals ook zonnebrandcrème niet de heilige graal van huidbescherming is (als je nog goeie zoekt, ik kan je die van La Roche-Posay aanbevelen, is uitstekend geschikt voor de gevoelige huid), is dat met een spray voor je haar ook niet het geval. Zeker niet als je echt 2 weken met je kont op een strand in Spanje of Italië zit. Dus volgt nu de tip die enorm voor de hand ligt:

ZET EEN HOEDJE OP!

Select 2021Select 2021

Afbeelding van Pera Detlic via Pixabay

Of een pet, wat je fijn vindt. Ikzelf haat hoofddeksels in alle vormen. Ik ben net gewend aan mijn motorhelm, maar ook dat was janken in het begin. Ik kan nog een halve blogpost schrijven over hoe erg ik petjes haat, maar je snapt het zo ook wel gok ik. Toch, op vakantie probeer ik wel geregeld een petje te dragen. En niet alleen voor mijn haar (dat komt er toch grotendeels onderuit). Het probleem is mijn hoofdhuid. Hoe vaak ik (vroeger) niet per ongeluk mijn hoofdhuid heb verbrand…Iedereen met een scheiding in haar haar kent dit probleem wel. Minstens 1x in je leven verbrand je je hoofdhuid precies op die scheiding. Echt, de horror. En precies daar zonnebrandcrème smeren is troep. Overigens zo’n gezellig jaren ’60 sjaaltje om je hoofd heen wikkelen kan ook.

Overigens, wat ik me afvraag: helpt het in een knotje doen van je haar?

Je haar in een knotje doen is er niet per se goed voor, maar het in de zon laten hangen (bijvoorbeeld in een staart), zorgt net zo goed voor dat beruchte bosje stro na een tijdje. Iemand ervaring/expertise?

Nog een laatste tip: vermijd te lang achter elkaar in de zon zitten. Net als voor je huid, geldt ook voor je haar dat het op den duur wel even rust kan gebruiken. Dus ga ook eens een tijdje in de schaduw zitten. Maar dat is misschien een beetje tegen dovemansoren gezegd…

Na het zonnen je haar verzorgen

Vooral als je bovenstaande tips niet hebt opgevolgd en je tot de conclusie komt dat er toch iets mis is gegaan met je haar (eigenwijs zijn we allemaal tenslotte), dan kun je gelukkig nog wel het eea doen om je haar weer te herstellen. Gouden tip van een vriendin: Olaplex. Zei me niks. Maar het is dus een soort wondermiddel voor je haar.

De hemel voor je haar

  • Vriendin R.

En ik hoorde er laatst ook al een influencer over, dus dan zal het wel echt goed spul zijn. Wat doet het: in 5 stappen je haar herstellen. Simpel. Dit kun je overigens ook doen als je haar door styling of (ont)kleuren beschadigd is geraakt. Het ‘zoekt’ de beschadigingen in het haar op en herstelt dat weer. Doorgaans zijn de eerste 2 ‘stappen’ alleen bij de kapper te krijgen. No.3, 4 en 5 zijn voor thuis en kun je gebruiken als onderhoud. Tevens zijn de shampoo en conditioner vegan, vrij van parabenen, siliconen en sulfaten en zelfs gluten (okee…) dus helemaal geschikt voor iedereen. Kortom, zelfs als je de boel verknald denkt te hebben, kun je het herstellen. Da’s op zich een prettig gegeven, nietwaar?

Nu heb ik er zelf letterlijk nul (0) ervaring mee. Jij wel? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met Olaplex als je die hebt. Wellicht dat ik het even koop voor deze zomer dan.

Behalve Olaplex kun je ook andere haarverzorging gebruiken, gebruik dan shampoo’s met bijvoorbeeld arganolie, en als het echt ernstig is, een serum of voedend masker met vitamine A en C. Die kun je uiteraard ook slikken als supplement. Was ook nu je haar niet te vaak. Geef je hoofdhuid de kans alles uit zichzelf een beetje te herstellen. En check ook hier weer of er niet teveel rommel in de producten zit. Er zijn zoveel goede haarverzorgingsproducten verkrijgbaar, en niet allemaal kosten ze een half huis, dus het is niet nodig om met de rommel van een gemiddelde drogisterij in je haar rond te lopen.

Uiteindelijk ben ik natuurlijk geen kapper of dermatoloog (of hoe je een haarspecialist noemt), maar deze tips lijken me gewoon vrij simpel op te volgen. Zoals gezegd: het is ook een soort herinnering voor mezelf dat ik echt van te voren al goed moet nadenken over mijn haar als ik ga zonnen. Ik heb best lastig haar (vooral een moeilijke hoofdhuid eigenlijk) en goede verzorging is dus extra belangrijk.

Wat is jouw gouden tip om je haar te beschermen in de zon? Behalve niet in de zon zitten…Misschien wel gewoon een huis-tuin-en-keukenmiddel? Let me know in de reacties hieronder!

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

Design en lifestyleDesign en lifestyle