fbpx
30 November, 2021, 21:44

Hoe vind je een goede bralette?

bralette

Net als met mijn artikel over grote maten bh’s, mogen de mannen nu even een blogje doorklikken. Deze is vooral bedoeld voor mensen met borsten. Sinds we meer thuiswerken, is de behoefte aan comfortabele maar mooie kleding veel groter geworden. Dat geldt ook voor de onderkleding. Bh’s met beugel zijn eigenlijk voor niemand heel comfortabel (al doen we graag alsof), maar we dragen ze omdat de voorgevel er dan net even charmanter uitziet. Volgens welke maatstaven? Dat is een discussie op zichzelf. Helemaal geen bh dragen is voor velen een prima alternatief en ik ben helemaal voorstander van free the boobs maar voor mensen met gróte borsten is dat niet zo heel lekker. De borsten dansen alle kanten op en bij warm weer plakken je borsten aan je bovenlichaam vast, plus het ziet er gewoon niet heel lekker uit als je even de deur open moet doen. Het oog wil toch echt ook wel wat. Daarom zijn bralettes uitgevonden. Ik kende de term tot voor kort eigenlijk niet zo, bh zonder beugel klinkt dan wat logischer ofzo? Ik ben even op zoektocht gegaan naar het hoe en wat over bralettes, in de hoop zelf ook een paar bralettes voor mijn significante voorgevel te vinden….

Wat zijn bralettes?

Bralettes zijn niet-voorgevormde bh’s zonder beugels. Ze hebben gewone kledingmaten en geen cupmaten en wat wij vroeger als tiener een ’topje’ noemden valt daar ook onder. Bralettes bieden een beetje support, maar vooral comfort.

Mooi en gezondMooi en gezond

Bralette maat is niet hetzelfde als bh-maat

Even opgelet, omdat bralettes dus een kledingmaat zoals S, M, L of XL hebben, is het wat lastiger om uit te vogelen welke maat goed is voor jou. Daar liep ik zelf ook tegenaan. Ik heb een smalle taille maar een behoorlijke cup. Qua maat kom ik dan al snel uit tussen M en L, en met M loop ik het risico dat het lapje stof te klein is om mijn borsten goed te bedekken, en met L loop ik het risico dat het bij de taille niet goed aansluit. Kwestie van uitproberen dus.

Is een bralette netjes genoeg?

Een bralette kán netjes zijn. Sommige bralettes hebben wel een extra padding in de stof bijvoorbeeld. En zeker als jouw borsten genoeg ondersteuning hebben van de bralette, is er weinig op tegen om er eentje te dragen onder een blouse.

Is een bralette gezonder dan een bh?

Er gaan behoorlijk wat geluiden dat een bh met beugel slecht voor je zou zijn. Omdat de beugel zogezegd de bloeddoorvoer naar je lymfeklieren zou blokkeren of bemoeilijken, zou je hierdoor veel afvalstoffen vasthouden. Ik heb dat zelf nog nooit gehoord en volgens onderzoek (bron: UMC Utrecht) kun je dat uitstekend naar het land der fabeltjes verwijzen, maar er is natuurlijk niks op tegen om bralettes te dragen met het idee dat je dan gezonder bezig bent.

Select 2021Select 2021

Hoe draag je een bralette?

Net als met een gewone bh draag je een bralette onder je normale kleding. Ikzelf draag hem vooral na het sporten als ik nog even in gemakkelijke kleding op adem wil komen en nog even toonbaar wil blijven. Of ’s ochtends als ik net uit bed kom en een luie zondag heb, met name als ik ergens logeer. Dan heb ik weliswaar mijn pyjama nog aan, maar zie er dan wel net even een beetje gekleder uit. Daarnaast heb ik net een bralette gevonden die vet goed past onder een zomerjurkje dat behoorlijk laag is uitgesneden. De bandjes lopen enigszins richting mijn nek en daardoor kan ik dus een jurkje eroverheen aan dat ook bandjes richting de nek heeft. Op de een of andere manier zit het lekkerder dan zo’n voorgevormde bh waarvan je bandjes kunt verstellen zodat die in je nek komen.

Je kunt daarnaast een bralette als top dragen, zoals een sportbh. Bijvoorbeeld als je niet naakt wilt slapen en graag nog iets aan hebt ’s nachts.

Wat bralettes zijn er?

Er zijn best veel bralettes te koop inmiddels. Je hebt bralettes die lijken op een sporttop, bralettes van kant, bralettes die voorgevormd zijn, of op zijn minst bralettes met pads, je hebt bralettes die lijken een op een gewone bh, maar dan zonder beugel (eigenlijk gewoon een bh zonder beugel dus, duh), je hebt bralettes van stretch stof, bralettes met een sluiting zoals een bh, bustiers, maar doorgaans trek je ze als 1 geheel over je hoofd. Het enige wat een beetje ontbreekt zijn bralettes voor grote maten. Bralettes voor grote maten heb ik maar heel beperkt gevonden en dat komt dus door de eerder genoemde kledingmaten. Het lijkt alsof veel merken ervan uitgaan dat als je cup F of G hebt, je ook ‘breed’ bent. Was het maar zo simpel. Ik heb gewoon t-shirtmaat M, maar cup F en dat is een onmogelijke combinatie ongeveer.

De leukste bralettes heb ik tot nu toe bij Lascana gezien trouwens. Een behoorlijk divers aanbod, van sportievere varianten tot hele sexy of chique varianten. Ook de prijzen zijn net zo divers, dus in principe moet er wel voor iedereen iets tussen zitten. Die ene die ik nu heb komt daar niet vandaan, maar volgende ronde (even andere prioriteiten qua geld haha) ga ik hier een stapeltje van proberen.

Zelf een bralette maken

Alternatief als je niets kunt vinden: ik ken dus dames die zelf een bralette gehaakt hebben! Dat ziet er natuurlijk ook supermooi uit en het is best wel gaaf als je het zelf kunt. Het lijkt me best wel gaaf als ik dat voor mezelf ook zou kunnen doen. Dan kan ik namelijk het deel dat de borsten bedekt wat ruimer opzetten en de taille gewoon afmeten op mijn taille.

gehaakte bralette

Image by Linda Russ from Pixabay

Goed, wat hebben we geleerd? Een bralette is een soort verzamelnaam voor allerlei soorten bh’s zonder beugel. Ze bieden niet per se heel veel support, maar net genoeg om je borsten netjes in het gareel te houden. Je kan bralettes prima dragen onder een net shirt of blouse, mits je geen tepels ziet. En bralettes zijn helaas een beetje standaard qua maten, dus niet geschikt voor smalle tailles met grote borsten bijvoorbeeld.

Mocht je nog tips hebben voor fijne bralettes die ook in vreemde combinaties goed te dragen zijn, gooi ze hieronder in de comments!

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

Design en lifestyleDesign en lifestyle