fbpx
24 January, 2022, 13:23

Help, een gevoelige, jeukerige hoofdhuid, wat nu?

shampoos test

Nu volgt een onderwerp wat voor veel vrouwen een beetje taboe is. Tenminste, dat idee heb ik. Van mannen weten we allemaal dat ze wel eens roos hebben, kaal worden bovendien, en dat vinden we dan weliswaar niet altijd even aantrekkelijk, maar wel normaal. Dat je als vrouw ook roos kunt hebben, of jeuk, en zelfs overmatige haaruitval, daar willen we niet aan. Dat is niet sexy natuurlijk. Dus wassen we desnoods elke dag ons haar, en doen ons best om niet met roos op onze schouders gezien te worden. Tijd om er iets blijvends aan te doen dames! Want behalve dat die jeuk en roos een gevoel van schaamte kan geven, is het dus niet nodig.

Heb jij:

Mooi en gezondMooi en gezond
  • een jeukende hoofdhuid
  • rare korstjes of plekjes op je hoofdhuid
  • na het douchen een soort rode rand rond je haarlijn
  • shampoo die slechts tijdelijk verlichting lijkt te geven na die klachten
  • schilfertjes (roos dus)

Dan moet je even verder lezen! ;-).
PS: dit geldt allemaal net zo goed voor mannen natuurlijk.

Op risico dat iedereen die me in het echt kent nu extra expres naar mijn haar gaat zitten gluren, geef ik gewoon toe: ik heb afgelopen jaar (vooral) last gehad van schilfers en jeuk op mijn hoofdhuid. En ik kan je vertellen dat dat erg irritant is. Dat ik ook echt schilfers had, viel me eerst niet zo op, tot een vriend die me gedag kuste opmerkte dat ik schilfertjes in de rand van mijn haar had. Toen wilde ik er echt iets meer aan gaan doen dan ik tot nu toe deed.

Help, een gevoelige hoofdhuid!

Ik had altijd al een vrij gevoelige huid. Na het douchen snel trekkerig en rond de haarrand rood. Ook maffe plekjes op mijn hoofdhuid, die er soms waren en soms niet. Ik loste het maar op met Head & Shoulders. Maar toen ik doorkreeg dat dit eigenlijk vrij agressief is, ben ik maar overgestapt op Andrélon, en dat heb ik eigenlijk vrij lang gebruikt. Dat ging lang goed, tot ik door langdurige stress en weet ik wat (hormonen?) echt significant vaker jeuk had en weer dat trekkerige gevoel na het douchen. Toen ik bij het verven van mijn haar echt best pijn had en het gevoel dat mijn hoofdhuid wegbrandde, raadde mijn kapper een shampoo aan die ze verkocht. Eentje met ‘dermocare’ van Finnley’s. Ook die deed het een tijdje best aardig, en het hielp op zijn minst tegen het branderige gevoel na het douchen. Toch was ook deze na een jaar niet meer zo effectief. Dus de zoektocht ging door.

Select 2021Select 2021

Shampoo zonder zooi

Begin dit jaar bedacht ik: ik moet shampoo zonder alle toevoegingen waar iedereen het over heeft. Siliconen, paraffine, weet ik het. Dus ik zocht wat af en kocht het huismerk van de Holland & Barrett. Die rook erg lekker, en maakte mijn haar wel heel mooi zacht, maar de jeuk leek wel erger te worden. Dus dat was het ook niet. Ik heb overigens ook nog een blok zeep gekocht van Aleppo, met olijfolie. Deze werd mij door veel kennissen aangeraden. Ben er nog niet aan toe gekomen om hem te testen, maar de zeep schijnt lang mee te gaan en er zit werkelijk niks vreemds in.

Testing testing

Op Facebook en Instagram werd ik ondertussen al tijden gespamd door advertenties van Hairstory. Deze club claimde dat je met hun crème (geen “shampoo”) op den duur geen shampoo meer nodig zou hebben. Met honderden verhalen over hoe mensen hooguit nog 1x per week hoefden te wassen, en hoe sterk en gezond hun haar en hoofdhuid was, leek het me geweldig. Dus ik heb een veel te dure fles prut besteld en het toch bijna 2 maanden geprobeerd. Maar het werkte echt bij lange na niet zoals beloofd. Mijn haar werd er zwaar van, mijn hoofdhuid voelde niet fris en in plaats van 2 dagen tussen het wassen, moest ik zowat de dag erna weer wassen. En dat terwijl ik de instructies echt wel goed heb opgevolgd. En volgens hun klantenservice moest ik mijn haar goed te tijd geven om te wennen. Dus er staat nu een halve fles crème van Hairstory in mijn kast. Mocht iemand er baat bij hebben, let me know, je mag het komen halen.

Daarna heb ik nog de shampoo van Dr. Organic gebruikt (de blauwe fles). Die kwam echt een eind in de goede richting! De jeuk bleef iets langer weg en mijn haar voelde luchtig en sterk. Ook schilferde mijn hoofdhuid al een stuk minder en ik kon een dag langer wachten met mijn haar wassen. Een groot verschil met dat gedoe van Hairstory! Toch bleef de jeuk terugkomen na ongeveer 1,5 dag. Dus het was nog steeds niet waar mijn hoofdhuid blij van wordt.

Hm, eczeem?

Nu heb ik afgelopen jaar ook veel last gehad van eczeem. Gelukkig is dat nu met goede lotion en hormoonzalf weg, na maanden smeren. Ik zie echter wel verband met de jeuk op mijn hoofdhuid. Dat werd ongeveer rond dezelfde tijd erger als de eczeem begon. Voor die eczeem heb ik lotion en zalf van La Roche-Posay. Een merk dat bij speciaalzaken en apotheken wordt verkocht. Ook wasolie heb ik daar nu van, om zeker in de winter te zorgen dat mijn huid goed blijft. Toen dacht ik: daar moet dan toch ook shampoo van zijn? En dat is er!

Yes, de oplossing!

la roche shampoo Bij HBB24, de grootste webshop van de Benelux voor kappersmerken en speciale verzorgingsproducten, vond ik ook de shampoo van La Roche-Posay, toevallig in de aanbieding. Het merk heeft drie shampoos, een intensieve kuur, eentje voor droge schilfers en eentje voor vette schilfers. Omdat bij mij de schilfers en jeuk pas erger worden als mijn hoofdhuid vet wordt, ga ik er maar even van uit dat ik die laatste moest hebben. En warempel. Al na één keer wassen ermee, was de jeuk nagenoeg weg op de derde dag zonder wassen. Dat heb ik lang niet gevoeld! Ook met deze shampoo voelt mijn haar luchtig en superzacht. Mijn haar zit echt goed, valt mij op. De plekjes die de jeuk veroorzaken zijn nog niet helemaal weg (2 weken gebruikt nu), maar ik heb hele goede hoop dat het uiteindelijk helemaal wegtrekt, want het is echt al een heel stuk minder.

Ik vond ook een soort hoofdhuidscrub van Kerastase. Die mag je ongeveer 1x per week gebruiken om je hoofdhuid mee te masseren, zodat je alle achtergebleven ellende eraf kunt scrubben. Deze is ook voor de gevoelige huid. Masseren zorgt er ook voor dat je bloedvaatjes de haarzakjes goed doorbloeden, en dat is goed, zo schijnt. Ik moet deze scrub nog gebruiken, dus wat het precies doet weet ik nog niet, maar ik wist dus niet eens dat er een scrub voor je hoofdhuid bestaat. Lijkt me, zeker als je vaak stylingproducten gebruikt, zoals gel, haarlak of iets anders, dat dit echt een goede manier kan zijn om je hoofdhuid even helemaal schoon te maken. In stylingproducten zitten toch vaak stofjes die niet helemaal goed zijn voor je hoofdhuid.

Wat je ook nog kunt doen

Een jeukerige hoofdhuid en/of roos komt niet altijd door een verkeerde shampoo. Het kan ook andere oorzaken hebben, zoals dus eczeem. In mijn zoektocht naar oplossingen kwam ik overigens ook nog andere oorzaken tegen, zoals:

  • zinktekort
  • allergie voor bepaalde voedingsstoffen
  • droge lucht (airco)
  • tekorten aan andere vitamines en mineralen

Nu zijn tekorten altijd wat lastig aan te tonen, maar als je goed onderzoek doet, zou je kunnen uitproberen of het helpt om bepaalde vitamines/mineralen aan te vullen met behulp van supplementen. Probeer dat een maandje of 3 minimaal, volg daarbij wel de aanwijzingen op de verpakking en overschrijd de dosis niet, tenzij dit op doktersadvies mag. Sommige vitamines kunnen klachten veroorzaken als je er teveel van inneemt.

Droge lucht in de omgeving waar je veel bent, kun je meten met een hygrometer, maar vaak merk je ook aan je ogen dat de lucht droog is. Je krijgt er soms ook hoofdpijn van. Daar schreef ik al eerder eens een artikel over. Dan is het zaak om de lucht wat vochtiger te maken.

Een allergie voor voedingsstoffen kan ook allerlei klachten veroorzaken. Vergelijkbaar met eczeem kunnen voedingsstoffen klachten veroorzaken die je er misschien niet direct mee zou associëren. Vermoed je dat er iets aan de hand is met je voeding, schakel dan eventueel een diëtist in om te onderzoeken wat het zou kunnen zijn. Bij mij is dat bijvoorbeeld varkensvlees of ander vet vlees en andere voeding waar van nature veel histamine in zit. Histamine veroorzaakt bij een tekort aan anti-histamines allergische reacties. Lees je daar vooral verder op in, want ook dat is redelijk specialistische materie en ik ben geen expert.

Blijf proberen!

Wat ik maar wil zeggen: ik ben ineens helemaal gelukkig met mijn haar. Het kost gigantisch veel tijd om een shampoo te vinden die werkt voor jouw haar en hoofdhuid, maar please, ladies, steek er energie in! Het is echt niet OK om elke dag met jeuk rond te lopen. Elke dag je haar wassen om er geen last van te hebben, verbruikt ook nog eens veel water en veel shampoo, en dat is niet goed voor het milieu en je portemonnee. Een shampoo vinden die werkt voor jou, kan dus op alle fronten een hoop verlichting bieden! En het is sowieso beter voor je haar en huid om een shampoo te gebruiken die vol met verzorgende middeltjes, in plaats van met agressieve meuk. Ja toch, niet dan?

Dit artikel kwam tot stand door een samenwerking.

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

Design en lifestyleDesign en lifestyle