fbpx
21 January, 2022, 18:31

Droge huid? Dit is hoe je hem echt verzorgt

droge huid verzorgen

Oja, zijn we nu ineens beauty-expert? Nee, natuurlijk niet, maar ik heb zelf al de hele winter (en elke winter daarvoor) last van een droge huid en alles al geprobeerd. Dus inmiddels mag ik mezelf ervaringsdeskundige noemen denk ik. Dus hier de tips tegen een droge huid die ik zelf heb durven proberen. En de tips die ik niet uitgetest heb, maar waar sommigen bij zweren. 

Crème op oliebasis

Waar iedereen al snel de mist mee ingaat, inclusief ikzelf, is denken dat bodylotion helpt. Maar nee. De meeste bodylotions ruiken lekker en trekken snel in, maar ze helpen je huid niet. Net als vaseline. Er zit meestal iets in waardoor je moet blijven smeren om de boel soepel te houden. Stop je er dan mee, dan is het erger dan voorheen. Geldt ook voor veel lippenbalsems trouwens. Wat je ook doet, smeer geen vaseline op je lippen en kies in godsnaam een natuurlijke lippenbalsem. Ik zweer zelf bij Burt’s Bees of de lippenbalsem die mijn favoriete imker zelf maakt. Zit niks aan troep in, doet zijn werk en mijn lippen krijgen geen acute aanval van allergische reacties. Anyway, ik dwaal af. Bodylotion is het hem dus niet meestal.

Mooi en gezondMooi en gezond

Wat je moet doen, is een crème zoeken die olie in zich heeft. Of huidolie smeren. Ook hier liefst met alleen natuurlijke grondstoffen natuurlijk. Het gaat toch in je huid en kan daar schade aanrichten of veel goeds doen, maar dan moet je dus even een beetje opletten. Je kan ook de betere cosmeticamerken zoals de verzorging van Clinique even bekijken, meestal hebben die ook wel iets wat lijkt op lotion of crème of olie voor de droge huid, zoals deze body oil.

Douchegel op oliebasis

Ik vergat even dat je gewoon kunt beginnen met douchen met een gel of crème die, wederom, gebaseerd is op olie. Zeker als minder vaak douchen geen optie is, kun je onder de douche al beginnen met goed voor je huid zorgen. En nu zijn er natuurlijk types die dan roepen dat je niet te warm moet douchen, zelfs liever lauw, maar we weten allemaal dat het in de winter achterlijk koud is, de verwarming in de badkamer altijd net te koud is en een hete straal aan douchewater de enige remedie is die ervoor zorgt dat je niet bezwijkt aan onderkoeling. Zo. Het kan maar gezegd zijn. Dus, olie in je douchegel. Als je een bad hebt, dan badschuim met olie. Of een bruisbal met olie.

bruisballen

Select 2021Select 2021

Van binnenuit

Net als dat ik laatst schreef dat je veel water moet drinken om warm te blijven, geldt datzelfde ook voor gehydrateerd blijven. Je huid verbruikt/verdampt het meeste vocht van al je organen en in de winter is dat meer dan ooit. En misschien lijkt het alsof je minder zweet, maar doorgaans verdampt ’t in de winter gewoon heel snel. Voel je je halverwege de dag een beetje suf en krijg je hoofdpijn, misschien wel droge ogen, dan moet je zeker meer water drinken. Dus. Doen.

Vergeet je voeten niet

Een vriend van me had laatst hele pijnlijke kloven in het eelt van zijn voeten. Gewoon van de uitdroging. Dat loopt niet lekker en het duurt lang voor het weer geneest. Vergeet dus bij je routine ’s ochtends of ’s avonds niet om je voeten ook in te smeren. Als je niet wilt dat het heel erg glibberig wordt en wat sneller intrekt, kun je schapenwolcrème of uierzalf gebruiken. Een dun laagje kan al genoeg zijn. Wil je meer dan zou je eventueel een nachtje heel dik kunnen insmeren en dan sokken erover aan doen. Dan kan het goed intrekken. Wel heb je kans dat je je sokken echt even flink heet moet wassen voor het daar weer uit is…

Overigens is schapenwolcrème wat mij betreft een aanrader voor alle moeilijke droge plekjes die echt al een beetje te ver zijn om nog gewoon “droge huid” te mogen heten. Ik heb het een tijdje gesmeerd op plekken in mijn gezicht en het was echt wonderbaarlijk hoe snel het weg was. Ga je echt op wintersport en ben je dan veel buiten, smeer je dan bij voorbaat even in op je gezicht.

En je handen…

Ik vergat bijna om nog iets over je handen te zeggen. Hoewel ik ze veel gebruik, vergeet ik toch altijd te letten op de verzorging. Terwijl je juist aan de bovenkant van je handen goed kunt zien wanneer de boel uitdroogt. Plus dat niks zo de kriebels op mijn rug geeft dan de handen schudden met iemand die enorme eelt op zijn of haar handen heeft. Alsof je handen schudt met schuurpapier. Een goede handcrème vinden is best lastig. Je zou eigenlijk vooral veel testers moeten uittesten. Je wilt immers niet dat alles uit je handen blijft glijden vanwege teveel olie op je handen. Je wilt daarentegen ook niet hetzelfde effect als ik in het begin van dit artikel omschreef, namelijk dat je het gevoel hebt dat je maar blijft smeren en dat niks helpt.

Zelf heb ik fijne van Rituals, maar van The Body Shop heb ik ook wel eens aantal keren een erwtje mogen gebruiken van collega’s. Die was ook lekker en trok goed in met een heerlijk comfortabel gevoel. Heb je toch niet genoeg aan af en toe smeren, dan kun je ze ook een keer goed dik insmeren, plastic handschoentjes eroverheen aantrekken en een nachtje laten intrekken. Doe dat een paar keer en je hebt na enkele dagen echt geen eelt meer over. Overigens kan het bij eeltvorming ook helpen om wekelijks eerst even te scrubben voor je alles insmeert.

Goedkope huis-tuin-keukenverzorging

Allemaal leuk, speciale potjes en crèmes, maar ook met de producten die je thuis hebt, kun je veel doen. Heb je last van schilferige huid op je gezicht of lippen, maak dan van honing (échte honing, van een imker, want daar zitten de goede voedingsstoffen nog in) een masker en laat lekker intrekken. Om het een scrub te maken kun je suiker toevoegen en zachtjes inwrijven. Vind je honing te plakkerig of je hebt het niet in huis, dan kun je ook olijfolie met suiker gebruiken. Naderhand kun je wat olijfolie op je gezicht smeren met een wattenschijfje. Doe dat ongeveer 1 tot 2 keer per week, en je huid voelt weer geweldig aan. Als olijfolie je niet zint qua geur, kun je er nog een druppel etherische olie (geen synthetische) aan toevoegen. Als je geen olijfolie hebt, kun je ook een andere olie gebruiken, zoals sesamolie of kokosolie. Uiteraard kun je met de olie en een geurtje ook een grotere hoeveelheid maken, zodat je ook de rest van je huid kunt insmeren ermee. Test wel even uit hoeveel je moet smeren om te zorgen dat het lekker intrekt, want teveel is behalve een beetje ranzig ook niet lekker voor je kleding.

Dit waren mijn tips tegen een droge huid. Wat zijn wat jou betreft echt dé tips? Misschien heb jij wel een goede truc die altijd helpt?

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

2 Comments

  1. Bas

    Veel water drinken (>1,5 liter per dag) en geen zeep of andere niet lichaams eigen goedjes op de huid gebruiken doet wonderen om de huid soepel te houden!