fbpx
24 January, 2022, 14:38

Dit wist jij nog niet over de Nike Air Max!

nike air max 270 roze blauw

Waah, grappig nieuwtje kreeg ik binnen. Er is onderzoek gedaan naar de populariteit van de Nike Air Max sneaker. Nu heb ik zelf welgeteld 1 paar Air Max, maar mijn zusje verzamelt ze. Daarom vond ik het wel leuk om wat feitjes over de Air Max te delen. Komt ie: ruim één derde van de Nederlanders heeft een paar in zijn/haar bezit. Het eerste model werd in 1987 gelanceerd. Dit model, de Nike Air Max 1, werd nog door vele nieuwe modellen gevolgd. Nergens is de schoen echter zo populair als in Nederland. Het onderzoek waar ik het over heb is overigens gedaan door beslist.nl.

De Air Max is populair in de hele wereld. Nederland wordt gevolgd door Denemarken, Tsjechië, Groot Brittannië en Frankrijk. Het thuisland van de Air Max, de Verenigde Staten, moet het doen met de eenentwintigste plaats. Hier maakt de Air Max plaats voor zijn broertje, de Air Jordan.

Mooi en gezondMooi en gezond

ranglijst nike fans

Binnen Nederland blijken er ook verschillen in populariteit. In de Randstad zoekt men vooral naar de “Nike Air Max 270”. In Overijssel is men het meest geïnteresseerd in de “Air Max 95”, terwijl men in Gelderland vasthoudt aan de “Air Max 1”. Waar woon jij en klopt het?

Gabbertje

Ik weet nog wel toen ik jong was, dat de gabber subcultuur nogal groot was. En inderdaad, ze droegen allemaal Nike Air Max. Wat ongeveer resulteerde in dat je op een bepaald moment in veel clubs en kroegen geweerd werd als je deze sneakers droeg. En toch, tegen de tijd dat de gabbercultuur later in de jaren ‘90 verdween werd de Air Max meer algemeen geaccepteerd. Omdat de sneakers zo lekker zitten, zijn ze sindsdien alleen maar in populariteit toegenomen.

Select 2021Select 2021

Luchtige feitjes over de Air Max

  • Eigenlijk was de Nike Air Max niet de eerste schoen van Nike die gevuld was met lucht (of eigenlijk: gas). Dit was de Tailwind die in 1978 op de markt kwam. In deze hardloopschoen zat het luchtkussen verborgen in de zool.
  • Na de introductie van de Nike Air Max 1 is het luchtkussen nog negen keer gewijzigd. De laatste update was in 2018 bij de lancering van de Air max 270.
  • De huidige Nike Air Max modellen hebben een luchtkussen in de gehele zool, maar bij het eerste model, in 1987, zat het luchtkussentjes alleen in de hak.
  • De bij introductie van ieder nieuw model brengt Nike ook een limited edition op de markt voor liefhebbers.

Zweetvoeten in Nike Air Max

De Air Max stond vroeger bekend als ‘zweetvoetschoen’. Tegenwoordig is dit echter niet meer het geval. Uit onderzoek van verkoopdata en online zoekgedrag blijkt namelijk dat er geen correlatie is tussen Air Max sneakers en producten tegen zweetvoeten. Nouja, lekker belangrijk, gewoon altijd aanhouden, ruik je er niks van 😉

Meer informatie over de historie van Nike Air Max? Bekijk dan de infographic: https://www.beslist.nl/info/air-max.html

En nu ben ik wel benieuwd: hoeveel paar heb jij gehad in je leven?

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

One Comment

  1. Joost

    Ik heb meerdere Nike Air Max gehad maar moet zeggen dat ik de hedendaagse modellen niet echt super mooi vind. Blijft ook nog eens dat ze misschien wel lekker lopen maar ook aardig aan de prijs zijn…