Wie heeft TrueTwit al geprobeerd?
Kijk, net als ieder ander wil ik graag gevolgd worden door leuke fijne mensen, op Twitter. Op straat ook, maar daar heeft volgen toch een beetje groter stalkingsgehalte. Al tijden geleden kwam ik erachter dat vooral veel Amerikaanse, Canadese en Aziatische tweeps een auto-follow aan hebben staan, waardoor ik ineens werd gevolgd door Jan en alleman. Staat heel leuk qua cijfers, maar je hebt er geen barst aan. Onlangs las ik over een tool: Truetwit. En dat klonk best oke…
De kans dat die mensen je tweets vertalen en het dan snappen is vrij klein, dus ‘engagement’, ho maar! Om te filteren heb ik sinds afgelopen jaar mijn tweets op ‘private’ gezet. Werkt geweldig, al snappen nog steeds heel veel tweeps niet waarom mensen een slotje hebben op hun tweets. Ben jij er ook zo één? Ik wil het je best even uitleggen hoor, mail maar even!
Anyway, omdat een slotje in sommige gevallen ietwat onhandig is (bijvoorbeeld voor retweets via web), sta ik vanzelfsprekend open voor oplossingen. Dus, toen @dvdantzig kwam met een tooltje dat veelbelovend leek, ben ik daar even ingedoken. Is het goud dat er blinkt, of is het water naar zee dragen?
Truetwit Basic
Truetwit dus, dat tooltje. Er is een Basic versie en een Premium versie. De Basic versie stuurt iedere nieuwe follower een DM, met daarin een validatielink. Aangekomen op die pagina moet de follower een CAPTCHA (een reeks letters en/of cijfers) invullen om te valideren, tenzij de follower toevallig ook TrueTwit gebruikt. Er is een iPhone- en Android app. Je voelt ‘em vast al hangen…AARGH!
Truetwit Premium
De Premium versie doet een, jawel, diepte-onderzoek naar al je volgers. Je kunt ervoor kiezen om nieuwe volgers automatisch terug te volgen op basis van de analyse die TrueTwit voor je gedaan heeft. Met andere woorden: TrueTwit kijkt of die nieuwe volger wel bij je huidige past. En nieuwe volgers kunnen je niet DM’en, schijnt. En dat kost je dan na de eerste maand proberen 20 dollar per jaar. En ja, ook deze voel je vast al hangen…HEH?!
Feitelijk zijn beide versies gewoon irritant. De Basic versie wel met name, want wie wil er nou eerst een heel proces doorlopen voordat ‘ie eindelijk iemand mag volgen? Bovendien, de persoon ontvangt dus een (ongevraagde) DM van TrueTwit, en wie wil dat nou? Resulteert toch gewoon in 0 nieuwe volgers en een slecht imago? Of zie ik dat verkeerd? De Premium versie gaat kijken wie mijn volgers zijn en gaat daarna bepalen wie goed genoeg is om volgers te worden. Nu zijn mijn volgers redelijk divers, en dat wil ik graag zo houden, maar ik vraag me dus ten zeerste af hoe goed die analyse is. Ik wil toch echt graag zelf bepalen wie mijn nieuwe volgers worden.
Slotje werkt ook
Die laatste zin, van de vorige alinea, lees je die nog één keer extra goed? Juist: “ik wil graag zelf bepalen wie mijn nieuwe volgers worden”. En DAT, precies dat, is de reden waarom ik een slotje heb. Naast het feit dat ik nogal mezelf ben soms en niet wil dat enigszins dubieuze uitspraken levenslang in Google staan of door iedereen die mij ooit nog in moet huren gelezen kunnen worden. Natuurlijk neem ik volledige verantwoordelijkheid over wat ik zeg, maar soms scheelt het gewoon wat gedoe als niet iedereen het leest. En mensen die zaniken dat ze mij niet terugvolgen omdat ik een slotje heb: so be it, dan mis ik vast ook niks aan je. Als het goed is krijg je door mijn website(s) al een redelijk beeld van wie ik ben, dus dat zou genoeg moeten zijn. Zo niet, dan gaat de belangstelling niet heel diep en is je Twitter-engagement toch niet groot, dus de kans dat je mij dan retweet of repliet is zeer klein. Tof man, selectie bij de deur.
Maar, wat ik nou wil weten is of iemand TrueTwit wel eens heeft geprobeerd. Ikzelf ben nog nooit iemand tegengekomen waarbij ik mezelf moest verifiëren, maar misschien jij wel? Wat vind jij ervan? Trouwens, ik zoek nog input voor dit weblog, dus als je nog toffe ideeën hebt dan hoor ik ze graag! Ready for some next steps!
TrueTwit is te omslachtig, maar een vorm van anti-spam/authenticatie blijft wenselijk. Ik denk dat een extra stap om iemand te kunnen volgen voor de meerderheid van de serieuze gebruikers geen bezwaar is, zolang dit niet al te disruptief is. Een dubbel uitgevoerde captcha op een aparte pagina waar je via een DM naartoe wordt geleid gaat te ver.
Ik zou het liefst Twitter deze functionaliteit zien integreren, waarmee ook het bezwaar van een derde partij toegang tot je account geven vervalt.
Kreeg ooit (1 keer) ‘ns een DM van truetwit toen ik iemand wilde volgen. Toen dacht ik: laat maar zitten dan.
Tjeempie,
Ik kijk gewoon elke dag even wie me nu weer volgen en als het mensen zijn volg ik terug, en als het coaches en guru’s en bedrijven zijn die ik stom vind blok ik ze.
Hebben we daar tooltjes voor nodig? Gaat toch helemaal tegen de geest van Social Media in?
Weirde mensen heb je toch…
@chris Nou, de tijden dat ik geen slotje had waren wel van die tijden dat ik niet eens kijk wie het zijn, want het worden er teveel en ik heb geen stok achter de deur om ze toch te gaan bekijken. Met een follow request die ik moet beantwoorden heb ik al die stok achter de deur, dus dat werkt voor mij wel. TrueTwit daarentegen vind ik weer zo’n stap extra, dus dan heb je gelijk dat we die tooltjes niet nodig hebben. Maar als er iets komt wat lijkt op de Send Request knop met bijbehorende procedure, dan lijkt mij dat heel handig. Dat voorkomt mensen die al chagrijnig worden van je slotje ("ik kan je tweets niet lezen!") en je hebt wel dezelfde controle. Dan nog zou ik een slotje hebben, maar dat is dan omdat ik juist niet wil dat sommige mensen mijn tweets lezen. Maar de controle is heel fijn.
"De geest van social media"? Vertel eens wat meer? Ik neem aan dat we het niet hebben over de geest van de toekomst van social media, waarin die louter benut worden door bots, PR- en marketingmensen en een groepje die-hards dat tegen beter weten in blijft geloven in het medium? Of is het de geest van het verleden van social media, toen de schaal zo klein was, dat de spamkoningen het nog niet de moeite waard vonden? Of is de Dickensiaanse interpretatie hier niet van toepassing?
Iedereen die tijd heeft om handmatig spam te filteren feliciteer ik natuurlijk van harte, maar ik behoor dus niet tot die groep. Of liever, ik besteed mijn tijd bij voorkeur nuttiger. Bij alle obstakels tegen spam verleg je feitelijk de werklast van de gastpersoon (blog/twitter/etc.) naar de bezoeker: in plaats van opschonen achteraf, doe je controle vooraf. Dat is volledig ingeburgerd in e-mail, fora en reactieformulieren – dus waarom zou zoiets bij social media ongeoorloofd zijn? Facebook heeft ook uitgebreide controles om spammers het leven moeilijk te maken, LinkedIn evenzeer – Twitter heeft alleen "het slotje" ofwel: alles, of niets.
@Chris Hanselaar: mensen die denken dat ze voor anderen moeten bepalen hoe ze iets moeten gebruiken, hebben z
Huh? Ik heb toch niemand verteld hoe ze Social Media moeten gebruiken!
Boehoehoehoehoe! Ik wordt weer ge
Follow @merixxxmusic.