Weten jouw vrienden hoe je wilt dat jouw uitvaart eruit komt te zien?
Heb jij wel eens met familie en vrienden gepraat over jullie uitvaart? Een beetje gek onderwerp misschien voor tijdens de borrel, maar niet onbelangrijk. Ik heb zelf bij mijn uitvaartverzekering vastgelegd hoe ik het graag zou willen. Heb jij er wel eens over nagedacht?
Ik schrijf vaak en veel over leuke nieuwe dingen. Toch heb ik ook wel eens persoonlijke dingen gedeeld. Soms gebeuren er ook wel eens dingen die je liever niet wilt meemaken. Denk maar aan het overlijden van mijn oma’s bijvoorbeeld. Vaak hebben zij al een mooie leeftijd bereikt en ben je je ervan bewust dat er een dag komt dat zij niet meer bij je zullen zijn. Dit kan helaas ook gebeuren met je partner of vrienden.
Er hoeft maar iets kleins te gebeuren en het kan zomaar gebeurd zijn. Een auto-ongeluk, plotselinge ziekte of een verkeerde drug. Als het dan toch gebeurt, wil je jouw dierbare natuurlijk het mooist mogelijke afscheid geven. Maar weet je eigenlijk wel wat jouw vrienden wensen tijdens hun uitvaart? Uitvaartverzekeringwijzer.net heeft een onderzoek gedaan en daaruit kwam naar voren dat 71 procent van de Nederlanders niet weet of hun partner gecremeerd of begraven wil worden. Laat staan dat we dit weten van onze vrienden! Ik weet zelf echt van niemand hoe ze hun uitvaart willen regelen (ik onthoud het overigens ook belabberd slecht).
Weet jij wat je partner en vrienden als uitvaart willen?
Hoe zit dit bij jou? Weet jij van jouw partner of vrienden wat voor soort uitvaart zij willen? En heb je er zelf wel eens over nagedacht wat je zelf zou willen? Misschien willen ze wel een borrel, een band of juist een DJ. Alles kan tegenwoordig.
Veranderende uitvaartwensen
Vroeger stond redelijk vast hoe een uitvaart eruit zag. Mensen kozen in bijna alle gevallen voor een begrafenis, kerkdienst met daarna een kopje koffie met cake (van die hele kleffe). Tegenwoordig is dit compleet anders. Meer dan de helft van de Nederlanders kiest voor cremeren en vindt het fijn als er na de crematie een borrel geschonken wordt. Je ziet bands optreden, videografen die de uitvaart vastleggen, een biertje gedronken worden tijdens de dienst, nabestaanden die een fotoslideshow in elkaar hebben gezet over de levensloop van de overledene en vrienden die een mooi lied zingen.
Wat ook steeds populairder wordt is een duurzame uitvaart. Denk bijvoorbeeld aan een milieuvriendelijke kist en natuurbegraafplaatsen. Het motto is steeds meer dat het leven gevierd moet worden, ook als iemand er niet meer bij is. De koffie-en-cakerecepties laten we hiermee ver achter ons.
Favoriete muziek
Uit het onderzoek blijkt ook dat nabestaanden vaak geen idee hebben wat voor soort uitvaartmuziek hun dierbare wil afspelen, terwijl dit een heel belangrijk onderdeel van de uitvaart is. Als er een vriend van jou overlijdt die veel van Nederlandstalige muziek hield, wil je natuurlijk niet dat er tijdens de uitvaartdienst reggae wordt gedraaid. Of misschien wil je wel dat er een bepaald (gospel)koor of band optreedt. Alles kan en alles mag, maar dan moet je wel weten wat iemands wensen zijn.
Uitvaartverzekering afsluiten
Als het over jezelf gaat, moet je dat natuurlijk ook allemaal weten en vertellen. Wat daarbij sowieso handig is, is het hebben van een uitvaartverzekering. Waarom? Zodat je familie en vrienden de kosten van jouw uitvaart niet hoeven te betalen. Dit kost namelijk al snel tussen de 7.000 en 10.000 euro. Dat wil je ze niet aandoen toch? Voordeel is ook dat je bij de meeste verzekeraars ook een uitvaartplan kunt vastleggen, dat je steeds kunt aanpassen als er iets verandert. Als het dan onverhoopt zo ver is, hoeven jouw dierbaren alvast niet meer zo na te denken over hoe ze het willen inrichten.
Met vrienden en partners praten over uitvaartwensen is daarom erg belangrijk. Praat jij weleens over jouw uitvaartwensen met vrienden en familie?
Dit artikel kwam tot stand door middel van een samenwerking.
Mijn vrouw is uitvaartbegeleidster en heeft hiervoor ‘wensenboekjes’ laten maken die je bij haar aan kunt vragen. Ze legt er altijd bij uit dat je écht niet alles in detail hoeft te bedenken maar dat het wel een goede steun voor de nabestaanden is als ze een beetje een idee hebben van hoe jij het gewild zou hebben.
Je kunt er meer over lezen op haar site: https://amare-uitvaartbegeleiding.nl/vooraf-regelen/wensenboekjes/
Ik geloof dat jonge mensen over het algemeen niet veel over het thema overlijden praten en hun eigen wensen niet zo snel uitspreken. Je bent er vaak niet mee bezig op die leeftijd. Toch zou het naar mijn idee handig zijn om een aantal wensen te noteren.