Wat moeten we met al die social media guru’s? #sst
Vandaag mocht ik voor een praatje van pakweg 5 minuten komen opdraven bij SocialStrategyTalk, de 6e editie alweer. Dit keer stonden Bizarre Verhalen centraal. in de eerste mailing van deze editie stond een oproepje: of jij ook een bizar verhaal hebt over social media en dat wilt delen. Sure, dacht ik toen, weet je wat ik bizar vind? Al die zogenaamde social media guru’s. Omdat ik niet echt dacht dat ik uitgenodigd zou worden voor een praatje, ben ik zelf maar gaan bloggen erover, temeer omdat juist die week mijn frustratie nog eens erger werd. Dat deed zoveel stof doen opwaaien dat Menno van Doorn besloot me uit te nodigen voor een praatje. En daarvan volgt hier even kort de clou.
Het begon allemaal met de vraag “wat moeten we met al die selfproclaimed social media experts?”. Vond ik zelf een vraag die wat toelichting nodig had, dus ik begon met te vragen aan het publiek “hoe definieert een selfproclaimed guru zich eigenlijk?”. Beetje lauwe reacties, het was net na een verhaal waarbij iedereen nogal moeite had de stof te verwerken, maar een reactie die ik kreeg was “iemand die veel spamt”. Klopt ook wel ongeveer. Dat kan iets genuanceerder natuurlijk, dus ik voegde daaraan toe dat een selfproclaimed (of dat proclaimed is door zichzelf of door anderen die niet beter weten maakt niet uit) guru geen diepgang heeft, geen waarde toevoegt voor de mensen die er naar luisteren. Bovendien, je bent al snel een guru als je maar hard genoeg roept dat je ergens veel vanaf weet. Zet “spreker” in je profielen overal en there you go. Het volgende filmpje illustreert dat heel mooi:
Waar gaat het mis?
Na het tonen van dit filmpje maakte ik nog een verwijzing naar mijn vorige blogpost hierover. Die was erg satirisch en behoorlijk ironisch bedoeld, maar raakt voor mij wel de kern. Er zijn mensen die veel verhalen vertellen, daar mensen mee enthousiast maken, en daar is niets mis mee. Maar het gaat mis op het moment dat ze niet even vertellen dat er mensen zijn die “hen” (het publiek) meer kan vertellen over strategische toepassing van social media. Ook gaat het mis als ze vergeten te vertellen dat het niet voor ieder bedrijf nodig is om social media in te zetten. Net zoals niet eens ieder bedrijf een eigen website nodig heeft om toch voldoende business te hebben.
Wat ook wel eens vergeten wordt, is dat iedereen die social media actief gebruikt op dit moment een expert is qua gebruik. Iedereen heeft mooie verhalen, iedereen heeft er wel eens iets tofs of gaafs uitgehaald, of nieuwe leuke mensen ontmoet. Het onderscheid zit hem in het “schreeuwlelijk” zijn. Natuurlijk moeten er ook mensen zijn die over alles wat roepen, prachtige signaalfunctie, aanwakkeren van het vlammetje, maar van nieuwe brandstof voorzien is er helaas niet bij. Ze missen een stap.
Van verhaal naar strategie
Naderhand bij de borrel noemde ik als voorbeeld dat er bedrijven ineens heel enthousiast mee aan de slag gaan na zo’n verhaal, maar doordat ze een cruciale stap missen ergens, valt het allemaal erg tegen, krijgen ze niet het resultaat wat ze verwacht hadden en stoppen ze na een maand met investeren in social media. Een echte “expert” had in mijn beleving eerst eens gekeken of het wel nuttig is voor zo’n bedrijf en zo ja, dan had ie een strategie bedacht, om te voorkomen dat er allemaal geld wordt gestoken in iets wat na een maand niets oplevert.
Anyhoo, op de vraag wat we dan met die zogenaamde social media experts aan moeten heb ik ook geen pasklaar antwoord nog. Waarschijnlijk komt het erop neer dat we ze moeten negeren, de hele social media hype over moeten laten waaien en waar het kan, gewoon zelf slimmer zijn en zelf WEL waarde toevoegen op je eigen vakgebied. Punt is: we willen geen tweede bubbel, de internetbubbel was al erg genoeg, we willen geen social media bubbel. Niet alles kwam qua verhaal heel goed uit de verf, daar mijn laatste punten een beetje onderbroken werden door de dagvoorzitter, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik heb naderhand veel leuke reacties gekregen, nog wat discussie gevoerd erover (inhoudelijk dit keer…) en ben erg benieuwd naar meer reacties! Hieronder een korte samenvatting van de tweets die ik voorbij zag komen hierover:
Als je een antwoord hebt op de vraag wat we ermee moeten, dan hoor ik het graag. Als je een betere uitleg hebt over het verschil tussen een “echte” en een “neppe” expert, dan kun je dat ook hier melden.
Annelies,Ik vond het leuk je te spreken en onderschrijf dat we geen Social Media Buble nodig hebben. Laten we er niet te " dik" over doen, maar wel organisaties helpen hoe ze social media (eventueel zouden) kunnen gebruiken. p.s. Ik ben gebruiker, geen Guru.
Waarom beginnen we gewoon niet een certificering voor echte experts?
Laat ik beginnen met een paar disclaimers:
– Ik ben geen guru, laat staan een social media guru
– Ik ben niet alom aanwezig
– Ik ben niet beroemd en heb daar ook geen behoefte aan
Ik heb wel een overtuiging: we zitten nu in een transitieperiode, waarin totaal nieuwe businessmodellen geboren worden. Een periode die vergelijkbaar is met de tijd van Henry Ford, die de basis legde voor het huidige kapitalistisch systeem van
Dank allen zover, voor jullie reacties. Wat EvertJan betreft: ik zeg de dingen ook alleen maar om mensen wakker te schudden, zelf te laten nadenken (want daar heb je die hersens tenslotte ook voor) en verder probeer ik net als jij, en anderen, ook gewoon op mijn eigen manier een bijdrage te leveren aan nieuwe dingen en ik ga redelijk ongestoord verder. Mede omdat ik geen ophef maak over de dingen die doe, dat scheelt wel qua "ongestoordheid".
James, ik heb begrepen dat IAB (Interactive Advertising Bureau) bezig is met het oprichten van een [url=http://www.iab.nl/Nieuws_&_Events/Events/Taskforce_Social_Media_vergadering]taskforce Social Media[/url], die gaat proberen Social Media Marketing te professionaliseren, dus waarschijnlijk ook met een soort richtlijn en wellicht certificering.
En Maarten, inderdaad, helpen waar het kan en zelf niet zo’n schreeuwlelijk worden is eigenlijk alles wat je kunt doen 🙂
Zijn er nog anderen die willen vertellen hoe ze social media gurus herkennen? (echte of neppers?) of hoe zij denken dat we ermee om moeten gaan?
Volgens mij is jouw post meer gericht op mensen die zichzelf Guru of Expert noemen dan dat dit echt veel te maken heeft met Social Media inhoudelijk.
Ik denk dat het veel meer aan de toeschouwer/lezer/follower is om kritisch genoeg te zijn. Als je als marketing manager na het zien van een inspirerende spreker halsoverkop overal profielen begint aan te maken dan loop je vanzelf tegen de lamp. Moeten "Guru’s of Experts" een soort disclaimer toevoegen? Vind ik een beetje neigen richting de Magnetron-Handleiding waarin staat dat je je huisdier er niet in moet proberen te drogen. Het is aan bedrijven en mensen zelf om goed kritisch te kijken naar de personen waarmee ze zaken willen doen. Ik denk dat er bij de meeste mensen wel een soort belletje gaat rinkelen als iemand zichzelf aankondigt als Guru. Wil overigens niet zeggen dat je die persoon per definitie moet afschrijven.
Ik vind de term Guru sowieso onzin. De term Expert kun je verdienen, maar als ik iemand op Linkedin zie die pas 5 maanden met zijn huidige baan bezig is en zich vervolgens expert noemt dan weet ik genoeg.
Ha Jan,
Het is een beetje tweeledig.
Ten eerste moeten mensen zelf een beetje bescheiden blijven en ten tweede moeten bedrijven/anderen leren kritisch te zijn (en dat zijn ze maar vaak genoeg niet, ivm eenoog in het land der blinden). En verder gaat het niet zozeer om mensen die zichzelf guru of expert noemen, maar dat (soms deels) door anderen gemaakt worden of zo genoemd worden.
Je hebt gelijk op het punt dat je heus jezelf een expert kunt noemen, maar dat moet wel duidelijk zijn uit je trackrecord of weblog/site en andere handelingen. Overal mogen spreken vind ik duidelijk geen criterium en een boek geschreven hebben ook niet.
Mijn praatje was dus voor meerdere mensen bedoeld: voor de "guru’s" zelf, voor de mensen die braaf naief overal naar luisteren (want ook die zitten tussen het publiek heb ik gemerkt) en voor de mensen die iemand anders tot een guru/expert uitroepen omdat ze (deels) ook niet beter weten of nou eenmaal een soort "god" nodig hebben en blij zijn dat ze ook gevolgd worden door iemand met 5000 followers.
Over dat disclaimen: een goede raadgever zegt er altijd bij dat in verschillende situaties verschillende resultaten kunnen optreden en dat niet ieder trucje voor iedereen geschikt is. Zoals ook niet ieder bedrijf een flitsende website nodig heeft om voldoende business te krijgen. Gewoon een realistisch beeld scheppen dus.
Zitten we dus weer aardig op