Wat is precies een Scandinavisch interieur en hoe krijg jij dat?
We hebben allemaal zo ons eigen beeld van wat een Scandinavisch interieur is. Ik dacht vooral aan wat je bij onze grote blauw-gele woongigant ziet. Klopt vast ook wel, maar dat is niet alles. Het is eigenlijk een stijl waar de gemiddelde rommelig aangelegde persoon nog iets van kan leren...
Een Scandinavisch interieur, daar heb je vast van gehoord. En mede dankzij onze geel-blauwe woongigant heb je ongetwijfeld best wat ideeën over wat het ongeveer is. Omdat mijn eigen beeld van een Scandinavisch interieur een beetje rammelde, wilde ik eens goed uitzoeken wat het nou echt is.
Als ik bij onze Zweedse vrienden binnenloop, is dat meestal pure noodzaak. Niet omdat ik zo dol ben op Scandinavisch design. De indruk die ik ervan heb is inmiddels grofweg dit: goedkoop uitziende meubels en accessoires die half Nederland heeft staan. Niks origineels aan. Als volwassen persoon met een eigen huis (misschien ook zonder eigen huis) wil je mooie spullen van kwaliteit en liefst ook nog origineel. Nu ik iets beter weet wat Scandinavisch design eigenlijk is, weet ik ook dat je dat niet alleen bij onze grote woongigant hoeft te halen.
Niet saai
Scandinavische interieuren zijn bij uitstek minimalistisch en vrij strak. Dat betekent niet dat het ook saai is. De designs zijn weliswaar eenvoudig, maar hebben altijd wel iets aparts. De materialen die worden gebruikt in Scandinasch design zijn natuurlijk van aard en heel licht. Vergrijsde houttinten bijvoorbeeld worden veel gebruikt voor meubels.
Het wordt vaak gecombineerd met lichte pasteltinten. Zo krijgt je hele interieur een zachte en lichte uitstraling. Omdat het in Scandinavië vrij vroeg donker wordt, is het wel fijn om een licht interieur te hebben, dat begrijp je. Het straalt tevens rust uit, en dat is altijd lekker als je uit je werk komt en even wilt ontspannen.
Accessorize
Behalve het kleurgebruik en het lichte hout dat wordt gebruikt, is ook het materiaal voor de aankleding van belang. Katoen, wol en rotan bijvoorbeeld, zijn natuurlijke materialen die uitstekend passen in een Scandinavische stijl. Waar het kleurgebruik en de houtsoorten wellicht de boel wat koel doen lijken, kun je door het toevoegen van lekkere vloerkleden, kussens en wellicht een plaid, de boel al snel warmer doen voelen.
Een Scandinavisch interieur is verder lekker opgeruimd en ruim van aard. Heb je daar moeite mee, dan is het zaak om veel bergruimte te creëren waarin je spullen kwijt kan. Of je houdt echt even grote opruiming en zorgt dat je alle overbodige spullen naar de kringloop brengt bijvoorbeeld. Blijft er dan geen ruimte voor accessoires? Jawel! Zelfs in een minimalistisch interieur als dit kun je met enkele goedgeplaatste accessoires echt een verrassend effect toevoegen. Gekleurd glas, met een bloem er in, een mooie kandelaar, en wat tegenwoordig ook hip is, is van die kwallen in glas (nep). Zolang je maar voor ogen houdt dat die accessoires moeten blijven opvallen, dus dat je niet moet overdrijven qua hoeveelheid.
Qua verlichting zijn er best veel opties, maar de leukste vind ik zelf de houten lampen. Die verkopen ze inmiddels op veel plekken, en daaraan weet je dat ze populair zijn. Persoonlijk vind ik verlichting in Scandinavische stijl wel lastig. Maar ik heb dan ook twee jaar gedaan over het vinden van de perfecte lampen voor m’n eigen huis, dus laat staan voor een stijl die nog niet in m’n systeem zit. Behalve houten lampen, zijn ook van die matte metalen hanglampen in zachte kleuren heel Scandinavisch. Of staande lampen natuurlijk. Of houd het basic met alleen een mooi peertje aan een gekleurd koord.
Klein beginnen
Wil je niet meteen je hele interieur omgooien? Snap ik, want dat kost nogal wat. Je kan ook klein beginnen, door te beginnen met te minimaliseren. Ruim je spullen op en houd alleen de accessoires die echt passen bij een wat minimalistischer geheel. Kijk daarna of je meubels wellicht een likje verf kunt geven (de genoemde pasteltinten) of dat je ze kunt schuren tot ze stukken lichter zijn. Heb je een donkere bank, dan kun je wellicht eens beginnen met een goed plaid eroverheen. Vervang je vloerkleed door een licht exemplaar van katoen of wol. Hetzelfde geldt voor kussens, vervang de hoezen door hoezen in pastelkleuren. Daarna is het wellicht tijd voor de salontafel. Heel Scandinavisch zijn de metalen bijzettafeltjes die je bijna in elke woonwinkel wel hebt tegenwoordig. Heb je “kunst” aan de muur met drukke prints of veel kleur, dan kun je wellicht eens denken over het vervangen daarvan door kunstwerken met simpele lijnen en weinig kleur.
Zo moeilijk hoeft het dus niet te zijn 😉 Ik houd zelf niet zo van strak en minimalistisch dus ik heb zelf een andere inrichting thuis. Ik begrijp echter door mijn zoektocht naar wat een Scandinavisch interieur nou eigenlijk is wel beter waarom veel mensen dit zo waarderen.
Wat vind jij van Scandinavisch design?
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Flinders.