Waarom Twitter (bijna) beter is dan Google – fruitvliegjes hack
Sinds ik en mijn keeltje erg last hebben van de droogte die hier in Groningen-stad heerst, ben ik nogal dol op sinaasappels en aardbeien om de dorst te lessen. Want, op de één of andere manier heb ik zelfs met dit weer nog moeite om echt water te drinken. Nou heb ik wel 2 halve literflesjes in mijn kamer rondslingeren, die ik regelmatig probeer bij te vullen, maar het baat nog niet echt. Maar goed, vooral de sinaasappelschillen zorgen voor een overlast van fruitvliegjes. En mijn afvalbak is een gewone Curver-afvalbak, dus geen speciaal GFT-geval, dus die beestjes komen overal. Wat te doen?
Als ik mijn pc aanzet, is de eerste stap om Twitter op te starten in de vorm van Mixero. Een vet gave twitter-applicatie moet ik even vermelden, zeer handig om alles een beetje overzichtelijk te houden. Best handig als je zo’n 400 mensen volgt. De browser komt pas na het starten van mijn mailprogramma. Dus voor mij is het een logische stap tegenwoordig om eerst Twitter even te proberen als ik een antwoord nodig heb. Dus ook met het fruitvliegjesprobleem maar even getest of Twitter nuttig is. Nou heeft Twitter voor mij tijdens mijn afstudeerproject ook wel zijn nut bewezen met vragen die ik had over WordPress, maar het kan geen kwaad om dat af en toe nogmaals te testen ;-).
En het leuke is, via Twitter krijg je wel antwoorden waar je iets aan hebt, want mensen geven alleen antwoord als voor hun ook bewezen is dat het werkt. Dus mijn vraag was: Hoe kom ik van die fruitvliegjes af? Die vraag stelde ik om 3 uur vanmiddag en nog geen 2 minuten later had ik mijn eerste antwoord al en binnen 20 minuten had ik 6 antwoorden waar ik tenminste iets aan had. Zelf geen werk aan gehad buiten mijn normale routine om en toch nuttige antwoorden!
Als je dat vergelijkt met Googlen, dan vind ik Twitter persoonlijk toch eigenlijk wel bijna een vervanger van Google aan het worden bij dit soort specifieke vragen. Want voor Google moet ik mijn browser opstarten, een URL intikken (als je niet standaard een Google-startpagina hebt) en dan nog een zoekterm intikken. En dat valt allemaal niet binnen mijn dagelijkse routine. Dus extra handelingen! En nu is het zondag, dus extra handelingen zijn niet erg, maar doordeweeks heb ik het druk, wil ik ondertussen gewoon blijven doen waar ik mee bezig ben, dus dan is Twitter even handig. Dat kan ik er even bijroepen als ik dat wil, snel een berichtje tikken, wachten op antwoord en onderwijl gewoon verder werken. Later, op een rustig momentje, kun je dan even de antwoorden checken en zien of je daar iets aan hebt. Veel beter dan wellicht eerst een aantal zoekresultaten aanklikken, er vervolgens achter komen dat je daar het antwoord niet vindt en dan weer terug naar het volgende resultaat. En daarbij moet je dat volledig zelf doen. Kun je het toch beter aan andere mensen vragen die daar wel tijd voor hebben!
Even ter vergelijking het aantal stappen:
Google
1. Browser starten (geen routine)(15 seconden)
2. URL intikken (7 seconden)
3. Zoekterm intikken (yay @ Google-suggesties)(5 seconden)
4. Eerste zoekresultaat checken(leestijd: 2 minuten)
5. Terug naar zoekresultaat (2 seconden)
6. Tweede resultaat aanklikken (scannen en klikken kost 5 seconden)
7. Weer bladeren en goeie tips zoeken (leestijd: 2 minuten)
8. Eindelijk iets gevonden!
Totale tijd: 4 minuten en 36 seconden
Twitter
1. Mixero starten (routine)(15 seconden)
2. Vraag intikken (10 seconden)
3. Wachten op antwoord (2 minuten)
4. Antwoorden lezen (3 stuks in de eerste ronde (20 seconden)
5. Klaar!
Totale tijd: 2 minuten en 45 seconden
Mooie is, die tijd van Google is voor mezelf, de tijd van Twitter is grotendeels de tijd die anderen erin steken om mij te helpen (die 2 minuten wachten dus). Al met al duidelijk dat Twitter voor mij op dit gebied de winnaar is! Daar valt over te twisten natuurlijk, zeker met snellere pc’s of minder followers etc. Maar ik vind het toch gewoon leuk dat anderen mij actief helpen met mijn probleem. Dan is Google toch gewoon erg anoniem, oersaai en ongezellig.
Overigens heb ik zelf ook nog een tip: aardbeienyoghurt doet het ook goed bij die beestjes en dat zit meestal in een handig bakje, wat je ook gewoon in zijn geheel weg kan pleuren (excusez le mot). Laat t niet langer staan dan 1 nacht anders kweken die beesten daar ook weer hun nazaten in.
Sinds wanneer is het starten van je browser (voor jou) geen routine? :-S Ik geloof daar niks van!
@josse: het is echt zo, mijn browser start pas op als ik toevallig op n URL moet klikken in n mailtje of in een tweet, voor die tijd start ie niet op!
Leuk artikel ^_^ Maar daarmee maakt Twitter zich tot een dorpsplein, waar Google zich als bibliotheek opwerpt. Twitter voor de huis-tuin-en-keuken vragen, Google voor de vraag hoe ik die ene vage chipset aan de wandel krijg onder een nog vager besturingssysteem. En Wikipedia als ik wil weten hoe fruitvliegjes zich voortplanten 😉