Twitter verandert What are you doing? naar What’s happening?
Het was al meer mensen opgevallen, maar goed, mij dus ook en ik vond het wel een blogpost waard. Twitter heeft namelijk de vraag “What are you doing?” veranderd naar “What’s happening?”. En in het kader van wat er allemaal op Twitter geplaatst wordt begrijp ik dat eigenlijk best, maar ik weet nog niet of ik het zelf leuk ga vinden.
What are you doing
Wat je aan het doen bent is maar voor een x-aantal personen enorm interessant. Je vrienden wellicht, oude klasgenoten, kennissen en zo nog wat van die mensen. Meestal gewoon mensen die een reden hebben om te willen weten waar jij je mee bezig houdt in het dagelijks leven, om het daar later samen offline gezellig over te hebben.
Wat er nu gebeurt is voor veel meer mensen interessant. Immers, als je over straat loopt en je maakt iets mee is dat niet per se iets wat je aan het doen bent, maar wel iets wat er gebeurt. Zo had ik net nog een botsing met de tram. Dat klinkt heel ernstig, maar de tram waar ik in zat vond het nodig om net op het moment dat ik wilde gaan uitstappen tegen een tram ervoor op te botsen. Omdat ik ook maar half wakker was heb ik hier geen foto van gemaakt, het was ook geen enorme botsing, maar voor anderen kan dit feit heel vervelend zijn geweest. De tram ging immers nog verder en door die botsing had de tram dus ineens vertraging. Anderen die de tram nog wilden pakken, hadden het dan wellicht fijn gevonden om te weten dat er een botsing was. Sorry lieve medemens, ff niet aan gedacht.
Eigen doel
Dat wat er nu gebeurt heel interessant is, merkten we eerder al aan neergestorte vliegtuigen, updates over de Mexicaanse griep en andere rampen in de wereld. Eigenlijk je eigen nieuwsaggregator. En nu weet ik niet of ik die ontwikkeling wel oke vind. Twitter is er toch voor om even korte berichtjes de wereld in te sturen, of iemand ze nou leest of niet. En iedereen bedenkt daarbij zijn eigen doel. Ik heb met Twitter niet echt een specifiek doel, behalve de wereld te laten weten wie ik ben. Tot nu toe lukt dat ook aardig. Maar als de wereld ineens alleen maar wil weten of ik nog wat meegemaakt heb, significante dingen, enorme dingen, botsingen bijvoorbeeld, dan ben ik ineens weer aangewezen op mijn weblog, mijn Linkedin of mijn Hyves/Facebook etcetera om te laten zien ik ben.
Ik ben…
Wat ik meemaak is niet wie ik ben. Wat ik vind, denk, doe, voel en beleef (wat iets anders is dan puur dingen observeren en registreren) dat bepaalt wie ik ben en niet alleen waar ik ben geweest en wat ik daar heb meegemaakt. In dat opzicht vind ik Foursquare ook niet enorm boeiend eerlijk gezegd, want het draait er toch maar een beetje om welke hippe spots je geregistreerd hebt. En nou ben ik niet enorm hip dus I could’nt care less om zulke dingen. Wat ik er handig aan vind is dat andere mensen me daar op kunnen zoeken als ik ergens lang ben, en dat we dan kunnen praten, zodat je elkaar beter leert kennen en wellicht iets voor elkaar kunt betekenen. Als Twitter nu ook ineens alleen gaat draaien om het meemaken van dingen, dan weet ik niet of ik nog heel lang blijf Twitteren.
Nieuwsberichten lezen
Voor mij is het tot nu toe heel nuttig geweest, contacten leggen, dingen regelen, bedrijven opzoeken waar ik wellicht zou willen werken, mensen opzoeken waarmee ik wil samenwerken, of gewoon beter wil leren kennen. Het gaat er bij mij toch om dat je er iets nuttigs uit haalt.
Ik volg het NOS-journaal nauwelijks, nu.nl lees ik hooguit een keer per week, dus weten wat er allemaal gebeurt in de wereld vind ik sowieso al niet erg boeiend. Wil ik dan op Twitter ineens alleen nog maar een constante stroom van nieuwsberichten? Al dan niet gekleurd met een persoonlijke mening over dat nieuws. Nee.
Dus…
Dus ik hoop serieus dat mensen zich vooral blijven gedragen zoals ze dat altijd al deden, gewoon blijven zeggen wat er in ze opkomt, een per ongeluk nieuwsberichtje is niet erg, zeker niet als dat gerelateerd is aan de dingen die ik interessant vind, en vooral veel meningen en eigenheden uiten, daar hou ik van, zo leer ik iemand ook beter kennen. Het voordeel van Twitter is gelukkig dat ik de mensen die ik niet meer wil volgen vanwege gebeurtenisspamming ook meteen kan blocken ;).
Hoe denk jij over de nieuwe “What’s happening?” vraag?
Zegt het al genoeg dat het mij nog niet was opgevallen? Sowieso gebruik ik veel vaker Twitterclients dan de site zelf, en daar is het gewoon een invoerveldje, zonder bijbehorende vraag.
Ik denk dat iedereen lekker z’n ding blijft doen, en mensen die alleen nog nieuws posten wat je niet wilt lezen, zijn zo ge-unfollowed 🙂
Heb hier ook nog eens over nagedacht, denk dat ’t voor de huidige gebruikers weinig uitmaakt. Voor nieuwe gebruikers misschien juist wel, omdat het een eye opener kan zijn.
Door de ‘What are you doing?’ werd twitter overspoeld met berichten in de trend van ‘ipod opladen’, ‘hamburgers eten’ en ‘kont afvegen’. Misschien snappen die mensen hierdoor ineens dat ze ook andere dingen kunnen tweeten.
Het is maar net welk doel je er zelf voor hebt. Ik ken ook een stel mensen die twitter puur gebruiken als een soort handige RSS-reader, die volgen dus ook echt alleen nieuwsgerichte twitteraars. Daarnaast heb je de groep die ook daadwerkelijk zoals postma verteld, alles tweeten. Het is puur hoe je zelf naar buiten wilt komen op twitter en hoe je het wil gebruiken. Gelukkig zijn er daar geen regels voor 🙂
@anneliesje – helemaal eens, wellicht is het bovendien een beweging richting Opinie?:
"@SeanMalarkey Don’t you agree that Twitter is moving from "What are you doing?" (activity) to "So… what do you think?" (opinion) 8:50 PM Sep 16th, 2009 from web" (sub_rav)
We hebben een browser plugin in de maak die gebaseerd is op de ge