Plog: kijkje in de koffiebranderij van Simon Levelt in Haarlem
Ik mocht een zeer exclusief bezoekje brengen aan de fabriek en koffiebranderij van Simon Levelt in Haarlem. Hoe oneindig gaaf dat was, zie je op de foto's die ik heb gemaakt. Van groen koffieboontje tot het lekkere drankje, je ziet het in deze plog.
Normaal ben ik wat meer van tekst, maar dit laat zich echt het beste in beeld vertellen: mijn bezoekje aan de koffiebranderij van Simon Levelt. Een exclusief kijkje in de keuken! Voor het eerst stelde Simon Levelt de fabriek open voor enkele bloggers om te laten zien hoe hun koffie wordt geroosterd en verpakt. En de thee, ze hebben ook thee. Je zou het haast vergeten.
De komende weken hoop ik nog wat meer blogs te delen over de branderij en over de thee van Simon Levelt. Niet omdat ik hiervoor betaald word (nee, echt niet), maar omdat ik koffie (en thee) zo awesome vind dat ik er graag veel over schrijf en uitleg. Dus vandaar. Ik vond het echt megavetcool om een keer van dichtbij te zien hoe koffie wordt gemaakt.
Daar zijn we dan!

Voordat je de fabriek in gaat…

De balen met koffiebonen

Groene koffieboontjes

Zo’n brander is net een wasmachine

Na de eerste droging

Na de tweede branding

Afkoelen!!

Daar heb ik dan even gaan foto van, maar daar worden dan nog even steentjes en maffe boontjes en andere rarigheid eruit gefilterd. Na dat proces worden de boontjes in silo’s bewaard tot ze vermalen en/of verpakt gaan worden, want ze moeten zeker 5 uur rusten voordat ze verpakt worden. Anders gaat het malen heel slecht.
Koffie komt niet, eh wel, uit de lucht vallen

En dan krijg je dit

Gaat snel he?

Lekker drinken joeh!

All the goodies

Ben jij wel eens bij een koffiebranderij geweest? En wat is jouw favoriete koffie?
Leuk Annelies!
Mooi verhaal!