Online Buzz bijhouden met 8 handige tools
Met alle sociale netwerken, fora en andere plekken waar mensen online aanwezig zijn, is het voor veel bedrijven belangrijk geworden om ook online aan reputatiemanagement te doen en dus om hun “online buzz” bij te houden. Dit wordt erg lastig als je niet weet waar je moet beginnen of uberhaupt niet weet waar je moet zoeken. Vandaar dat ik een onderzoekje heb gedaan en 8 manieren heb gevonden om vrij simpel bij te houden waar er over je gepraat wordt (online buzz dus).
Trendpedia
Trendpedia zoekt in websites naar zaken die belangrijk zijn voor je bedrijf. In deze zoekmachine kan worden gezocht naar de bedrijfsnaam, maar ook naar producten of diensten. Resultaat is een overzicht van alle websites waar gesproken wordt over het onderwerp waarop gezocht is. Eventueel kan de zoekterm vergeleken worden met andere (concurrerende) zoektermen.
Twingly
Twingly zoekt net als Trendpedia naar zaken die belangrijk zijn voor je bedrijf. Ook hier kan gezocht worden naar de bedrijfsnaam of een bepaald onderwerp. Twingly geeft ook meteen aan of er veel inlinks zijn naar een bepaald artikel (lezen veel mensen het artikel of juist niet?), maar een bezoeker van deze machine kan ook meteen aangeven of het artikel goed is of niet. Voor dit laatste is wel een account nodig. Twingly heeft ook een aantal mogelijkheden om de resultaten op te sorteren, zoals op taal of bron.
Google Blogsearch
Google, verreweg de bekendste zoekmachine, heeft ook een zoekmachine speciaal voor blogs. Met deze zoekmachine kan worden bekeken waar en door wie er over je bedrijf of product wordt geschreven. De resultaten zijn dus overzichtelijker dan wanneer in de normale Google zoekmachine wordt gezocht. In de Google BlogSearch kan worden gesorteerd op datum en bron (Nederlands of alles).
Technorati
Technorati omvat een verzameling van URL’s en websites. Technorati kent een bepaalde autoriteit aan een website toe, afhankelijk van hoeveel andere websites er linken naar die bepaalde website. Op die manier is het ook mogelijk om te zoeken op autoriteit. Dit betekent dat het makkelijk is om te bepalen of een bepaalde weblogpost belangrijk is voor de reputatie van je bedrijf of product of juist niet. De zoekresultaten zijn afhankelijk van de URL’s die iemand aanmeldt bij Technorati. Het is dus geen algemene www-zoekmachine, maar zoekt alleen in de eigen database, die samengesteld is door de gebruikers van Technorati.
Co.mments
Met een account op co.mments kunnen conversaties op het internet gevolgd worden. Wanneer via bovenstaande tools artikelen zijn gevonden waar gediscussieerd wordt, kan de URL ingevoerd worden op co.mments en is het mogelijk om van deze conversaties een RSS-feed te krijgen of een e-mail alert. Co.mments heeft enkele add-ons voor Firefox en Internet Explorer beschikbaar, waarmee het nog makkelijker wordt om URL’s in de gaten te houden.
Blogpulse Conversation
Met Blogpulse kunnen trends voor een bepaalde term bekeken worden, maar ook kan met Blogpulse bekeken worden waar een conversatie gaande is over je bedrijf. Blogpulse indexeert weblogs en commentaren en daardoor kan goed gezien worden waar er over je bedrijf wordt gepraat. Blogpulse kan overigens nog maar terug in de tijd tot juni 2008. Blogpulse is vooral handig om te zien wat een bepaald merk doet na een lancering. Als voorbeeld kan bijvoorbeeld de lancering van de nieuwe iPhone worden genomen. Het gebruik van het woord iPhone op blogs steeg met 1000%.
Google Alerts
Wanneer het bijhouden van “online buzz” lastig is via RSS-feeds, kan dit ook via e-mails. Google Alerts stuurt een e-mail wanneer er ergens over je bedrijf of product (of zelfs je concurrent) wordt gesproken. Dit kan zijn op een weblog, nieuwswebsites en groepen, zolang het maar geïndexeerd is door Google. Er kunnen verschillende termen worden ingevuld, voor elke term wordt een aparte e-mail gestuurd. Dit scheelt natuurlijk een aanzienlijke hoeveelheid werk, buiten bovenstaande voorbeelden, die toch een zekere mate van continu monitoren vergen.
Yahoo! Pipes
Met Yahoo! Pipes kunnen alle verzamelde RSS-feeds, maar ook andere gegevens, samengevat worden tot 1 grote RSS-feed (of andere formaten), die vervolgens gefilterd kan worden. Dit is natuurlijk erg handig en tijdsbesparend. Er kan zelfs een plattegrond aangemaakt worden met waar de verschillende feeds vandaan komen. Dit laatste is handig om te zien waar op de wereld het meest gepraat wordt over je bedrijf. Hier heb je overigens wel een Yahoo! account voor nodig.
Andere manieren om je online buzz te checken
Buiten bovenstaande mogelijkheden om de “online buzz” te checken, blijft er natuurlijk altijd de mogelijkheid om gewoon in Google te zoeken. Dit is wellicht met het risico dat het onoverzichtelijk wordt. Vandaar dat het goed kan zijn om een keuze te maken voor een dienst waarmee je de “online buzz” kan checken. Uiteindelijk komen toch vaak dezelfde URL’s naar boven en dat zijn dan waarschijnlijk ook de belangrijkste.
Verder kan er nog gezocht worden binnen YouTube (en andere videosites) naar video’s waarin je bedrijfsnaam of product voorkomt, en kunnen ook andere social media sites, zoals eKudos.nl, furl.net en Digg.com doorzocht worden. Overigens komen de resultaten van deze websites doorgaans ook voor in de Google zoekmachines (BlogSearch, NewsSearch en Alerts), dus het is niet van groot belang dat deze websites vaak doorzocht worden.
Daarnaast zijn er nog betaalde services, zoals Trackur, Copernic Tracker en Buzznumbers, alle drie erg krachtig en met veel opties.
Dus, wil je weten hoe het er online voorstaat met je bedrijf of product? Dan heb je hiermee een stel handige tools, die je erbij kunnen helpen om je online reputatie hoog te houden of te verbeteren.
Errug handig vooral Bloomberg gaat er zo goed mee om dat een 6 jaar oud bericht de aandelenhandel van een bedrijf stillegd 😀
[url=http://googlenewsblog.blogspot.com/2008/09/update-on-united-airlines-story.html]googlenewsblog[/url]
Mooi tooltje dat co.mments
Er zitten weer enkele tips tussen die voor mij onbekend waren.
handige site.
Groetjes Cathleen.
Ben je een spammer?(yes or no): Ik wou bijna yes zeggen, maar dat schiet natuurlijk niet op, maar leuk artikel met handige tips die ik nog niet kende, thanks 😉
Hallo Anneliesje,
Ik begin mij voor onze organisatie te verdiepen in het monitoren van onze social media activiteiten. Er zijn op dit moment zoveel aanbieders. Jij hebt hier in 2008 dus al aandacht aan besteed. Is het niet tijd voor een update?
Ik zou hier erg veel interesse voor hebben.
Jane
Hee Jane,
Ik denk dat de meeste van bovenstaande tools nog steeds werken. Maar, ik kan er natuurlijk wel aandacht aan besteden binnenkort. Dan zal dan echter niet op dit blog meer zijn, aangezien ik deze weer wat persoonlijker wil maken. Ik verwijs je daarom nu alvast door naar mijn bedrijfsweblog op http://www.insperide.nl en hoop je daar terug te zien!
Groetjes,
Annelies