Nooit meer koud in de winter met deze tips
Ik heb het altijd koud. De verwarming omhoog is echter ook prijzig, en op kantoor of andere plekken is dat niet altijd mogelijk. Ik doe er al jaren over om te kijken wat nou helpt om het warmer te krijgen. Daar komen deze tips uit. Heb jij ook nog slimme tips?
Ik ben echt een onwijze koukleum. Dat kan maar even gezegd zijn. Daarom heb ik alle tips die ik hier plaats ook zelf geprobeerd voordat ik ze deelde. Ik heb het thuis koud, op kantoor koud, in de auto, en ik kan nou eenmaal niet overal de temperatuur instellen op standje tropen. Thuis is dat echt te duur, op kantoor vallen mijn collega’s flauw en in de auto moet ik me toch goed kunnen concentreren (warmte maakt suf). Dus, daarom deze tips om enigszins warm en comfortabel de koude winterdagen door te komen (ja, het vriest af en toe echt).
Het ergste is nog dat het op mijn slaapkamer echt heel koud is. Ik slaap daarom al weken met een sjaal rond mijn nek, om te voorkomen dat het er nog erger in schiet. Dat impliceert dat het er al ingeschoten was en dat klopt. Koude slaapkamer, paar keer zweten bij intensieve dromen en voor je het weet heb je een koutje op je nek dat in geen weken meer weggaat. Ik woon in een oud huis, dat zeker boven niet warm te krijgen is, en een elektrische kachel de hele nacht laten blazen kost klauwen met geld. Dus dan moet je toch wat op de koop toe nemen. Komend jaar laat ik mijn dak isoleren en de lekke ramen (dubbel glas kan lek, echt) vervangen, hopelijk helpt dat al.
Anyway, een lekkere sjaal dragen ’s nachts (overdag ook zeker aan te raden) is dus al tip nummer 1.
Warme stoffen
Tip nummer 2 klinkt zo suf dat het eigenlijk bijna af te raden is, maar toch: draag vesten van fleece. Dat doe je op de wintersport ook, en niemand die het dan koud heeft. Fleece is zo’n materiaal dat ik nog een beetje associeer met lelijke truien en vesten die veel te snel veel te klef aanvoelen, maar als je het permanent veel te koud hebt, is het echt een heerlijke luxe. Waarom zou je kou lijden als het niet hoeft? En er zijn echt leuke fleece-vesten en fleece-truien tegenwoordig! Je kan ze op een gegeven moment ook als jas dragen als het buiten weer iets warmer wordt. En in de zomer is het ideaal om op de frissere avonden te dragen (en licht, dus makkelijk mee te nemen). Nu helpt behalve het dragen van fleece het dragen van goede laagjes ook al enorm. Je temperatuur verandert gedurende de dag sowieso, dus soms heb je wat meer kleding nodig en soms wat minder.
Warme sloffen
De derde tip ligt ook voor de hand, maar er zijn er veel die het vergeten kan ik je vertellen: draag pantoffels in huis. Omdat zweetvoeten ook niet lekker zijn, is het wel aan te raden om pantoffels te dragen van een ademend materiaal, zoals schapenwol met leer (de bekende slofjes). Sloffen zijn niet duur en kun je dus makkelijk vervangen als ze ranzig zijn geworden of beginnen te slijten aan de onderkant. Zeker als je geen vloerverwarming hebt, zoals ik, zijn pantoffels echt ideaal. Voor mij hielp dit echt heel erg om me wat comfortabeler te gaan voelen. Het gevoel van koude voeten vind ik echt verschrikkelijk. Dat heb ik nu bijna nooit meer.
Poezels zijn ook warm
Neem een huisdier dat op schoot kan/wil. De vierde tip is echt de leukste! Ik heb twee katten, waarvan er eentje graag op schoot ligt. Die beestjes geven een portie warmte af, daar word je blij van! Natuurlijk komt dat ook door de blije stofjes die je hersens aanmaken als je met dieren knuffelt (of mensen), maar ook omdat hun eigen lichaamstemperatuur wat hoger is dan die van ons (denk ik tenminste, ze voelen veel warmer aan dan ikzelf).
Eten eten eten
De vijfde tip: eet regelmatig. Je spijsvertering zorgt voor afgifte van warmte aan je lijf. Je hoeft niet de hele tijd veel te eten, maar elk uur wat nootjes, een stuk fruit of een beetje yoghurt kan al wonderen doen. Bijkomend voordeel kan nog zijn dat je minder hoeft te eten bij de lunch of het avondeten.
Ademhalen
Wat natuurlijk ook voor de hand ligt: beweeg minstens elk uur even, haal goed en diep door je buik adem en probeer elke dag een half uur wat intensiever te bewegen. Zo blijft je systeem goed functioneren en draagt je bloedsomloop de warmte goed door je lijf. Met name ook dat ademhalen is voor mij altijd wel een dingetje. Zelfs tijdens het typen van deze blog, merk ik dat ik geregeld met aangespannen buik zit en oppervlakkig ademhaal. Dan probeer ik gelijk weer dieper te gaan ademen, maar dat moet eigenlijk structureler.
‘warm’ voedsel
Misschien nog een gekke tip: eet warm. En bedoel ik niet de temperatuur (helpt ook, daar niet van), maar ‘warme’ ingrediënten, zoals gember, peper en ui. Lekkere curry’s en ander comfort food uit Azië is dan een eind in de goeie richting. Ik merk aan mezelf dat ik daar best blij van word en met name pepers echt goed kan waarderen.
Luchtvochtigheid goed houden
Wat ik me nog net op tijd bedacht, is dat het ook belangrijk is om je huis op een goede vochtigheidsgraad te houden. Te vochtig is uiteraard niet goed voor schimmels en dergelijke, maar te droog veroorzaakt behalve klachten in je luchtwegen ook nog iets anders. Vocht geleidt namelijk beter, en je gevoel van warmte wordt dus beter als de lucht in huis vochtig genoeg is. Ik heb daarom (niet alleen daarom) een luchtbevochtiger en hygrometer (om te meten hoe vochtig het is) en als de luchtvochtigheid onder de 40 komt, zet ik hem aan. Zeker in de winter als je de ramen ook nog eens dicht houdt, kan dat best nodig zijn!
Eigenlijk is de lijst met tips om het altijd lekker warm te hebben, best eindeloos. Ik vind het zelf vooral in de zomer moeilijk om het warm te krijgen als het dan nog nét geen 25 graden is. Daarboven vind ik alles geweldig en voelt het heerlijk, maar tussen de 18 en 25 graden heb ik altijd moeite om het warm te krijgen en warm te blijven. In de winter is het namelijk minder gek als je in vesten loopt ;-). Toch doe ik het nu in de zomer ook maar. Liever voor gek dan altijd koud.
Heb jij nog toptips om in alle omstandigheden lekker warm te voelen? Misschien wel koud douchen of ijsbaden nemen? Of wekelijks naar de sauna? (vind ik ook best lekker). Ik hoor ze graag!