Nee, je content mag niet gratis op mijn site
Inmiddels ben ik al een paar dagen bezig met nadenken over advertising, linkbuiling, advertorials en what not. Komt, als je bezig bent met een nieuwe site ga je wel nadenken over het business model. Geen vereiste in mijn geval, omdat ik er niet afhankelijk van ben, maar toch, mijn geld is niet eindeloos en een server, domeinnaam en hosting kosten ook geld. Ik liep tegen wat morele issues aan, die ik maar even in een blog probeer te vatten nu.
Een verhaal voor adverteerders en PR-/mediabureaus. Volgende keer een verhaaltje hierover voor de consument.
Even over passie. En over bloggen. Ikzelf, en andere bloggers die het al jaren doen, bloggen uit passie. Er zijn weinig bloggers die bloggen voor het grote geld. Of voor gratis producten, of voor korting op het één of ander. Natuurlijk is dat leuk meegenomen soms, maar de échte bloggers blijven ook bloggen als ze dat allemaal niet krijgen. Die vinden het leuk om iets te schrijven waar hun hart ligt. En echt, uitzonderingen zijn er altijd, ik ken de blogosphere inmiddels goed genoeg om te weten dat er genoeg bloggers zijn die het doen voor de gratis spulletjes etc. Maar de meesten doen het omdat ze passie hebben.

En dan krijg je dus een aantal keren per maand (en ik overdrijf niet) een mailtje met ongeveer de volgende strekking:
Wij hebben een klant, en die heeft een artikel geschreven over iets wat helemaal bij jouw blog zou passen. Vind je het leuk om te plaatsen?
De eerste keer dat ik zo’n vraag kreeg had ik geen flauw idee wat ik ermee moest. Ik geloof dat ik terugstuurde: “en wat wil je dat ik doe, de klantnaam eronder, of mijn naam? In het laatste geval vind ik dat niet zo eerlijk want ik heb het niet geschreven, das niet authentiek, en in het eerste geval is het gewoon reclame en ik voel me er niet lekker bij om dat zomaar te plaatsen.”
Flinke poos geleden zoals je snapt. Maar inmiddels krijg ik dat soort vragen nog steeds. En mijn antwoord is altijd: “ik heb een advertorialpositie op mijn blog, voor X-bedrag kun je dit artikel plaatsen, en dan blijven ook de links die erin staan behouden.” Laten we zeggen dat 9 van de 10 keer de interesse dan wel weg is. Soms krijg ik de vraag of ik dan niet toch het artikel wil bewerken en daarna plaatsen onder eigen naam. NEE!
Waardevol vehicel
Weet je wat het is? Als jij, pr-bureau of adverteerder, er zo van overtuigd bent dat jouw content interessant is voor mijn lezer, dan durf je dat best onder je eigen naam te posten op mijn site. En daar kun je dan best centjes voor over hebben. Ik mag ook niet gratis gebruikmaken van de trein om van A naar B te komen. Zie mijn blog maar als de trein dan. En als jij heeeeel graag van A naar B wilt, of erg veel haast hebt, dan zou je de trein nog liever kopen en zelf rijden dan dat je er niet komt. En je wilt dat het snel gaat, het spoor niet overal opgebroken is, de service goed is, de conducteur aardig, de machinist vaardig en de stations goed onderhouden en graag ook wel een wc in de trein. Tis maar net of je mijn blog ziet als waardevol vehikel of niet en blijkbaar zie je dat dus niet zo op het moment dat ik je een kaartje wil verkopen.
The easy way out
Natuurlijk, ik snap heel goed dat het voor jou nog waardevoller is als ik of mijn bloggers over je merk of producten schrijven in plaats van dat je het zelf doet. De lezer vertrouwt op ons als baken in de storm van informatie, wil onze mening weten. Die mening geven we graag, ongevraagd zelfs en we steken er tijd in om die te onderbouwen. We kopen soms je product in de winkel om erover te schrijven, we lezen het halve internet om meer over je merk te weten te komen, we investeren een boel in onze mening over jou! En dan kom jij vragen of we zomaar even een artikeltje plaatsen over jou, met drie linkjes erin naar je website. Als het zo simpel was hadden we toch wel vanaf het begin alle merken om artikelen gevraagd en net gedaan alsof we het zelf hebben bedacht? Of gingen we persberichten kopiëren en plakken. Met alle geweldige fantastische baanbrekende tijdbesparende innovatieve effectieve adjectieven er gewoon nog in. Wie weet gelooft de lezer wel gewoon dat wij dat hebben geschreven! Bespaart ons dat even tijd.
Oprecht
Wij hebben als bloggers absoluut geen gebrek aan goede content. Die maken we zelf, zoeken we zelf op, daar zijn we goed in want we zijn geïnteresseerd en we proberen alles te onderbouwen en we zijn eerlijk. Als jouw content zo tof is, kun je het ook op een eigen platform zetten, dan weten we het absoluut te vinden! Google is our biggest friend <3. En dan schrijven we over je. Linken we zelfs zomaar vanzelf naar je site! Of lanceer een onwijs tof product of gave dienst. Dat merken we, horen we en daar schrijven we dan ook over. En weet je wat, doen we er om coulant te zijn ook een linkje naar je site bij. Wellicht levert dat niet de 100 miljoen bezoekers op die je wilt, maar wel 100 die oprecht in je verhaal, merk of product geïnteresseerd zijn.
Marketing kost centjes
Weet je wat? Beloon onze passie en de tijd die we steken in het schrijven over toffe producten, merken en initiatieven gewoon. Als je daar per se bij wilt horen moet je er wat voor over hebben. Als ik een site heb met reviews over beautyproducten en tips over make-up plaats, dan zijn er veel lezers die heus in jouw verhaal geïnteresseerd zijn als je een beautymerk bent, mits je uiteraard een verhaal hebt. Lezers vinden het niet erg om iets te lezen van een merk. Om tips te krijgen over hoe je het product van het merk aanbrengt bijvoorbeeld. Dat wordt gezien als investering vanuit het merk in de consument. “Wij helpen je graag” is dan wat overkomt. En het blog faciliteert alleen maar. Wel zo authentiek, van beide kanten. En om er even wat marketingbuzzwords in te gooien: thought leadership, engagement, interactie, dat kost centjes. Of je nou zelf een blog moet bouwen en copywriters in moet huren of je personeel moet leren blogs tikken of je betaalt voor een positie op een tof blog met jouw eigen verhaal met jezelf als afzender, voor niks gaat de zon op.
Niet om geld, om de waarde!
Ik weet bijna zeker dat ik nu de vraag ga krijgen: “waar maak je je druk om, je doet dit toch niet voor het geld?” Nee, maar dat wil niet zeggen dat ik mijn passie, en zeker ook die van mijn bloggers, niks waard vind. Die is namelijk een heleboel waard. Jouw tijd is ook waardevol toch? Nou, die van ons ook. En wij steken hier tijd in, zoveel als we kunnen. Dat is óók wat waard. Kortom, het gaat niet om geld. Het gaat om waarde. We creëren voor de lezer waarde door onze mening te geven, ze te informeren, amuseren enzovoorts en voor jou als merk door een context te maken waarin jij je verhaalt kunt doen. En soms creëren we waarde door een keer uit onszelf positief over je te schrijven. In alle gevallen heeft de lezer er wat aan (anders had dit blog geen bezoekers). Ik zeg: win-win-win (#bingo!).
Edit: verder hou ik best van PR-bureaus hoor, ik heb met veel een goede relatie, hopelijk hierna nog steeds…dit is om even een punt te maken over iets waar ik en andere bloggers met mij zich vaak aan ergeren.
Gelijk heb je. Tenzij er melding wordt gemaakt van compensatie reageer ik niet eens op dat soort berichten. Zou het graag doen zoals Ken White bij Popehat, maar dat zal moeten wachten tot ik een eigen toko heb 🙂
http://www.popehat.com/?s=pony
Goed artikel Annelies. 100% herkenbaar. Knap dat je dit statement durft te maken.
Haha, herkenbaar.
Soms nemen ze niet eens de moeite om je met je naam aan te spreken:
Beste L.S.
Geachte eigenaar van stramark.nl,
We hebben uw website gelezen en worden helemaal blij van de manier waarop die is geschreven 😉
Leuk om te lezen, wij benaderen dit vaak vanuit de andere kant voor onze portals. (Dus dat wij proberen zaken te doen met sites zoals deze) Echter proberen wij altijd echt meerwaarde te brengen in zo’n onderzoek / artikel, veelal via de enorme data van onze sites.
Vragen aan een blogster of zij het onder haar naam wil zetten en dan niet in een Advertorial is onethisch. Dat moet je niet willen.. In mijn ogen moet je samen naar een leuk artikel toewerken en ook door iets terug te geven door het artikel bijvoorbeeld dubbel te plaatsen of iets dergelijks. (mist het natuurlijk interessant is voor beide partijen.)
leuk onderwerp in ieder geval =)
Mooi geschreven.
Daarnaast moet je ook als blogger je verantwoordelijkheid opnemen. Een blog vol gesponsorde content is ook niet echt waardevol meer. Dus genoeg neen durven zeggen om de kwaliteit en eigen content versus gesponsorde content hoog te houden.
Dank!
Uiteraard is dat ook zo. Ook al betaalt een partij wél dik, als het niet minimaal voor 70% bij de website past dan komt het er niet op. Dan zijn er vast andere, relevantere websites blij te maken met het geld en de content.
Ik zit als eigenaar van een beautywebshop aan de andere kant van het spectrum.
Ik ben het vooraleerst helemaal met je eens, al kan ik begrijpen dat bedrijven zonder veel kennis (of goede bureau’s), het bos door de bomen niet meer zien. Ze worden continu overspoeld door aanvragen van minder kwalitatieve of startende bloggers voor gratis producten. En dat creëert natuurlijk een bepaald beeld op de ‘normale’ manier van samenwerken.
Een voorbeeld uit mijn inbox: “hi, i am youtuber. Can I have free product to talk about your website?”. Dit heeft natuurlijk impact op de verwachtingen waarmee bedrijven daarna zelf naar bloggers toestappen.
Groot gelijk en goed verhaal Annelies. Ik denk dat je als blogger boven de rest uit kunt steken door authentiek te zijn en te staan voor wat je schrijft.
@Ilse Kan ik me ook helemaal voorstellen. Zeker in een vrij competetieve markt als de beautyblogs. Je kunt als blogger die producten ook niet terugsturen, anders was het een ander verhaal geweest. Maar het is een continu dilemma, en webshops zijn een lastig verhaal, ik kan ze alleen non-exclusief noemen onder een productreview eigenlijk of de shop moet echt zoiets exclusiefs aanbieden dat ik er vanzelf graag een stukje aan wijd.
Interessant artikel en ook voor mij als tech-journo (en ex-communicatie/pr-man) herkenbaar! Er is mij al vaak genoeg een artikel of onderzoek aangeboden met de vraag of ik deze wilde herschrijven en publiceren onder mijn eigen naam. Als je vervolgens verwijst naar de advertorial-mogelijkheden, dan is de interesse gauw weg.
Overigens ben ik benieuwd wat jouw mening is t.o.v. samenwerken met andere sites en blogs. Namens mijn opdrachtgever doe ik vaak aan co-creatie met blogs die we niet rekenen tot onze directe concurrenten. Zie het als het uitbreiden van je doelgroep en het bereiken van een nieuw en ander publiek (dat misschien ook interesse in jouw onderwerpen/artikelen heeft). Is dat dan ook not done? Of is daar ook een vergoeding op zijn plek?
Hoi Gijs,
Precies dat inderdaad, advertorials zijn dan meteen zo zwaar ofzo. Raar gedrag altijd. Komt denk ik ook door alle bloggers die voor de fame and glory wel gratis zulke dingen plaatsen.
Samenwerken met andere sites en blogs sta ik altijd voor open, zolang de verhouding ernaar is en het niet in de weg van Google zit qua contentuitwisseling.
Maar goed, het blijft een spagaat. Wanneer moet een samenwerking, ook met een merk dat interessante content levert, betaald worden? Wellicht moet vanzelf ontstaan. Maar ik denk dat tegenwoordig de meeste bureaus en adverteerders een beetje verwend zijn geworden. Maar dat is mijn niet-objectieve blik van deze kant van de tafel.
Ik heb hier gelukkig nog geen last van gehad, maar ik accepteer wel gewoon gratis producten met als doel om ze te reviewen. Alleen ik laat mijn review niet beïnvloeden door een merk, want laatste had ik ook een gratis product gekregen en helaas bleek het product slecht te werken.
Hoe autieker hoe beter.Ik denk dat je als blogger boven de rest uit kunt steken door authentiek te zijn en te staan voor wat je schrijft.
Je slaat de spijker op zijn kop en ik heb het dan ook met veel herkenning gelezen. Het is jammer dat veel van deze aanbieders ook niet eens de moeite nemen om je een reactie te geven als je ze wijst op de mogelijkheden voor een advertorial. Aan de andere kant zijn er gelukkig ook PR bureau’s en andere die simpelweg wel weten hoe het werkt.
Hear, hear, heel erg mee eens. Overal worden tips voor bloggers gegeven á la “Als je een bedrijf een pitch stuurt, zorg er dan voor dat je je huiswerk gedaan hebt, dat je kunt aantonen waarom het voor het bedrjif interessant zou zijn, etc.” Voor marketeers geldt dat kennelijk niet… Als ik een euro zou krijgen voor elke mail die begint met “Beste blogger” / die mij een voor mijn blog volslagen irrelevant artikel wil aansmeren / wil dat ik voor de gratis werk, dan zou het toch nog wat worden met mijn geldboom….