Meer bezoekers op je website – deel 2
Na de discussie op mijn blogpost over Meer bezoekers op je website – deel 1, tijd voor een nieuw deel, namelijk het deel over content. Zoals bekend: content is koning en het is dus niet onbelangrijk om veel tekst, foto’s, video’s en wat al niet meer op je website te hebben. Hiervoor gelden wat optimalisatie voor zoekmachines betreft echter wel wat regels. En die wil ik jullie niet onthouden, dus vandaar: hoe je meer bezoekers op je website krijgt met content
Een kleine basisregel: schrijf voor elke pagina ongeveer drie alinea’s tekst. Zo hou je de verhouding tussen tekst en code een beetje in het voordeel van de tekst. Das handig voor Google om te bepalen waar je site over gaat.
Schrijf voor je doelgroep
It goes without saying wellicht, maar onthou dat je voor een doelgroep schrijft, die wellicht niet bekend is met jargon. Vaak genoeg kom ik berichten tegen die qua woordgebruik zo ingewikkeld zijn dat ik er onnodig lang over doe om de essentie van het verhaal te begrijpen. Kun je echt niet om een moeilijk woord heen, zorg dan voor een verklarende woordenlijst of los het op met een titel-attribuut in een <span> en wat CSS.
Geef structuur aan je tekst
Een tekst leest het best als deze is opgedeeld in hapklare stukken. Gebruik daarom koppen en tussenkoppen en maak niet te lange alinea’s. Maak woorden die speciaal zijn, zoals woorden uit het Engels schuingedrukt en maak erg belangrijke woorden vet. Overdrijf dit niet, want het moet wel leesbaar blijven. Gebruik voor de titel van de pagina een H1-element, die overigens maar 1 keer voor mag komen per pagina. Maak ook gebruik van de keywords voor die pagina in je koppen.
Hou ook rekening met verschillende personen in je doelgroep. De ene persoon wil graag alleen de eerste alinea lezen en daarna door naar andere informatie, de ander wil graag details en weer een ander slaat alles over en gaat direct naar de laatste alinea om te kijken waar het product gekocht kan worden en hoe duur het is. Daarom is het goed om in de eerste alinea eerst de standaard wie, wat, waar, waarom en hoe vragen te beantwoorden en in de laatste alinea een korte samenvatting te geven.
Voeg extra’s toe aan je tekst
Vergeet niet om in je tekst links te plaatsen naar andere pagina’s, of links naar andere interessante websites. Dit is een leuke service naar je bezoekers toe. Daarnaast kun je om de hoeveelheid tekst te onderbreken af en toe een afbeelding plaatsen, mits deze daadwerkelijk iets toevoegt. Vergeet niet dan een goede alt-tekst te geven aan deze afbeelding. Als je een video plaatst, zet er dan een samenvatting van de video bij in tekst. Dan weet Google ook wat er op de video staat.
Meta-tags enzo
Oja, tot slot: op elke pagina hoort een unieke titel en meta-description. Deze moeten iets zeggen over de inhoud van de pagina, gefocust op de keywords voor die pagina. Hou ze leesbaar, want zoekerts in Google zien deze dus terug in de resultaten en beslissen aan de hand hiervan of ze gaan klikken. Een kleine call-to-action mag wel, maar overdrijf niet. En hou ze up-to-date. Niets zo vervelend als een aanbieding spotten die allang voorbij is.
Voila, dit was weer een gratis cursus zoekmachine-optimalisatie voor dummies, dit keer over content. Remember: je schrijft nooit voor jezelf! Vraag in geval van twijfel altijd je buurman om zijn mening.
Leuk artikel. Helder uitgelegd! Benieuwd of je dit keer weer zo’n discussie krijgt zoals bij deel 1 :-).
Hoi Annelies,
Ben net begonnen te bloggen, dit is prima info. Thx!
Klopt allemaal, maar je vergeet een van de belangrijkste trucs, nl. Zoveel mogelijk links van jezelf op andere sites en pagina’s laten plaatsen. Dat is de nr 1 methode om hoog en bovenaan te staan, naast natuurlijk nr 2 elke dag updaten en rss en feed te updaten etc.