Meer bezoekers op je website – deel 1
Zelfs met alle artikelen op het web over zoekmachine-optimalisatie blijkt het voor velen toch nog steeds een vraag hoe ze nou meer bezoekers naar hun website moeten trekken. In een korte serie zal ik daarom wat tips van de hand doen, niet te uitgebreid, maar gewoon voor degenen die wel wat basiskennis hebben qua HTML en CSS. Als je daarna nog meer wilt weten, dan is je vraag natuurlijk welkom in de comments of in de mail. In dit deel: zorgen dat je website technisch goed op orde is. De techniek, dus eigenlijk wat er in de broncode komt te staan, is eigenlijk een onderdeel waarin veel obstakels kunnen ontstaan voor een goede vindbaarheid. En die vindbaarheid is wel belangrijk, want hoe moet je doelgroep anders weten dat jouw website bestaat? Vandaar. Let je even op? Komt ie
Techniek
Over het algemeen helpt het om een goed content management systeem achter de website te hebben, dat ook mogelijkheden biedt om zoekmachine-optimalisatie goed uit te voeren. WordPress is één van die systemen, maar er zijn genoeg andere systemen die dit ook goed doen. Als er geen goed content management systeem achter zit, moeten een aantal zaken handmatig aangepast worden. We gaan er nu even vanuit dat dit inderdaad het geval is.
Javascript en CSS
Zoekmachines willen zo snel mogelijke een pagina kunnen indexeren. Om snel duidelijk te hebben waar de pagina over gaat kijken ze daarom of ze keywords kunnen vinden en tekst eromheen. Een grote hoeveelheid code kan daarbij in de weg zitten. Zorg er daarom voor dat alle stijlinformatie en andere code in externe bestanden wordt geplaatst. Dit zorgt bovendien voor een kortere laadtijd van de website.
HTML opschonen
Behalve dat soms ook de HTML gebruikt wordt om de opmaak er hard in te coderen (verwijder dat soort dingen dus ook en maak daar CSS van), is ook de opbouw van de HTML vaak niet optimaal. Als de website voor een groot deel uit tabellen bestaat zorgt dit voor veel extra broncode ten opzichte van de alternatieven. Een goed opbouw bestaat uit <div> blokken, die met CSS opgemaakt en geplaatst kunnen worden. Tabellen worden van oorsprong alleen gebruikt om data in weer te geven, cijfers en aantallen bijvoorbeeld. Zoekmachines houden ervan als een website volgens de huidige webstandaarden is vormgegeven, omdat dit het zoeken naar content gemakkelijker maakt. Verwijder dus de tabellen en vervang ze door <div>.
Menu structuur
Alle menu’s op een website moeten idealiter met behulp van een ongeordende lijst gemaakt worden. Zo’n lijst geeft namelijk prima de structuur weer van een menu. Voor menselijke bezoekers van een website is al het moeilijk genoeg om een duidelijk menu te maken, laat staan voor zoekmachine robots. Die hebben toch iets meer aanwijzingen nodig om te ontdekken welke pagina belangrijker is dan een andere en hoe diep deze in de website ligt. Tevens kun je met een ongeordende lijst pagina’s groeperen, wat het voor zoekmachines duidelijker maakt welke onderwerpen aan elkaar gerelateerd zijn. Het wordt dan wat gemakkelijker om een zoekende persoon een goede pagina voor te schotelen.
Het is belangrijk om tevens een visueel duidelijk menu te hebben. Maak een duidelijk scheiding in je menu tussen verkooppagina’s en hulppagina’s. Begin altijd met linksboven (rechts kan natuurlijk ook, als je volledige menu aan die kant is geplaatst) een link te plaatsen naar “home” en niet naar “welkom”. Dit is voor velen niet zo duidelijk als ze terug willen naar de homepage. Plaats daaronder de links naar bijvoorbeeld categorieën of andere belangrijke pagina’s. Vervolgens plaats je de links naar minder belangrijke pagina’s. Daaronder volgen dan zaken als betaling en verzending, contact, leveringsvoorwaarden, links, forum, garantie etc. Scheid deze typen links ook goed van elkaar zodat een bezoeker ziet wat het onderscheid is tussen de verschillende links.
URL structuur
Het is belangrijk om een goede url-structuur te hebben. Een goede url-structuur geeft ook de volgorde van pagina’s aan en dus de belangrijkheid ervan. Het is belangrijk om zo duidelijk mogelijke url’s te hebben, niet alleen voor zoekmachines, maar ook voor menselijke bezoekers. Die kijken immers óók naar een url voordat ze op een zoekresultaat klikken. Een url met veel cijfers en vreemde tekens ziet er niet erg betrouwbaar uit en de vraag zal dan snel rijzen of men wel op de beoogde pagina zal uitkomen. Een website moet je eigenlijk hetzelfde zien als een goed boek. De index moet kloppen met hoe de hoofdstukken genoemd zijn en met de paginanummering. Klopt er iets niet, dan zul je snel geneigd een geluid van frustratie te laten horen en als het echt ernstig wordt dan leg je misschien het boek wel weg.
Nou zijn er ongetwijfeld nog wel een aantal kleine tips, maar de basis qua techniek begint hiermee. Het kunnen soms wat onbelangrijke dingen lijken, maar alle beetje tellen in dit geval mee. En bedenk ook dat laadtijd ook om andere redenen belangrijk kan zijn. Bedenk maar eens hoe 1 miljoen bezoekers je servers en snelheid kunnen beïnvloeden. Dan wil je wel dat er zo min mogelijk dataverkeer over de lijn heen gaat. Maar de crux is eigenlijk gewoon: hou rekening met semantiek; het moet er netjes uitzien. Dat wil je tenslotte zelf ook als je op een website komt en je gaat er iets kopen of een mening vormen. En wees niet te bang om experts om een mening te vragen, die zijn er in verschillende vormen en maten: de grote bureaus, maar ook je klant (tenslotte weet die heel goed wat ie wil vinden op je website en ook hoe die jou in eerste instantie gevonden heeft)of je buurman (want die wil in de toekomst misschien je website goed kunnen vinden.
Volgende keer meer over content, als je al op de zaak vooruit wilt lopen, kun je daar nu al vragen over stellen.
Poeh. Heavy shit. Gaat mijn computerkennis te boven, vrees ik.
Interessant artikel! Gaat iets dieper dan het gemiddelde artikel over seo, keep on writing!
@karel thanks! Ga ik ook doen, en dan te bedenken dat het echt nog veeeeel dieper kan ;-).
@Anneliesje. Duidelijk artikel over de technische kant van de SEO zaak. Toevallig had ik het er gisteren nog met iemand over, of het werken met een cms de vindbaarheid verbetert. Naar mijn idee hoeft dat niet het geval te zijn, mits je je aan de punten houdt bij het bouwen van de site zoals je hier beschrijft. Is dat ook jouw conclusie?
@plien sommige CMS’en veranderen de HTML dusdanig dat er veel crappy code in komt te staan. Diezelfde CMS’en bieden vaak ook weinig opties om zelf zaken als titels en descriptions aan te passen. Het verdient dus wel de voorkeur om een CMS te gebruiken dat veel opties biedt om zelf aanpassingen te doen. Maar inderdaad, je HOEFT geen CMS te gebruiken, mijn eigen website is ook gewoon gebouwd met text-editors, en die is prima vindbaar. De basis is gewoon dat je je inderdaad houdt aan de regels voor het bouwen van de website en de regels voor optimalisatie. Maar zoals gezegd, als je wel een CMS wilt gebruiken, dan bij voorkeur eentje die daar ook rekening mee houdt.
Dit is inderdaad een mooie starter voor de technische kant van SEO. Een mooie toevoeging aan dit verhaal vind ik dit artikel waarin een SEO specialist Bill Gates gratis advies geeft voor zijn blog. Dat advies is namelijk voor iedereen bruikbaar.
[url=http://searchengineland.com/some-seo-advice-for-bill-gates-34303]http://searchengineland.com/some-seo-advice-for-bill-gates-34303[/url]
Ben benieuwd naar je volgende deel.
dat is de technische kant. maar d
@karin het gaat hier om websites, niet zozeer blogs. Het spreekt voor zich dat je wel iets te melden moet hebben anders hoef je ook geen website te maken natuurlijk. Lees anders eerst eens meer over SEO her en der.
Edit: mensen komen op je blog voor wat je te zeggen hebt, en lang niet altijd voor wie je bent of verder in huis hebt. Daarvoor komen ze op je twitter of linkedin (wel handig als je dat ergens op je blog vermeldt, daar niet van). Het klinkt mij in de oren dat je denkt dat SEO niets met creativiteit of persoonlijkheid te maken heeft en dat bestrijd ik.
@Annelies: een website is een dood visitekaartje zeg ik altijd.
"en lang niet altijd voor wie je bent of verder in huis hebt."
persoonlijke verhalen is wat een blog moet zijn. alleen naar een persoonlijk verhaal zullen we echt luisteren, krijgen we gevoel bij de persoon en het verhaal dat verteld wordt. zonder persoonlijk, zonder gevoel, geen blog. dan is het kil.
trouwens ook DE manier om bezoek te genereren. content is king. en dat in een jasje van logische navigatie (usability) geoptimaliseerd voor de hoogste Google Ranking.
de focus moet zijn content, geschreven vanuit een persoonlijk verhaal. waarom werkt dit of dat? dat uitleggen vanuit je eigen persoon is belangrijk. door schade en schande wijsgeworden, dat trekt bezoek. levenslessen voor iedereen.
@marco het spijt me zeer hoor, maar ik hoef toch niet alle details van alles te weten? Het gaat erom dat ik vertrouwen heb ik datgene wat iemand mij zegt (SEO in dit geval) en dat hoeft echt niet per se door allerlei blaat waaruit blijkt dat iemand wel uren en uren gezocht heeft naar iets en 5 minuten blaat verder hoor je de oplossing pas. Soms zijn mensen gewoon op zoek naar iets snels en simpels. En hoe belangrijk vind jij het wie ik ben en wat ik te zeggen heb? De dingen die je zegt in je reactie zeggen ook dat je mij niet kent, en blijkbaar maakt dat voor de conversatie niets uit. Mensen vinden het juist prettig dat ik alle bullshit gewoon oversla en to the point dingen opschrijft, zonder allerlei gelul over levenslessen, schade en schande etc. Daar zijn ze wat dit soort onderwerpen betreft helemaal niet naar op zoek, ze willen een oplossing/advies, niets meer, niets minder. Anders was ik wel psycholoog geworden of had ik mensen daarnaar doorverwezen.
Los daarvan heb je gelijk dat content king is en dat usability belangrijk is, maar ook dat hangt ontzettend van je doelgroep af. En ik kan je vertellen dat ik dat allemaal weet uit persoonlijke en professionele ervaring, maar ik neem aan dat je dat gewoon op mijn lieve oogjes aanneemt.
En zie je hier nou enorm veel persoonlijk verhaal trouwens? (waarbij "nee" dus automatisch "slecht" betekent, wat ik dan enorm kan weerleggen).
@Annelies: SEO is natuurlijk belangrijk, maar is alleen een link naar content en als die prut is komen ze nooit terug.
@marco duh, content is de tweede peiler van SEO. Vanzelfsprekend moet content ergens over gaan, maar content is niet hetzelfde als verhalen of puur tekst. Content is informatie, afbeeldingen, video, audio, rss etc. Je kunt het zo persoonlijk maken als je wilt, maar daar heeft dus ook niet iedere bezoeker wat aan. Daarom bestaan er in de usability persona’s.
@ karin en marco
Ik zie waar jullie gaan met jullie vragen. Ik zou zeggen wacht even af op de vervolg delen van dit artikel, dan zullen dingen die jullie op dit moment niet begrijpen of inzien wel begrijpen/inzien.
@karin mooie website btw
@annelies mooi geschreven
@Annelies: op en blog vertel je een verhaal. Dat kan een lijstje tips zijn, een foto, een video, een stuk muziek. Hoe je dat verhaal vertelt is soms nog belangrijker dan het verhaal zelf. Want wat je met het verhaal wilt bereiken is waar het uiteindelijk om gaat. Daarom gaat het niet puur om feiten in lijstjes zetten, maar dat op een goeie manier presenteren zodat de lezer gaan begrijpen waarom jij tot dat lijstje bent gekomen en wat zij/hij daarmee kan doen. Hoe persoonlijker je dat verhaal mooi kunt vertellen, hoe beter. Als jij die foto maakt is het soms ook beter dan een foto van anderen gebruiken. Hoeft niet altijd, maar is vaak beter. Persoonlijker. Ik wil geen lijstje ik wil weten waarom jij dat lijstje zo belangrijk vindt.
Zo kan ik een persoonlijke verhaal vertellen over Page Ranking. Een adverteerder ging mij ipv 1600 euro ineens maar 340 euro betalen. En een ander ging mij 20 euro pm betalen voor een footer waarvan ik niet begreep waarom ik
@Navin: dank!
@marco pagerank stelt niet zoveel meer voor, ook zoiets. Leuk om te weten, maar het zegt vrij weinig, Google heeft het niet voor niks uit de webmaster tools gehaald. Larry Page zegt zelf dat men er teveel waarde aan hecht, en dat is ook zo. Natuurlijk kan ik daar een keer blogje over schrijven, maar laat ik eerst eens deze serie een keer afmaken.
Page Rank stelt niets voor? Dat is hetgeen waar je op wordt afgerekend bij een adverteerder. En er zijn veel bedrijven die graag een ad willen bij een site met een hogere ranking. Daar heb ik ervaring mee. Na het winnen van de Dutch Bloggies 2007 kreeg ik een adverteerder en op een paar andere sites er nog een paar bij, daar heb ik veel van geleerd, met name hoe dat werkt met Page Ranking. Recentelijk nog. Ik kreeg 20 euro per maand voor een banner onderin die verwezen naar credit-management sites. Die zagen er niet uit, heel lelijk en bagger content. Iemand vertelde mij toen dat zij op die manier een hogere pageranking wilden verkrijgen. Het kwartje was gevallen. Ik ben het met je eens dat ook dit zal veranderen, maar de adverteerders waar ik mee te maken heb betalen alleen maar op basis van pagerank.
@marco dat is dan hun fout en dan hebben ze geen verstand van zaken. PageRank is alleen een waardecijfer voor je eigen website wat zegt dat de combinatie van bezoekers, relevantie, links en gemiddelde score bij zoekwoorden goed is. Inmiddels krijg je door betaalde advertentie allang geen hogere pagerank meer, sterker nog, als google erachter komt dat je PageRank "doorverkoopt" krijg jij een block als je niet uitkijkt en de adverteerder een penalty. PageRank verbetert alleen door waardevolle links te plaatsen, onbetaald. Advertenties horen er alleen te zijn om meer producten te verkopen, of de kans daarop te vergroten door meer bezoekers te trekken naar een website. Als jij veel verkeer hebt, is de kans natuurlijk groot dat ze een keer op een advertentie klikken en daar zouden ze voor moeten betalen. Niet voor PageRank, zoek zelf maar eens Google of op grote searchengine weblogs.
@Annelies: waarop word je volgens jou afgerekend dan? Aantal kliks naar buiten? Dat was ooit zo, maar daar is Page Ranking voor in de plaats gekomen. Ik ken een paar grote jongens in NL en die hebben het nog steeds over Page Ranking, liefst per keyword gerelateerd. Op fora word er ook een hoop onzin geroepen, vandaar: persoonlijk. Eigen ervaring.
@marco je wordt meestal afgerekend op kliks, prestatie. Je kunt toch niet meten of je daadwerkelijk PageRank doorgeeft? Ik vraag me uberhaupt af of we t nou hetzelfde hebben. Je hebt Google SERP ranking en PageRank, dat zijn twee verschillende dingen. Als ik goed zou scoren op het woord "bedrijfsuitje" dan zou ik ook wel mensen weten die graag adverteren op mijn website ja, maar dat heeft niks met mijn PageRank te maken. En dan nog wil de adverteerder dat er op de advertentie wordt geklikt, dus ze gaan wel vragen naar mijn bezoekersstatistieken en elke maand gaan ze me vertellen hoeveel kliks er zijn geweest vanaf mijn website. En de adverteerder gaat niet zelf hoger scoren op het woord "bedrijfsuitje", omdat het om betaalde advertenties gaat, en die moet je volgens de Google richtlijnen onder een aparte kop "ads" of iets soortgelijks plaatsen, om te voorkomen dat je geblockt wordt.
@Annelies: Met o.a. http://www.ciao-shopping.nl heb ik te maken gehad, die betalen op basis van Page Ranking en veel minder op basis van kliks, dat is een tweede afgeleide en in veel mindere mate belangrijk. Zij zijn groot en adverteren op heel veel sites. Puur op Page Rank. Die van jou staat nu op 3 en die van mij, Melodiefabriek.nl, op 4. Ik lever dus meer geld op omdat ik bij Google hoger ge
@marco nogmaals: PageRank heeft weinig tot niks met goede/hoge indexatie te maken. Als men wist waar het wel om ging hadden we weer een toffe hype te pakken, terwijl Google juist van dat PageRankgedoe af wil. Ik kan los van mijn PageRank hoger scoren op een bepaald woord dan een website met een hogere PageRank. Het feit dat Ciao een grote speler is wil niet zeggen dat ze meteen verstand hebben van SEO en PageRank valt daaronder en bovendien zie je zelf hoe ze mensen naaien door op die manier te betalen voor iets wat geen enkele website zelf onder controle heeft. PageRank kun je tegenwoordig bijna niet meer bewust beinvloeden, dus Google kan ineens alles op 0 zetten en dan wat? Betalen ze niet meer? Zou stom zijn.
@Annelies: We worden het niet eens. Page Rank is door Google uitgevonden om de belangrijkheid van een pagina mee aan te geven, zij hanteren dat zelf ook. Het is nog steeds voor adverteerders heel belangrijk en valt niet te ontkennen. Dat heb ik ervaren zo. En heeft mij geld gekost. En heb ik van geleerd.
@marco worden we het inderdaad niet eens. En Google hanteert het alleen als indicator en heeft het uit Webmaster Tools gehaald en alle SEO-bureaus vinden het raar dat het nog in de toolbar staat, zelfs afdelingen van Google vinden het raar dat de toolbar-afdeling het erin laat staan, dus het valt wel mee qua hanteren, het telt niet meer voor de normale SERP-ranking op zoekwoorden, dat weet ik wel zeker. En nu wil ik er graag mee ophouden, want dit gaat nergens over zo, je kan blijkbaar mijn expertise op dit gebied niet waarderen, en ik wil niet zo flauw zijn om op jouw gebied (muziek maken) ook enorm te gaan zeuren. Typisch gevalletje van schoenmaker en leest.
ik ga de discussie met je aan, maar dan hoef je niet zo beledigend te gaan doen. over persoonlijk worden gesproken!
mijn vak is muziek en hoe je je als creatief ondernemer online kunt profileren. ik won niet voor niets een Dutch Bloggie.
@marco het was meer een waarschuwing dat ik geen zin heb om mijn vakgebied tot en met te gaan verdedigen en ik lees in onderstaande posts meer dan eens tussen de regels dat ik niet serieus genomen word. Ik zeg alleen dat ik ook niet tegen jou zeur over de manier waarop je muziek maakt en dat je dus best wat kunt intomen wat discussie voeren betreft. Je geeft geen haarbreed toe terwijl ik op dit gebied gewoon expert ben en mezelf als dusdanig ook verkoop. Vandaar de aanmatiging. Dat is verder niet persoonlijk bedoeld, maar een aanmerking op je gedrag. Ik waardeer heus je mening en hoe jij dingen beleeft, maar dat neemt niet weg dat ik gerust mag zeggen hoe het in elkaar steekt volgens SEO regels en als je dat niet gelooft is dat jouw zaak maar geen reden om bij alles weer een nieuw argument proberen aan te voeren. Neem gewoon aan wat ik zeg, omdat ik weet wat ik zeg. Klaar. Vanaf nu wil ik niks meer lezen over dit onderwerp, tis mijn blog tenslotte.
@raaphorst, dat jij je laat betalen voor iets waarvan je niet eens weet wat het is, waarom ze dat graag willen of wat de waarde er van is, is jouw goed recht.
Een andere partij maakt hier handig gebruik van. Ook al zou die link nog hetzelfde waard zijn (en dat was hij vast na het winnen van zo’n blogding en veel linkjes naar je blog), dan nog is het een slimme zet om bij de ‘onwetende’ mensen te zeggen dat het niets meer waard is aan de hand van een of andere indicatie.
Maar zeg dan niet dat het wel waardevol is, want dat is domweg gewoon niet meer.
@Roy: ik ben niet afgegaan op de mening van Ciao maar op de mening van anderen ten tijden van die onderhandelingen. Ik denk dat het erop neer komt dat de meningen hierover verschillen. De ene zegt dit, en de ander zegt dat. Jullie zeggen dat page rank er niet toe doet, maar ik ken andere SEO en WordPress experts die iets anders beweren.
Dan breng ze hier maar naar toe en laat ze het maar verklaren, want ik geloof er serieus geen snars van, dat er nog iemand met gezond verstand van SEO ook maar iets doet met het PageRank verhaal waar jij het over hebt.
En een wordpress expert, is natuurlijk ook geen SEO expert. Ondanks dat ik er wel paar ken die beide zijn, weet ik zeker dat ze deze mening met mij delen.
hier: zoveel waarde moet je er als SEO aan hechten: [url=http://www.mattcutts.com/blog/more-info-on-pagerank/]http://www.mattcutts.com/blog/more-info-on-pagerank/[/url] verder snap ik het wel, minder geld krijgen is altijd minder cool 😉
Marco, Annelies, Roy, volgens mij praten jullie over verschillende dingen. PR heeft misschien niet veel invloed meer op de positie in de zoekresultaten. Daar weet ik niet genoeg van om er iets zinnigs over te zeggen. Wat echter wel klopt is dat er nog steeds adverteerders zijn die op basis van mijn blog’s PR willen betalen voor links.
Annelies heeft gelijk dat dat erg oppassen is qua penalties, maar het bestaat wel. Het kan zijn dat die adverteerders inmiddels ongelijk hebben (als PR er inderdaad niet meer toe doet), maar mijn ervaring dat een klein blog, met weinig traffic en kliks nog steeds aardig kan verdienen als het een hoger PR heeft. Niet met CPM of CPC banners, maar met text links.
PR maakt dus wel uit bij het verkopen van dat soort links, zelfs als het verder weinig invloed heeft. Zelf denk ik overigens dat Google er baat bij heeft het effect van PR te bagataliseren, juist omdat er misbruik van gemaakt wordt.
Hoewel ik het een stapje te ver vind gaan om PageRank waardeloos te noemen in combinatie met de ranking in de SERP’s, ben ik het er wel mee eens dat een adverteerder die werkt op basis van PageRank het niet echt begrippen heeft. Er zijn heel veel factoren die een veel belangrijkere indicatie geven van de waarde van een advertentie op een website.
Het dalen in Pagerank hoeft bijvoorbeeld helemaal geen effect te hebben op de posities in de zoekresultaten. Het kan ook een wijziging in de Pagerank berekening van Google zijn. Waarom zou jou website dan minder voor een adverteerder? Puur af gaan op PageRank is in ieder geval niet slim.
@Jeroen Maar bij het ontbreken van betere indicatoren is PR misschien wel nog steeds de "minst slechte"? Incoming links blijft een belangrijke facotr bij Google, toch? Ongeacht van hoe er vervolgens mee gerekend wordt voor de ranking?
Hey RoyTanck, In Kenia geloven mensen dat ze door sex met een maagd AIDS kunnen genezen. Is het okay om dat te laten gebeuren? Ik ben ervoor om mensen voor de risico’s te waarschuwen en onzin te stoppen.
Dus het kopen van PR (niet het kopen van links) vind ik dan ook geen slimme zet. Programma’s als TLA baseren inderdaad een deel van de prijs nog op PR. Het oppompen van je PR als SEO strategie is dan ook klinkklare onzin. Het oppompen van PR om je rendement van je site te verhogen zou je ergens valide kunnen noemen, maar gezien het risico van die acties, zou ik liever op zoek naar een andere bron van inkomsten.
@Roy: heel helder antwoord, dank!
@jvaneck en @roytanck : Wat dacht je van andere sites die gewoon goed scoren op dat keyword in Google als graadmeter voor sites waarvan je een link wilt hebben (relevantie).
@RoyTanck Ik denk juist dat PageRank de minst goede indicator is om te kiezen. Het zegt namelijk vrijwel niks over de waarde van een link voor jouw website. Een betere indicator zou inderdaad het voorbeeld van andere Roy zijn.
Mijn antwoord sloeg op Roy Tanck trouwens.
Voor andere Roy wil ik opmerken dat die link naar het PR artikel op 2006 staat, dat vind ik heel oud in Internet termen. Ik denk gewoon dat dit soort idee
@anneliesje Goed basisartikel overigens!
@Roy, ik zeg ook niet dat het slim is, alleen dat het bestaat. Blijkbaar vinden bepaalde adverteerders het nog steeds wel interessant, en ik krijg nog wekelijks mails met aanbiedingen voor paid links. Steeds vaker uit China de laatste tijd trouwens.
Overigens rankt mijn site ook heel goed, dus wellicht is dit ook de reden, en gaan adverteerders ook uit van positie in de SERPs.
@raaphorst je kunt het altijd proberen, maar meestal weten de mensen van de advertising kant helemaal niets van het Search Quality team. (en daar ken ik er ook wat van, en die zeggen daar helemaal niets over, enige kanaal daarover is zo ongeveer de Help en Matt Cutts).
Leeftijd is goed voor zoekmachine ranking en die pagina zal allicht de pagina met de meeste links zijn van je weblog dus in die zin snap ik die ingekochte links ook wel. Ik zeg ook niet dat ze waardeloos zijn, alleen dat PR als KPI gewoon echt een heel slecht idee is.
Neem nou maar van mij aan dat relevantie en trustrank (jaja, ander patent van Google)een stuk belangrijker zijn voor goede posities en dat die daarom ook niet vrijgegeven worden, en dit zal elke SEO met verstand van zaken je vertellen.
Vermakelijke discussie waarin men langs elkaar heen praat :p
@Annelies: je hebt het volgens mij wel goed begrepen. Je artikel snijdt hout en je reacties ook.
Ik ben benieuwd naar je verdere artikelen.