Let jij goed op als je online shopt? Dit is waar je op moet letten!
Afgelopen jaar kwamen er steeds meer verhalen naar buiten over malafide webshops. Webwinkels die er helemaal tof uitzagen en producten aanboden voor een habbekrats. Maar, als het te goed om waar te zijn lijkt, dan is het dat meestal ook natuurlijk. Toch trapten veel mensen er in en dat zal komend jaar niet anders zijn! Dit is waar je op moet letten als je een webshop niet kent.
Reviews
Over reviews kan ik wel 5 blogs tikken denk ik. De meest overrated (pun intented) manier om te kijken of een webshop malafide of bonafide is. Zowel de eigen webshop als Google als andere plekken kunnen vol staan met nep-reviews. Google doet wel erg zijn best om nep-reviews te herkennen en verwijderen, dus wellicht is dat nog wel de betrouwbaarste plek om reviews van een webshop te checken. Verder zijn er de grote reviewverzamelaars, zoals TrustPilot en Kiyoh. Zie je die op een webshop staan, dan zit het meestal wel goed. Je kunt ook op zoek gaan naar wat meer landelijke reviewverzamelaars, zoals NederlandReview.nl of het Klachtenkompas. Deze hebben ook wat kleinere webshops of onbekende webshops ertussen staan. Wees je er wel van bewust dat tevreden klanten niet altijd reviews (met commentaar) achterlaten, maar dat vooral ontevreden klanten een plek zoeken om hun ongenoegen te uiten. Dus niet elke ‘slechte’ review betekent evenveel. Een webshop waar je zowel negatieve als positieve reviews ziet, is betrouwbaar. Een webshop die actief reageert op reviews is nog beter. Lees je daarom goed in en vertrouw niet alleen op de harde cijfers. Wat voor de een vervelend is, hoeft voor jou niet zo te zijn.
HTTPS zegt niet alles
Het excuus dat ik vaak hoorde: “ja, maar mijn browser gaf aan dat de webshop veilig was”. Hier gaan natuurlijk een aantal zaken mank. Dat je browser zegt dat het veilig is, zegt alleen iets over de verbinding, niet over de webshop zelf. Helaas hebben de browsermakers, zoals Google en Microsoft, het er zelf naar gemaakt dat men nu de indruk heeft dat het ‘slotje’ betekent dat het wel goed zit. Helaas betekent het alleen dat je gegevens veilig verstuurd worden. Dus, een slotje in je browser betekent NIET dat de webshop zelf ook betrouwbaar is!
Keurmerk
Er zijn keurmerken te over. Ook hier weer: een keurmerk zegt niet alles. In Nederland kennen we bijvoorbeeld het Thuiswinkel Waarborg, maar dat is een duur waarborg, dus niet alle webwinkels kunnen dit betalen. Daarom zijn er ook andere, goedkopere, keurmerken, zoals Webwinkel Keur. Zie je iets wat op een keurmerk lijkt, ga dan eerst naar de website van dat keurmerk en lees je goed in. Iedereen kan wel een logo op zijn website zetten, maar daarmee is er niet per se iets gewaarborgd. Zoek daarom uit wat het keurmerk precies zegt, wat er gegarandeerd wordt, met wie je contact kunt opnemen als een aangesloten webshop zijn klanten slecht behandelt en als je dat weet, of ze überhaupt wel echt aangesloten zijn bij het keurmerk. Klinkt als werk, maar als je veel online koopt, is het die moeite dan niet waard?
Met buitenlandse webshops wordt het lastiger. Kijk daarom ook goed of een buitenlands keurmerk de informatie ook in het Engels aanbiedt en ook daar met wie je contact kunt opnemen, en of de waarborgen ook gelden voor buitenlandse aankopen.
Social media en contact
Is een webshop actief op social media? Hoe makkelijk is het om contact te krijgen met een medewerker van de webshop? Een chatfunctie is dan het meest zichtbaar, maar is er wel iemand online? Krijg je antwoord op mailtjes? Bekijk ook dit goed, want schijnt bedriegt soms. Social media posts kunnen zijn geautomatiseerd. Kijk dus goed naar ‘menselijke’ reacties. Niet alle webshops hebben een telefoonnummer om contact met ze op te nemen, maar als je mailt, zou je binnen 3 dagen wel reactie mogen verwachten.
KVK-registratie
Officieel moet in Nederland (en volgens mij ook de rest van Europa en veel andere landen) het KVK-nummer worden vermeld op elke zakelijke website. Dus ook op een webshop. Staat het nummer wellicht in de footer (onderaan) de pagina, of op de contactpagina of bij klantenservice? Dan zit je bijna goed. Want je moet echt even ook het nummer checken in het KVK-register. Een fake nummer neerzetten is zo gedaan. Als de KVK het nummer niet herkent, dan moet je zeker niks kopen in die webshop. Elk land heeft zijn eigen vorm van KVK. Dus doe even goed je research als je het niet vertrouwt. Kijk in het register goed of de handelsnaam klopt en gekoppeld is aan een echt bedrijf.
Assortiment
Helaas is het zo dat door webshops als Wish en Alibaba iedereen allerlei spullen voor heel weinig geld kan kopen. Hierdoor is aan het assortiment bijna niet meer te herkennen of het wel echte producten zijn die voor dat geld worden aangeboden. Toch geldt in het algemeen: als het te mooi is om waar te zijn, is het dat vaak ook. Dan gaat het vaak om merchandise van bands bijvoorbeeld (kwam zelf laatst nog een rare webshop tegen met Coldplay spullen) of andere spullen die normaal gesproken echt niet goedkoop zijn. Kijk ook goed of het assortiment wel eens wisselt. De meeste webshops voegen wekelijks wel iets nieuws toe.
Betaalmethodes
De meeste betaalmethodes bieden tegenwoordig bescherming bij online aankopen. Krijg je het product niet binnen een bepaalde periode, dan kun je het geld terugkrijgen. Mastercard heeft bijvoorbeeld verzekerde aankopen. Zo hebben de meeste bekende betaalmethodes wel voorwaarden voor geld terug bij ongeleverde producten. Bekijk eerst welke betaalmethodes een webshop aanbiedt. Kijk daarna of er methodes tussen zitten die goede voorwaarden hebben (lees je daar dus even op in!). Dat kan nog handig zijn als alle bovenstaande tips toch niet geholpen hebben en het toch een nep-webshop bleek te zijn. Geef nooit zomaar je creditcardgegevens op als dat niet via een beveiligde betaalomgeving gebeurt!
Helaas wordt het voor criminelen nog steeds niet moeilijker om ons op deze manier geld afhandig te maken. Heb je alles hierboven gecheckt, en vertrouw je het nog steeds niet? Bestel dan eerst iets voor een klein bedrag dat je kunt missen, om te testen om het geleverd wordt. Dan kun je daarna altijd nog de rest bestellen. In het ergste geval ben je dan wat geld kwijt. Probeer ook dan om niet direct met je creditcard te betalen, want die gegevens willen criminelen juist graag hebben.
Heb jij nog andere tips om te zorgen dat je een goede webshop kunt herkennen?