Kunst aan de muur? Aluminium schilderijen zijn gaaf!
Ik ontdekte aluminium schilderijen. Eigenlijk kunstwerken. Want ze worden op een bijzondere manier gemaakt en vallen echt onwijs op! Ik leg je uit hoe ze worden gemaakt en waarom jij ook een aluminium schilderij zou willen hebben.
Ik noem het maar schilderijen, maar eigenlijk zijn aluminium schilderijen gewoon kunstwerken, niet per se schilderijen. Verderop in dit blog zie je hoe aluminium kunstwerken worden gemaakt, dan snap je echt waarom het kunst is. Waarom schrijf ik dit? Er wordt op steeds meer plekken kunst op aluminium verkocht. We (lees ik) kenden al foto’s op plexiglas en het standaard canvas schilderij. Aluminium is vrij nieuw, maar het is dan ook wel echt net even anders. Maar mooi! Echt ongelooflijk. Ik heb nu een aluminium kunstwerk hangen en ik kan niet stoppen ernaar te kijken.
Het verschil tussen aluminium schilderijen en aluminium kunst
Nu is het uit mijn intro niet heel goed te halen, maar er is verschil tussen het (laten) printen van kunst op een aluminium plaat of een echt aluminium kunstwerk. Wat ik heb hangen nu, is echte kunst, gemaakt door een kunstenaar, met de hand. Duplicaten zijn dus ook handwerk en kunnen daarom iets van het origineel afwijken. Wat je veel ziet bij drukwerkwinkels of printservices is het afdrukken van je foto op een plaat. Is ook mooi, maar is niet wat ik nu beschrijf. En ik noem het dan wel schilderijen, maar het doet een beetje af aan wat het echt is, namelijk echte kunst. Dus, in de rest van het artikel bedoel ik uitdrukkelijk niet de geprinte foto’s op aluminium plaat. Mkey?
Het voordeel van aluminium schilderijen
Aluminium is metaal. Niet goedkoop meer, maar het gaat lang mee. En anders dan canvas met een houten frame, werkt het niet als het vochtig wordt en het slijt ook niet. Het is heel licht en best wel stevig. Tot zo ver de praktische voordelen. Wat het allermooist is aan aluminium schilderijen, is de kleurdiepte. Dat geldt voor de geprinte versies iets minder, maar vooral voor de aluminium kunstwerken die ik hier bedoel. De vormen worden door een kunstenaar in de aluminium plaat geslepen met een slijpmachine en daarna bewerkt. Voor kleur met verf uiteraard en soms voor het sepia-effect met een brander. Doordat er dus daadwerkelijk al diepte in zit, zie je dat ook terug. De weerkaatsing van het licht is heel bijzonder. Dus als je foto’s ziet online van aluminium kunstwerken in een woonkamer, dan zijn deze niet bewerkt! Ze zien er echt zo uit dat ze bijna van de muur af spatten.
Hoe worden aluminium schilderijen gemaakt?
Ik zei al, aluminium schilderijen worden door een kunstenaar gemaakt. Ze kunnen in de uitvoering dus een beetje van elkaar verschillen, het blijft handwerk. Er zijn dus ook geen massa’s van hetzelfde werk beschikbaar. Dat maakt dat je dus wel wat meer betaalt voor een aluminium kunstwerk dan voor een canvas schilderij. Maar dan heb je ook echt iets unieks hangen!
Het was even zoeken, maar ik heb een filmpje gevonden waarin een kunstenaar wat diverse technieken laat zien om aluminium te bewerken. Ik zat met open mond te kijken! Wat is dit cool hee!
Je moet goed overweg kunnen met een slijpmachine, maar dan heb je ook wat. En wil je functioneel met een brander in de weer, dan zou ik dat dus op deze manier doen. Zo cool!
Ik vond dit dus echt even de moeite waard om uit te leggen. Ik kan iedereen zo’n aluminium kunstwerk aanraden. Het is een serieuze eyecatcher, dus als je net je huis aan het inrichten bent, of je wilt met weinig moeite weer even wat sjeu aan je inrichting geven, BAM, dit is het. Of hoe denk jij erover?
Ik heb de mijne in elk geval hier vandaan, mocht je het willen weten.