Waarom heten jaloezieën zo – en meer feitjes over jaloezieën
Jaloezieën zijn populair in Nederland sinds de jaren '50. Maar waar komen ze vandaan en wat is nou het verschil met lamellen? Ik gooi wat feitjes op je over jaloezieën en ben benieuwd: heb jij eigenlijk jaloezieën?
Ik ga even wat feitjes op je gooien over jaloezieën. Vind ik leuk. Eerder al schreef ik een blog over hoe je jaloezieën goed kunt schoonhouden. Maar waar komen jaloezieën eigenlijk vandaan en waarom hebben wij ze voor de ramen hangen? En niet overal zijn jaloezieën even populair, hoe kan dat dan?
Jaloezieën zijn er inmiddels in veel vormen en maten. Voor binnen heb je houten horizontale jaloezieën, die zijn tegenwoordig helemaal in. Nog niet heel lang geleden had bijna iedereen wel ergens aluminium jaloezieën hangen. De stroken heten lamellen, al gebruiken we die term vaker voor de verticale variant. Ook voor buiten heb je jaloezieën. Meestal zitten ze dan goed vast en je ziet ze vaak in mediterraanse omgevingen. Toen ik in Indonesië was jaren geleden, had ik als vervanging van een raam zelfs plastic jaloezieën.
Frankrijk
Jaloezieën bestaan letterlijk al eeuwen. Vroeger bestonden ze om harems af te schermen van andere meesters, om “jaloezie” te voorkomen. Rond 1800 was het fenomeen ook in Frankrijk bekend, en werd het gebruikt om te zorgen dat niemand binnen kon kijken en vanzelfsprekend tegen de zon. Helaas waren ze er in maar 1 stand en had je dus niet ook nog optimaal licht. Het bekende ‘louvre-deurtje’ is hier een voorbeeld van. In 1812 bedacht een timmerman een manier om de lamellen te kunnen verstellen, zodat je ook nog van het licht kon genieten als je dat wilde.
In de dag
Jaloezieën zijn op veel manieren aan te brengen, een bekende manier is aanbrengen ‘in de dag’. Die terminologie ben je misschien wel eens tegengekomen als je op zoek was naar nieuwe jaloezieën. In de dag betekent dat je ze tussen het kozijn aanbrengt. In principe zouden ze dan in staat moeten zijn om alles volledig lichtdicht te maken. Aan de buitenkant aangebracht ‘in de dag’ zorgt ervoor dat ze minder last hebben van wind en regen. Een enkele kom je ook jaloezieën tegen die tussen glas zijn aangebracht. Dan hoef je ze niet schoon maken, want dan komt er niks bij.
Luxaflex
In de volksmond noemen we jaloezieën ook vaak Luxaflex. Grappig is natuurlijk dat dit een merknaam is. Doordat dit merk de jaloezieën ‘groot’ heeft gemaakt in de jaren ’50, zijn we het massaal zo gaan noemen. Dan heb je toch wel een succesje!
Populair
Grappig is wel dat na de grote opkomst van de aluminium jaloezieën, nu de houten jaloezieën ongekend populair zijn. Loop maar eens door je buurt heen, of kijk bij de grote interieurjunkies op hun Instagram. Op kantoren zijn de verticale lamellen altijd populair. Bij grote ramen zijn deze makkelijker op te hangen en te hanteren. Ook verticale lamellen zijn allang niet meer de saaie plastic lapjes, maar zijn er ook in allerlei mooie stijlen. Ik zie overigens de laatste tijd ook meer jaloezieën met stof. Deze hebben ook de horizontale stroken ertussen, maar aan beide zit lichtdoorlatende stof, zodat je niet meer tussen de lamellen door kunt kijken en toch licht hebt. Een soort combinatie van jaloezieën met gordijnen dus. Ook wel mooi!
Ik heb zelf nog steeds geen jaloezieën trouwens. Ik heb het wel overwogen voor de keuken. Maar op de logeerkamer heb ik er dit weekend toevallig de laatste aluminium jaloezieën (Luxaflex klinkt echt natuurlijker, erg is dat) uitgegooid en vervangen voor vouwgordijnen. Maar dat wordt een andere blog.
Heb jij jaloezieën? En waarom heb je voor jaloezieën gekozen en niet voor iets anders? Tell me, ben heel benieuwd.
*Afbeeldingen van Pixabay
*Sponsored post