Is bamboe als grondstof wel echt beter dan katoen?
Wat denk jij? Is bamboe als grondstof echt beter dan katoen? Ik ging op onderzoek uit en kwam erachter dat er nog niet echt een klinkende waarheid is. Toch zijn er wel duidelijke voordelen aan bamboe.
Een aantal jaren geleden gingen de reclames op televisie en de radio ineens veelvuldig over kleding van bamboe. Met name ondergoed lijkt nogal geregeld van bamboe te worden gemaakt. Katoen lijkt wat uit de gratie geraakt wegens horrorverhalen (zie o.a. nrc.nl) over het plukken en de vervuiling ervan, dus lijkt bamboe een goed alternatief te zijn als grondstof voor kleding. Maar is dat wel zo?
Als iets zo massaal wordt verkondigd en ook grote winkels gaan over van ‘gewoon’ katoen op biologisch katoen, bamboe of bijvoorbeeld hennep, dan is dat binnen de kortste keren het nieuwe normaal. Voer de druk wat op en je lijkt als consument niet meer weg te komen met het kopen van goedkope kleding van katoen. Stel je voor zeg!
Nu was ik pakweg tien jaar geleden vrij kritisch op bijna alles wat als status quo ineens door mijn strot werd geduwd. Afgelopen jaren had ik echter andere dingen om me druk om te maken, dus ik heb nog lange lijst aan achterstallige kritiek te verwerken. Mooie plannen voor 2022 om iets mee te doen 😉 Dat gezegd hebbende: nadat ik weer een radiocommercial hoorde van Bamboobasics.com vroeg ik mij ineens af, zoals mijn hersens dat soms doen, wat nou toch precies het voordeel van bamboe is. En sterker nog, in welke zin het nou echt beter is dan katoen.
Even tussendoor: ik noem bewust even niet de plasticvezels, dat hoe dan ook natuurlijke grondstoffen beter zijn (al was het maar vanwege de plasticsoep) lijkt me redelijk evident. (Als je onderzoeken hebt die het tegendeel aantonen, noem ze gerust in de reacties onder dit artikel, ik ben ook geen expert en laat me graag bijscholen).
Voordelen van bamboe
Ok, er zijn zowel in gebruik als in productie behoorlijk prettige voordelen aan bamboe, zoals:
- het heeft een zachtere vezel en de kleding is dus ook echt heel zacht
- neemt beter vocht op en daardoor krijg je minder snel zweetlucht (hallo frisse sokken!)
- is heel sterk
- het groeit razendsnel in grote hoeveelheden tegelijk
- gaat gronderosie tegen (doet katoen niet)
- herplanten na oogst is niet nodig, want het groeit via het wortelstelsel weer snel aan
- in principe geen pesticiden of kunstmest nodig
- vraagt weinig water en kan vrijwel overal groeien (ook in Nederland en dat is voordelig qua transport natuurlijk)
(ik haal deze informatie uit dit artikel, zodat jij het niet hoeft te lezen, maar lees het gerust, staat interessante materie in inclusief bronvermeldingen)
Dit is nog onduidelijk
Tegenover deze bewezen voordelen staat ook dat er nog heel veel niet duidelijk of bewezen is, volgens de artikelen die ik heb gelezen. Zo is er niet echt data over daadwerkelijk gebruik van pesticides en kunstmest (dat het niet nodig is, wil niet zeggen dat het niet wordt gebruikt). Ook is niet helemaal duidelijk hoeveel van de gehele bamboe wordt gebruikt als daadwerkelijke grondstof voor kleding. De ruwe grondstof per stuk landbouwgrond vergelijken met die van katoen is daarom nog een beetje lastig.
Ik kwam ook een ander heel groot vraagstuk tegen, en dat is het proces waarmee de vrij harde bamboe verwerkt moet worden tot viscose (de vezel die uiteindelijk de stof vormt). Er worden vrij heftige chemicaliën voor gebruikt en omdat productie veelal buiten Europa gebeurt, is er weinig toezicht op dat proces en de veiligheid van degenen die het verwerken, plus de afvoer en opslag van het spul. Vind ik zelf toch wel een dingetje als ik het zo lees, ook al is er al een iets beter alternatief (Tencel) voorhanden.
Moet je nu wel of geen bamboekleding kopen?
Tegelijkertijd voelt het enorm hypocriet om hier nu ineens bij stil te staan, omdat er voor ontzettend veel producten zware chemicaliën worden gebruikt. En dit gebeurt ook lang niet altijd onder streng toezicht. Dat gebeurt behoorlijk buiten het zicht van de consument. Dus om me daar dan in het geval van bamboe ineens heel druk om te maken, dat is het ook niet helemaal.
De grote hamvraag is denk ik: wat is nou uiteindelijk het beste van een klein beetje kwaden? Allemaal naakt rondlopen, zodat er niks geproduceerd hoeft te worden is helaas een utopie.
Wat ik uit mijn beetje research haal, is in elk geval dat bamboe beter is dan katoen en wol, en dat als het lyocell (Tencel) is in plaats van viscose, dat het dan nóg iets beter is. Er valt natuurlijk ook nog iets te zeggen voor simpelweg de hele productiestap over te slaan en voortaan alleen tweedehands kleding te kopen en/of te vermaken. Er is genoeg kleding wereldwijd om nog hele generaties mee van een lapje stof rond het lijf te voorzien. Vinden we alleen niet leuk met z’n allen want ‘mode’.
Goed, conclusie: omdat ik ook zie dat kleding van bamboe eigenlijk vooral ondergoed (van sokken tot hemd) is en je dat toch niet tweedehands gaat kopen, voel ik me dus daarmee eigenlijk best senang. Ik koop dus de volgende keer als ik weer wat ondergoed tot poetslapjes degradeer wel gewoon bamboesokken of bamboeboxershorts ter vervanging. Eigenlijk nog best wel gek dat tot op heden de reclames zich vooral richtten op mannen, terwijl iedereen weet dat vrouwen én bewuster bezig zijn met wát ze kopen én ook de kleding van hun vriend/man/partner kopen. Maar dat is een ander verhaal. Net als bamboe als grondstof voor producten die normaal gesproken van hout zijn.
Wat vind jij van bamboe als grondstof voor kleding en wist jij deze dingen erover? Hoor graag van je in de reacties onder dit blog.