Integrale vindbaarheid, doen we daar nog steeds aan?
Het valt op dat de laatste paar maanden iedereen helemaal lyrisch is van online marketing. Twitter, Linkedin, Facebook, alles wordt tot in den treure beschreven en de cijfers liegen er ook niet om. Want toegegeven, de mogelijkheden zijn eindeloos wat online marketing betreft. En men ontdekt steeds meer nieuwe tools om nog sneller contact te maken met mogelijke klanten en deze te binden aan een product of bedrijf. Maar is dat nou alles? Moet iedereen zich nu gaan focussen op online marketing?
Nee dus. Sterker nog, beter van niet! Voor nu kun je op korte termijn vrij veel bereiken met een beetje leuke foefjes op online marketing gebied. Virale marketing staat nog in de kinderschoenen en daar valt dus winst te halen als je snel bent en middelen om een viral te maken. Mobiele marketing is ook nog maar net begonnen te groeien, met de komst van de iPhone en de vele (goede) applicaties hiervoor dus ook daar liggen nog veel mogelijkheden voor het oprapen. Natuurlijk moet je daar volledig voor gaan als je dat kunt. Daarentegen is e-mailmarketing al lichtelijk uitgemolken en helaas verpest door de opkomst van massale spam, inmiddels al vele jaren geleden. Ook hier valt natuurlijk wel creatief te zijn. En hetzelfde geldt voor de banner- en advertentiemoeheid die veel consumenten inmiddels ontwikkeld hebben. Want we vinden het echt niet leuk als er weer eens een groot bewegend plaatje over de content heen wordt gegooid die met geen mogelijkheid weg te klikken is. En dat heb ik het nog niet eens over de mogelijkheden van zoekmachine optimalisatie en social media marketing.
Vindbaarheid en offline
Maar vergeet niet: marketing draait om vindbaarheid. En voor online marketing is vindbaarheid bijna een synoniem geworden, maar ik krijg het sterke idee dat vergeten wordt dat offline marketing net zo goed om vindbaarheid draait. En dat terwijl offline marketing voor veel meer directe conversie kan zorgen. Toegegeven, het kost ook meer. En het is niet hip meer, het kost enorm veel moeite om een grote groep te bereiken en het is zo ontzettend veel werk. Want offline moet je posters maken, verspreiden, flyeren, radio en tv commercials maken (en dat is geen goedkoop geintje) en reclame zendtijd inkopen. En deze acties moet je net zo goed doen als je online marketing.
Offline marketing kan namelijk een enorme boost geven aan je online marketing. Hoe vaak worden commercials niet op YouTube gezet en massaal verspreid? Hoe vaak wordt daar geen parodie van gemaakt? En hoe vaak zie je niet allerlei actiewebsites in de traditionele media gereclameerd worden? Denk maar eens aan de mannenbrandstof of al die websites die over een specifieke nieuwe mobiele telefoon gaan? Zo kun je bijvoorbeeld bij de Samsung S8300 een reis naar Las Vegas winnen. Daar wordt offline reclame voor gemaakt. En zo zijn er talloze andere voorbeelden te noemen. Makkelijk te onthouden en coolheid zijn daarvoor twee voorwaarden.
Televisie en websites
Gisteren nog bleek dat televisie nog een enorme invloed kan hebben op het aantal bezoekers op een website. Gaslicht.com bleek na de uitzending van Tros Radar over energierekeningen en overstappen van leverancier ineens een piek van meer dan 26.000 bezoekers te hebben. En ander duidelijk voorbeeld is de boost in de Twitter accounts nadat Ashton Kutcher en Oprah zich hadden aangemeld op Twitter, en in Nederland helpt 3FM een behoorlijk handje mee om Twitter te promoten.
Andersom blijkt dat online marketing ook de kijkcijfers massaal kan beïnvloeden. Op internet ging gerucht dat de RVD extra zendtijd had ingekocht, en later ging het gerucht dat het journaal 4 minuten langer duurde. Daarnaast gingen er ineens veel mensen kijken naar Tros Radar omdat enkelen getwitterd hadden dat er interessante informatie zou komen over switchen van energieleverancier.
We overdrijven
Wat ik hiermee wil zeggen is eigenlijk dat de focus op online marketing ietwat overdreven is. Natuurlijk is het fantastisch dat de mogelijkheden tot nu toe eindeloos lijken te zijn, maar dachten wij vroeger ook niet zo over televisie en nog eerder over radio? En nog veel eerder over gedrukte media? En inmiddels is de gedrukte media zwaar in de verdrukking gekomen en lijkt de televisie een uitgemolken medium. Want tegenwoordig kun je via online televisie in speciale kanalen direct online het product kopen wat in teleshopping programma’s wordt getoond. Beetje goochelen met Silverlight, en klaar is Kees!
Ideaal zou zijn als iedereen gewoon weer van scratch af aan begon. Alle oude marketingplannen de deur uit gooien en eens kritisch kijken naar wat er gedaan wordt en wat er mogelijk is, offline én online! En dan met een goed uitgewerkt plan, dat staat als een huis, de markt weer op. Want als dat plan goed is en de uitwerking wordt gedaan door mensen die daadwerkelijk verstand van zaken hebben, dan creëer je de zogenaamde integrale vindbaarheid die nodig is in deze tijd. Want zoals Martijn Aslander zegt: “aandacht is schaars“. Dus die moet je opeisen. Maar das geen gemakkelijke opgave! Dus ga niet zelf lopen prutsen ermee, maar neem iemand in de arm die bewezen verstand van zaken heeft. En nog iets: ondanks dat alles zo snel lijkt te gaan, is het niet verstandig te overhaasten. Beter een goed stevig uitgewerkt plan op een iets langere termijn, dan op korte termijn even pieken en meteen weer crashen!
Dat veel bedrijven wellicht als een kip zonder kop achter ‘nieuwe’ online marktetingtools aanrennen, is volgens mij ook inderdaad het geval. Dat ze daarmee vaak een bepaalde balans vergeten ook. Maar natuurlijk blijft de conclusie dat een sterke combinatie van zowel online als offline marketing het beste is. En dat deze combinatie voor elk nieuw doel opnieuw bekeken en aangepast dient te worden.